Home Gescheurde kruisband opereren of niet?

Gescheurde kruisband opereren of niet?

Wanneer je je voorste kruisband hebt gescheurd moet je deze dan wel of niet laten opereren? Dit is een veel gestelde, en een logische, vraag wanneer iemand te horen heeft gekregen dat zijn voorste kruisband is afgescheurd.

Gescheurde kruisband opereren of niet?

Een gescheurde kruisband is de nachtmerrie voor iedere sporter. De voorste kruisband is een belangrijke stabilisator van de knie en wanneer deze afscheurd herstelt deze in de meeste gevallen niet vanzelf. In Nederland en Europa ontstaan de meeste voorstekruisband blessures tijdens het voetbal. 

Wanneer je een kruisband hebt afgescheurd zijn er 2 keuzes:

  1. Niet opereren
    Dus zonder operatie revalideren bij een fysiotherapeut om de knie zo sterk mogelijk te maken zonder voorste kruisband.
  2. Wel opereren
    Revalideren om de knie fit te maken voor de operatie (pre operatief). Daarna een voorste kruisband laten vervangen (voorste kruisband reconstructie) en daarna zo’n 9 tot 15 maanden revalideren bij een fysiotherapeut.

Moet je een voorste kruisband altijd opereren of niet? Wat is de beste keuze?

Voordat patiënten de verschillende behandelopties en de voor- en nadelen daarvan hebben gehoord, staat hun keuze vaak al vast merk ik: ze willen een voorste kruisband operatie. 

Dit is wat de meeste mensen direct aangeven en ook verwachten. Waarschijnlijk omdat ze dit ook vaak zien in de topsport of in de media. Maar is dit altijd de beste keuze aangezien een operatieve behandeling is niet voor iedereen noodzakelijk. 

Mijn tip is om alles goed op een rijtje te zetten voor jezelf. 

training in fck short

“The most important moment in the treatment of ACL injury determining outcome, is the first treatment decision”.

Om die reden wordt de behandeling van het letsel van de voorste kruisband altijd geïndividualiseerd en bestaat er geen universele behandeling die geschikt is voor iedere patiënt. Het is om die reden dan ook moeilijk om de ene knie met de andere te vergelijken!

Onderzoek Erasmus MC

Gescheurde kruisband opereren of niet?

Onderzoekers in het Erasmus MC in Rotterdam hebben in 2021 een groot onderzoek gedaan om erachter te komen wat de beste keuzes zijn. Moeten patiënten met een gescheurde voorste kruisband direct geopereerd worden? Of is het beter om ze stap voor stap te laten genezen met rust en fysiotherapie? Kortom: opereren of fysiotherapie?
Orthopedisch chirurg dr. Duncan Meuffels en wetenschappelijk onderzoeker orthopedie dr. Max Reijman zijn een grote stap dichterbij het antwoord gekomen. Dankzij hun gerandomiseerde, dubbelblinde studie COMPARE. 

Uitkomst = Fifty-Fifty

De uitkomst hiervan was dat de helft van de patiënten komt weer goed op de been zonder operatie en de helft moest gaandeweg het genezingsproces worden geopereerd. De resultaten van de studie zijn 14 maart gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal.

Geen gemakkelijke studie 

Geen gemakkelijke studie, beaamt de orthopedisch chirurg. ‘Het was vooral voor de patiënten, onder wie veel gedreven (top)sporters, een vreemde gewaarwording. We hebben hen gevraagd te helpen bij deze studie. Via loting werd bepaald of ze direct werden geopereerd, of dat ze de behandeling met rust en fysiotherapie kregen.’

Waardevolle informatie

Alle 167 patiënten werden in totaal twee jaar lang gevolgd door de onderzoekers. Dat leverde veel waardevolle informatie op. ‘We weten nu dat de helft gebaat is bij een operatie, omdat de instabiliteit van de knie de patiënt parten bleef spelen’, zegt Meuffels. ‘Én we weten dat de andere helft goed uit de voeten kan met fysiotherapie, rust en geleidelijke revalidatie. We weten bovendien ook dat er een groep patiënten is, die we meteen moeten opereren, omdat hun revalidatietraject onnodig lang duurt als we de conventionele behandeling toepassen. De behandeling van rust, fysio, afwachten en pas bij blijvende instabiliteit opereren.’

compex training

Keuzehulpen

De meeste patiënten zullen zelf mee willen beslissen over de zorg en behandeling van hun letsel. Keuzehulpen zijn hierbij een handig hulpmiddel. De patiënt en zijn naasten kunnen zich thuis in alle rust verdiepen in de opties en zich voorbereiden op het gesprek met de zorgverlener.

