Home Kruisbandletsel Voorste kruisband gescheurd

Voorste kruisband
gescheurd?

Anatomie, oorzaken, symptomen, diagnose, behandelingsopties

Heb jij je voorst kruisband gescheurd?
Het behandelen van een voorste kruisband blessure dient altijd geïndividualiseerd te worden.

Er bestaat geen universele behandeling die geschikt is voor voor iedere patient of knie en daarom is het onmogelijk om de ene knie met de andere te vergelijken.

Voorste kruisband gescheurd?
Ter informatie

Meer feiten, cijfers & statistieken over de voorste kruisband blessure vind je op deze pagina.

1 op 3000

Een voorste kruisband ruptuur komt voor bij 1 op de 3000 mensen.

9 tot 15 mnd

Een voorste kruisband revalidatie duurt zo’n 9 tot 15 maanden.

70%

Ongeveer 70% van alle kruisband letsels ontstaan op een moment dat er geen lichamelijk contact is.

Hartaanval

Een scheur van de voorste kruisband wordt wel als de hartaanval van de knie beschouwd.

Anatomie en functie

De voorste kruisband, één van de belangrijkste band, loopt centraal in de knie. De functie van de VKB is het stabiliseren van de knie in voor-achterwaartse richting. De VKB bestaat uit twee bundels die in feite als één structuur functioneren, is ongeveer 25 tot 40 mm lang en heeft de diameter van een pink. De VKB heeft zenuwuiteinden die de hersenen informeren over de stand en de bewegingen van de knie.

knie kruisband gescheurd, voorste kruisband
pionnen header

Oorzaken voorste kruisbandletsel

Sportletsels vormen de belangrijkste oorzaak voor voorste kruisbandletsel.
In absolute aantallen staat de voetbalsport (zaal en veldvoetbal) op de eerste plaats als oorzaak voor het kruisbandletsel. Als het aantal uren sport per jaar en per sporter wordt bekeken staat het skiën op eenzame hoogte. Daarnaast komen ongevallen in het verkeer ook vaak voor.

Symptomen kruisbandletsel

Het belangrijkste symptoom bij voorste kruisbandletsel is: de instabiliteit van de knie. De mate van instabiliteit kan zeer verschillen en bepaalt uiteindelijk welke behandeling optimaal is. Pijn is geen specifiek kenmerk van een kruisbandletsel! Alleen bij de instabiele momenten wordt veelal pijn ervaren.

Er heeft vaak een ongecontroleerde beweging van onderbeen ten opzichte van bovenbeen plaats gevonden en er is vaak een knap, knoep of scheurend geluid gehoord.

lopen met krukken
mri gescheurde voorste kruisband

Diagnose

Het letsel van de voorste kruisband wordt bij het eerste onderzoek (bijvoorbeeld op het sportveld, spoed eisende hulp of huisarts) in het merendeel van de gevallen niet onderkend. Het stellen van de juiste diagnose is in de acute fase ook moeilijk omdat er vaak zwelling van de knie bestaat met pijn.

Heb jij je voorste kruisband gescheurd?

Belangrijk om het voorste kruisband behandelingstraject te individualiseren. De ene knie/persoon kan erg verschillen van de andere.

Behandelingsopties

training in fck short

Conservatief

Met fysiotherapie kan de kracht en de coördinatie van de bovenbeenspieren worden getraind. Zeker bij milde instabiliteitklachten is dit de behandeling van eerste keus.

kruisband gescheurd brace

Conservatief en brace behandeling

De brace behandeling wordt vooral aanbevolen aan patiënten die tijdens het sporten de knie niet kunnen vertrouwen en weinig klachten hebben bij de activiteiten van alledag.

sporter traint

Staken van sportbeoefening

Het volledig staken van sportbeoefening is niet altijd noodzakelijk. Afhankelijk van je sport en knie kan hier naar gekeken worden.

fckruisband header shirt na operatie

Operatieve behandeling

De belangrijkste reden om een voorste kruisband letsel operatief te behandelen is functionele instabiliteit bij de activiteiten van het dagelijkse leven.

Voorste kruisband operatie

Is je voorste kruisband gescheurd en valt je keuze op een operatieve behandeling dan moet je er als patiënt op rekenen dat aan de operatieve behandeling een revalidatie verbonden is van minimaal 6 maanden (niveau van normaal functioneren) tot 9 maanden (sportniveau). De revalidatie kent een aantal fasen waarin telkens het oefenprogramma wordt afgestemd op de langzaam toenemende belastbaarheid van de knie.

mri gescheurde voorste kruisband
hamstring pees

Operatie technieken

De voorste kruisband wordt vervangen met behulp van verschillende technieken. Dit kan met lichaamseigen weefsel zoals je hamstring, kniepees (patella) of quadricepspees. Ook wordt donor materiaal of hechten in sommige gevallen toegepast. Op de gedeelde eerste plaats staan de eigen kniepees en de hamstrings. De resultaten van de behandeling met deze structuren doen niet voor elkaar onder.

Je voorste kruisband gescheurd, en nu?

De blessure

Wil je meer weten over de voorste kruisband blessure? Bekijk dan deze video’s over de kruisband blessure.FC Kruisband tv: De Blessure »

De operatie

Wil je meer weten over de voorste kruisband operatie? Bekijk dan de interessante en informatieve video’s over de operatie.FC Kruisband TV: De Operatie »

De revalidatie

Wil je meer weten over de voorste kruisband revalidatie? Bekijk dan de video’s en docu’s over de kruisband blessure.FC Kruisband TV: De Revalidatie »

De rentree

Het allermooiste moment waar je keihard voor hebt gerevalideerd is je rentree. Bekijk deze mooie video’s en docu’s.FC Kruisband TV: De Rentree »
herstel en training

Op zoek naar producten voor je herstel?

Heb jij je voorste kruisband gescheurd? Hier vind je alle producten voor een goed herstel na je operatie.

Home Kruisbandletsel Voorste kruisband gescheurd