Home Kruisbandletsel Kruisband behandeling

Voorste kruisband behandeling

Welke opties zijn er voor een kruisband behandeling?

“The most important moment in the treatment of ACL injury determining outcome, is the first treatment decision”

Om die reden wordt de behandeling van het letsel van de voorste kruisband altijd geïndividualiseerd en bestaat geen universele kruisband behandeling die geschikt is voor iedere patiënt. Het is om die reden dan ook moeilijk om de ene knie met de andere te vergelijken!

Behandelingsopties

training in fck short

Conservatief

Met fysiotherapie kan de kracht en de coördinatie van de bovenbeenspieren worden getraind. Zeker bij milde instabiliteitklachten is dit de behandeling van eerste keus. De keuze voor conservatieve behandeling wordt bepaald op grond van de mate van instabiliteit, de aard en intensiteit van sportbeoefening, de conditie van de knie en de leeftijd van de patiënt. Daarnaast is ook het beroep van de patiënt soms belangrijk.

kruisband gescheurd brace

Conservatief en brace behandeling

De brace behandeling  wordt vooral aanbevolen aan patiënten die tijdens het sporten de knie niet kunnen vertrouwen en weinig klachten hebben bij de activiteiten van alledag. Een brace biedt overigens geen absolute bescherming tegen rotatoire krachten.

sporter traint

Staken van sportbeoefening

Het volledig staken van sportbeoefening is niet altijd noodzakelijk. Vooral de zogenaamde pivoterende sporten (voetbal, hockey, squash, basketbal, handbal en volleybal) en vechtsporten (kickboksen, judo, karate) vereisen een goede functionele stabiliteit van de knie. Fietsen, zwemmen, hardlopen op gelijke ondergrond, roeien, schaatsen, langlaufen en skiën zijn vaak nog wel goed mogelijk.

fckruisband header shirt na operatie

Operatieve behandeling

De belangrijkste reden om een voorste kruisband letsel operatief te behandelen is functionele instabiliteit bij de activiteiten van het dagelijkse leven. De patiënt moet bij deze activiteiten rekening houden met de knie en in feite kan de knie als gehandicapt worden beschouwd. De instabiliteit zoals die door de patiënt wordt ervaren, prevaleert boven de bij het orthopedisch onderzoek aangetoonde instabiliteit. Vooral bij topsporters is een milde rotatoire instabiliteit van de knie zoals die bij het stress onderzoek wordt gevonden veelal toch verantwoordelijk voor grote beperkingen. Om die reden wordt dan ook meestal sneller besloten tot een operatieve behandeling.

Operatieve behandeling

Als de keuze valt op een operatieve behandeling moet de patiënt er op rekenen dat aan de operatieve behandeling een revalidatie verbonden is van 6 maanden (niveau van normaal functioneren) tot 9 maanden (sportniveau). De revalidatie kent een aantal fasen waarin telkens het oefenprogramma wordt afgestemd op de langzaam toenemende belastbaarheid van de knie. De revalidatie vergt tegelijkertijd geduld en doorzettingsvermogen van de patiënt. Omdat de toename van belastbaarheid gekoppeld is aan een aantal biologische fasen (herstel van slijmvliesprikkeling, resorberen van vocht uit de knie, vastgroeien van de nieuwe kruisband in de bottunnels, ontwikkeling van kracht en coördinatie van spiergroepen, ontwikkeling van de algemene conditie) is het veelal niet mogelijk om de revalidatieduur te verkorten.

jaimy ravensbergen krukken revalidatie

Vaak meer schade dan alleen VKB

NB. Veelvuldig wordt bij de voorste kruisband ruptuur ook een letsel van de mediale collaterale band gezien, soms in combinatie met letsel van de mediale of laterale meniscus. Het letsel van de mediale collaterale band wordt meestal conservatief en functioneel behandeld met zo nodig een beschermende brace! Een meniscusletsel wordt indien mogelijk gehecht (zie ook bij meniscus). Alleen bij de graad III letsels (volledige scheur van de mediale band) is er soms een indicatie de band operatief te herstellen.

Scheur in de mediale band

Op de foto is bij de rode pijl de scheur in de mediale band op een MRI van de knie goed te zien. De witte pijlen geven de richting van de kracht aan die bij een valgusexorotatie trauma tot een scheur leidt van de mediale band die op de foto ook verdikt is.

In dit geval werd gezien de complexiteit van het trauma gekozen voor een operatieve behandeling door de mediale band te hechten alvorens in een later stadium de voorste kruisband operatief te herstellen. Ook in geval van een avulsiefractuur van de aanhechting aan het bovenbeen (op de röntgenfoto meestal goed zichtbaar) wordt, indien het fragment is verplaatst, een operatieve behandeling gedaan en het geavulneerde fragment gefixeerd met een schroef of kram. Uitgestelde behandelingen van niet goed genezen mediale bandletsels zijn minder succesvol.

operatieve behandeling

bron: kniechirurgie.nl

Voorste kruisband gescheurd?
Ter informatie

Meer feiten, cijfers & statistieken over de voorste kruisband blessure vind je op deze pagina.

1 op 3000

Een voorste kruisband ruptuur komt voor bij 1 op de 3000 mensen.

9 tot 15 mnd

Een voorste kruisband revalidatie duurt zo’n 9 tot 15 maanden.

70%

Ongeveer 70% van alle kruisband letsels ontstaan op een moment dat er geen lichamelijk contact is.

Hartaanval

Een scheur van de voorste kruisband wordt wel als de hartaanval van de knie beschouwd.

Je kruisband gescheurd, en nu?

De blessure

Wil je meer weten over de voorste kruisband blessure? Bekijk dan deze video’s over de kruisband blessure.FC Kruisband tv: De Blessure »

De operatie

Wil je meer weten over de voorste kruisband operatie? Bekijk dan de interessante en informatieve video’s over de operatie.FC Kruisband TV: De Operatie »

De revalidatie

Wil je meer weten over de voorste kruisband revalidatie? Bekijk dan de video’s en docu’s over de kruisband blessure.FC Kruisband TV: De Revalidatie »

De rentree

Het allermooiste moment waar je keihard voor hebt gerevalideerd is je rentree. Bekijk deze mooie video’s en docu’s.FC Kruisband TV: De Rentree »
herstel en training

Handig voor je herstel

Hier vind je alle producten voor een goed herstel na je operatie.

Home Kruisbandletsel Kruisband behandeling