Wetenschappelijk zijn er nog veel vragen te beantwoorden

Veel vragen over voorste kruisbandchirurgie en voorste kruisbandblessures zijn nog onbeantwoord in de wetenschap. Hier wordt veel onderzoek naar gedaan (inter)nationaal.  Vragen die bijvoorbeeld nog onbeantwoord zijn over voorste kruisbandchirurgie:

  • Welke pees (graft) het beste de oude kruisband kan vervangen? 
  • Waar moet deze pees precies in de knie geplaatst? 
  • Hoe kan deze pees het beste vastgezet worden? 

Vragen die bijvoorbeeld nog onbeantwoord zijn over voorste kruisbandrevalidatie:

  • Wat is het beste revalidatieschema na de operatie? 
  • Welke criteria zijn er precies nodig om weer veilig te gaan sporten? 

Welke resultaten van de operatie zijn er bekend?

De resultaten van de operatie zijn dan wel weer een stuk duidelijker. De voordelen van een operatie zijn bijvoorbeeld:

  • Een voorste kruisbandreconstructie kan de stabiliteit van de knie aanzienlijk verbeteren. 
  • Na een kruisbandoperatie is de latere kans op meniscusletsel kleiner dan in een knie zonder voorste kruisband. 

Naast de voordelen staan er ook verschillende kanttekeningen tegenover, bijvoorbeeld:

  • Slechts ongeveer de helft van de patiënten keert op hetzelfde niveau van sporten terug. Opvallend gegeven: als een orthopeed de resultaten van de kruisbandoperatie positiever voorstelt aan de patiënt, en dus minder aandacht besteedt aan de mogelijke complicaties of nadelen van de ingreep, dan is de kans op terugkeer op het oorspronkelijke sportniveau groter.
  • Patiënten onder twintig jaar hebben een grotere kans om nog een keer een kruisband te scheuren. Zowel van de geopereerde knie als van de andere knie.
  • Patiënten ontwikkelen na een kruisbandletsel, of dit nu wel of niet geopereerd wordt, eerder en ook vaker een versleten knie. Zeker als naast kruisbandletsel, ook meniscus schade is opgetreden.

Meer cijfers en feiten

Een aantal feiten, cijfers & statistieken over de voorste kruisband blessure op een rijtje.

cijfer en feiten

Wat moet je dan als patiënt kiezen: fysiotherapie of operatie?

Als je de feiten op een rij zet, kun je je afvragen of alle patiënten die hun gescheurde kruisband laten opereren de juiste keuze maken. Een operatie is een goede keuze als met oefentherapie onvoldoende stabiliteit bereikt is. Soms kan echter ook worden volstaan met alleen stabiliserende fysiotherapie. Of wacht met opereren en kijk het eerst een paar maanden met fysiotherapie. Zo kan je over 6 maanden bijvoorbeeld ook nog kiezen voor een operatie mocht je toch nog onvoldoende stabiliteit hebben.  

Het is ook belangrijk dat je er ook over nadenkt hoe je dit gaat inrichten, plannen en gaat oplossen met bijvoorbeeld je werk of school? Weinig ruimte voor je revalidatie tijd is niet handig. Het kost nu eenmaal veel tijd en wilskracht.
Welke ambities heb je met sporten en wat wil jij de je knie weer moet kunen als je herstelt bent? Wil je dat je knie weer hetzelfde moet kunnen als je herstelt bent als vóór je blessure of ben je ook tevreden met een ander soort belasting of sport? Dit zijn belangrijke vragen die je voor jezelf duidelijk zal moeten hebben. 

Weet ook dat een operatie geen garantie is dat dat je weer alles kan doen wat je vóór de blessure ook kon doen. 

Daarom is mijn mening: ga altijd in gesprek met je orthopedisch chirurg en stel de goede vragen. Bespreek wat je wensen zijn op het gebied van sport en andere activiteiten en maak samen met je orthopedisch chirurg een weloverwogen keuze die bij je situatie past. Een gescheurde kruisband en de kruisbandproblematiek lenen zich bij uitstek voor shared decision making.

Alles voor de kruisband blessure

Kleding, Training & Herstel, Compex, Game Ready, Foam rollers, Boeken en meer

training en herstel
Home Gescheurde kruisband opereren of niet?