Oorzaken

Wat zijn de oorzaken van kruisbandletsel

Meestal geen lichamelijk contact

Een ruptuur van de voorste kruisband komt voor bij 1 op de 3000 mensen. Er is meestal een behoorlijke kracht nodig om de voorste kruisband te scheuren. Dit betreft overigens meestal geen direct letsel! De meeste kruisbanden scheuren op een moment dat er vaak geen lichamelijk contact is met een ander persoon, bijvoorbeeld bij het landen op een been na een sprong of bij het van richting veranderen tijdens het rennen.

veldrevalidatie sgr

Trauma momenten

Vaak is één van de volgende trauma momenten tijdens een sportactiviteiten de reden dat de voorste kruisband kan scheuren:

1. Het naar binnen draaien van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen: Endorotatie.

2. De knie klapt naar binnen de heup draait naar buiten. Het onderbeen draait dan naar buiten in combinatie met een zogenaamde X-stand van de knie: De valgus-exorotatie beweging.

3. Een forse overstrekking van de knie: Hyperextensie.

 

De voorste kruisband scheurt in 45 milliseconden! Vaak hoort de patiënt een knap of knoep of scheurend geluid en heeft het gevoel of het bovenbeen even loskomt van het onderbeen. Het scheuren van je voorste kruisband is een van de ergste knieblessures die je kan oplopen. De gevolgen van dit trauma van de knie zijn groot!

Oorzaken

Sportletsels vormen de belangrijkste oorzaak. In absolute aantallen staat de voetbalsport (zaal en veldvoetbal) op de eerste plaats als oorzaak voor het kruisbandletsel, maar als het aantal uren sport per jaar en per sporter wordt beschouwd staat het skiën op eenzame hoogte. Het betreft meestal ook complexe meervoudige kniebandletsels bij de skiër. Ongevallen in het verkeer komen ook vaak voor. Meer feiten lees je hier.

tibiaplateau fractuur

Knokkelgebaar

Het gebaar van op elkaar draaiende vuisten, ook wel knokkelgebaar of knuckle-sign genoemd, is een omineus teken en representeert het gevoel dat een patiënt had ten tijde van het ongeval. Vaak is er ook sprake van een directe zwelling van de knie door een bloeding. Een bloeding hoeft niet altijd acuut (binnen twee uur) te ontstaan maar kan zich ook in de loop van enkele uren of een dagdeel ontwikkelen. Bloed in de knie betekent in 75% van de gevallen een gescheurde (voorste) kruisband.

In ongeveer 20% wordt de bloeding door een scheur van de meniscus veroorzaakt en de overige 5% wordt veroorzaakt door een slijmvliesbloeding (o.a. bij gebruik van middelen tegen bloedstolling) of fracturen in het bot, bij voorbeeld een tibiaplateau fractuur zoals op de foto goed is te zien. De twee pijlen geven de fractuurlijn aan. Het laterale tibiaplateau is ingezakt ten gevolge van deze fractuur.

Andere oorzaken van het voorste kruisband letsel zijn de overmatige plotselinge buiging (hyperflexie) of juist de overstrekking (hyperextensie) van de knie. De patiënt vertelt vaak dat hij de bepaalde activiteit waarbij de kruisband scheurde al “duizenden keren” heeft gedaan.

Het laatste nieuws

logo fck
PSG verdediger Hernández scheurt opnieuw kruisband
nederland
PSV verdediger Dest komende 9 maanden uitgeschakeld
engeland
Timber maakt rentree bij beloften Arsenal en scoort wonderschoon