Snelle comebacks na kruisbandblessure (en daarna)

Snelle comebacks na kruisbandblessure (en daarna)

9 februari 2020

 

Hoe snel kan je weer je rentree maken na een kruisbandblessure?
De wetenschap geeft aan dat voor een goede voorste kruisband revalidatie een minimale herstel tijd staat van 9 tot 12 maanden.

Is dit te versnellen en zijn daar voorbeelden van? Deze vraag krijg ik de afgelopen weken regelmatig en dit heeft natuurlijk alles te maken met de kruisband blessure van Memphis Depay en zijn herstel.

Ik heb in mijn ‘FC Kruisband database’ redelijk wat voorbeelden van spelers die tussen de 140 en 170 dagen (rond de 5 maanden) een rentree hebben gemaakt nadat zij een kruisband blessure hebben opgelopen. De vraag is ‘wat is een rentree maken?’. Sommige voetballers mogen in de laatste minuten mee doen tijdens een gelopen wedstrijd. Volgens de statistieken heb je een paar minuten gevoetbald op het hoogste niveau en heb je dus een succesvolle rentree gemaakt.

Wanneer er een groot toernooi (NK, EK, WK of Olympische Spelen) op het programma staat dan vergroot dit de druk voor een sterspeler. Er worden dan (soms) grote, en medisch gezien onverantwoorde, risico’s genomen door de speler en door zijn begeleiding/omgeving. Dit zou nu ook bij Memphis Depay kunnen gebeuren. Doordat Memphis via social media regelmatig laat zien hoe zijn revalidatie eruit ziet wordt hierover druk gespeculeerd door diverse media. Je rentree maken op een EK, op het hoogste niveau, kan alleen als  je topfit bent. Dit is anders dan een aantal minuten mee doen in een lager elftal, vriendschappelijke wedstrijd of bij een gelopen wedstrijd een paar minuten meedoen.

Een eerder voorbeeld is Radamel Falcao geweest. De sterspeler van Colombia scheurde in  januari 2014 zijn kruisband af als speler van AS Monaco en heel Colombia deed er alles aan om hem in juni 2014 op het WK in Brazilië fit te hebben. Dit lukte niet in deze korte periode. En eigenlijk kan dit ook niet in minder dan 5 maanden!

Onderzoeken tonen aan dat het ‘biologische herstelproces’ bij een gescheurde kruisband negen maanden tot twee jaar duurt. Alle revalidaties die korter duren dan 9 maanden vergroten het risico op een nieuw kruisbandletsel. Dat moet niet de bedoeling zijn! Het gaat om een goed herstel en niet om een snel herstel. Gelukkig wordt het grootste deel van alle kruisband revalidaties verstandig, volgens goede (wetenschappelijke) programma’s doorlopen, en deze duren daardoor dan ook tussen de 9 en 15 maanden.

Ik heb een paar opvallende namen uit de FC Kruisband database erbij gepakt om te laten zien wat er met hen is gebeurd na een snelle revalidatie. De meeste voetballers zijn, net als Memphis, in Italië geopereerd.

 

FC Kruisband, kruisband gescheurd, voorste kruisband

Roberto Baggio – 81 dagen
Roberto Baggio maakte in 2002, 81 dagen (bizar snel) na zijn kruisband operatie zijn rentree bij Brescia. In de 20 minuten die hij speelde scoorde de 35-jarige superster twee keer. Baggio speelde daarna nog ruim 2 seizoenen en zo’n 70 wedstrijden na zijn blessure voordat hij op 37-jarige leeftijd stopte met zijn voetbalcarriere. Lees hier verder en bekijk de beelden van zijn rentree

 

Francesco Totti – 117 dagen
In 2008 maakte Francesco Totti zijn rentree na 117 dagen in een vriendschappelijke wedstrijd voor AS Roma. Op dat moment is Totti 31 jaar. De sterspeler van AS Roma zou daarna nog tot zijn 40ste voetballen en stopte aan het einde van het seizoen in 2017.

 

Arek Milik – 130 dagen
Arek Milik maakte in februari 2017 zijn rentree na 130 dagen na zijn eerste kruisbandblessure bij Napoli. Er werd door artsen ingezet op een hele snelle revalidatie. Milik maakt zijn rentree tijdens de Champions League wedstrijd Real Madrid tegen Napoli. Hij mocht een paar minuten voor tijd  invallen.
Een aantal maanden later, in september 2017 scheurde Milik opnieuw de voorste kruisband. Dit keer aan de andere knie. Hij ‘leerde’ van zijn snel herstel bij zijn eerste vkb blessure… dit keer deed hij er iets meer dan 30 dagen langer over, 161 dagen om precies te zijn. Inmiddels heeft hij alweer 70 wedstrijden gespeeld voor Napoli.

 

Florian Lejeune – 140 dagen
Florian Lejeune, verdediger bij Newcastle United, scheurde in juli 2018 zijn voorste kruisband en maakte 140 dagen later zijn rentree bij Newcastle United U-23. Een kleine maand later was hij basisspeler bij Newcastle. Binnen één jaar, in april 2019, scheurt Lejeune opnieuw zijn voorste kruisband, dit keer aan de andere knie.

 

Antonio Rüdiger – 141 dagen
Tijdens de eerste training van Duitsland in juni, ter voorbereiding op het EK van 2016, scheurde Antonio Rüdiger zijn voorste kruisband. Rüdiger speelt op dat moment voor AS Roma waar hij 141 dagen later zijn rentree in het eerste elftal maakt. Na 80 minuten mocht hij invallen. Na zijn rentree heeft Rüdiger inmiddels meer dan 150 wedstrijden gespeeld. Op dit moment speelt Rüdiger voor Chelsea.

 

Ronaldo Luis Nazario de Lima – 143 dagen
De Braziliaanse topspeler Ronaldo scheurde in november 1999 zijn voorste kruisband. Na 143 dagen maakte Ronaldo zijn rentree voor Inter Milan in een halve finale bekerwedstrijd tegen Lazio. In de tweede helft mocht hij invallen. Maar een paar minuten later ging het mis voor hem en scheurde hij opnieuw de kruisband van dezelfde knie. In 2008 scheurde Ronaldo als speler van AC Milan voor de derde keer zijn vkb.

 

Xavi – 148 dagen
Eén van de beste middenvelders die FC Barcelona ooit gehad heeft maakte na 143 dagen zijn rentree voor de Spaanse club in de Spaanse competitie.

 

Mattia Perin – 162 dagen
Destijds reservedoelman van Italië, Mattia Perin, scheurde zijn voorste kruisband als speler van Genoa. Na 162 dagen maakte hij zijn rentree.
Helaas voor hem ging het ruim drie maanden later voor hem opnieuw mis en scheurde hij weer zijn voorste kruisband.

 

Holger Badstuber – 168 dagen
Badstuber scheurde in 2012 als verdediger van Bayern München zijn voorste kruisband. Nog tijdens zijn revalidatie scheurde hij op dag 168 opnieuw zijn kruisband. Daarna maakte hij na 19 maanden zijn rentree.

 

Giuseppe Rossi – 170 dagen
In 2011 scheurde Giuseppe Rossi, sterspeler van topclub (in die periode) Villarreal, zijn voorste kruisband. Op dag 170 van zijn revalidatie scheurde de Italiaan voor de tweede keer zijn vkb. in 2017 scheurde hij voor de derde keer zijn kruisband.

 

Giorgio Chiellini – 170 dagen
In 2019 scheurde Giorgi0 Chiellini, verdediger van Juventus en het Italiaanse elftal, zijn voorste kruisband. Op na 170 dagen maakte de Italiaan zijn rentree.

 

Sergio Canales – 171 dagen
Het grote Spaanse talent Sergio Canales scheurde in 2011 zijn voorste kruisband en maakte na 171 dagen zijn rentree voor Valencia (wat hem huurde van Real Madrid). Zestien dagen na zijn rentree scheurde hij zijn vkb voor de tweede keer. In 2015 scheurde Canales voor de derde keer zijn kruisband als speler van Real Sociedad.

 

Kan een voorste kruisband revalidatie in 5 maanden
Ik zie het als Russisch Roulette, je neemt een héél groot risico en het resultaat kan héél slecht uitpakken.
In de hierboven beschreven tekst zijn vooral Baggio, Ronaldo, Totti, en Xavi wereldsterren en een soort buitencategorie. Hierdoor zijn ze niet helemaal vergelijkbaar met de andere 99,9% van de mensen die hun voorste kruisband afscheuren. Studies tonen aan dat profvoetballers een hogere percentage Return To Play hebben dan de gemiddelde sporter.  In de breedtesport heb ik ‘gelukkig’ weinig voorbeelden van mensen die binnen de 150 dagen weer een voetbalwedstrijd hebben gespeeld.

Het trainen van de spieren in het been, het deel rondom de knie en het lichaam kan versnelt/verbeterd worden wanneer er dagelijks veel uren wordt getraind. Dat is vaak het geval met een topsporter. Maar de genezing en ombouw van de gereconstrueerde kruisband is volgens de wetenschap niet in het proces te versnellen.

“Als je de natuur in de maling neemt, slaat die dubbel hard terug, Voor elke operatie staat een bepaalde hersteltijd, daar moet je niet mee spelen”, reageert arts Jean-Marcel Ferret, die jarenlang actief was bij Lyon (1977-2008) en de nationale ploeg van Frankrijk (1993-2004).

 

 

 

Deel dit artikel

Meer nieuws

logo fck
PSG verdediger Hernández scheurt opnieuw kruisband
nederland
PSV verdediger Dest komende 9 maanden uitgeschakeld
engeland
Timber maakt rentree bij beloften Arsenal en scoort wonderschoon