Operatie technieken

Hamstring, patellapees, quadriceps pees en andere technieken

Operatie technieken, welke pees?

Welke pees ('graft') wordt er gebruikt voor jou voorste kruisband reconstructie? Vaak wordt er gekozen voor lichaamseigen materiaal (autograft). Andere opties zijn donormateriaal (allograft) of synthetische materiaal. Hechten is ook een optie in sommige gevallen.

De meest voorkomende grafts zijn de: hamstringpees, patellapees en quadricepspees.

grafts
hamstring pees

Hamstring pees techniek

Van alle operatie technieken worden wereldwijd de meeste kruisband reconstructies uitgevoerd met de hamstring pees.

Patella pees techniek

Voor deze techniek wordt het middelste 1/3 van de patellapees (ook wel kniepees genoemd) gebruikt met twee stukjes bot. Wat ook wel bone-patella-bone wordt genoemd. De stukjes bot zijn afkomstig van de knieschijf en het onderbeen.

strootman vlog
knie kruisband gescheurd, voorste kruisband

Quadriceps pees techniek

Deze techniek is vergelijkbaar met de patellapees techniek. Alleen wordt de quadricepspees boven de knieschijf gebruikt en wordt er gebruik gemaakt van één stukje bot van de knieschijf.

Donorpees

De donorpees is biologisch materiaal afkomstig van een overleden persoon. Meestal worden deze opties gebruikt:
- Donor kniepees
- Donor achillespees
- Donor hamstrings
- Donor tibialis anterior/posterior pees

schuiflade machine na operatie
knie in lade

ALL (Anterolateraal Ligament)

All is een klein bandje of versteviging van het kapsel aan de buitenzijde van de knie.

Ligamys

Ligamys is een vrij nieuwe behandelmethode voor het behoud van de eigen kruisband. Daarbij wordt de knie met behulp van een implantaat dynamisch gestabiliseerd, zodat de gescheurde kruisband weer de kans krijgt om op zijn originele positie vast te groeien en zo zijn volledige functionaliteit terugkrijgt.

xenograft

Kunststof

Imiddels is bij kunststof materialen (Dacron, polyester, Goretex e.d.) aangetoond dat deze structuren niet langdurig functioneren en uiteindelijk in een groot percentage falen. Op de foto zijn de restanten te zien van een opnieuw gescheurde kunststof kruisband ook wel xenograft genoemd. Kunststof materialen worden in Nederland dan ook niet meer gebruikt.

De voordelen van de operatie technieken

De hamstringpees techniek

+ minder pijn aan de voorzijde van de knie.
+ minder stijfheid na de operatie.
+ de tunnel is dunner dan bij de andere technieken.
+ een zeer sterke reconstructie.
Meer informatie »

De patellapees techniek

+ minder klachten met knielen.
+ minder kans op verklevingen.
+ snellere ingroei in het bot +/- 6 weken.
+ sterke pees.
Meer informatie »

De quadricepspees techniek

+ doordat er 1 bot stukje wordt gebruikt is er snellere ingroei in het bot.
+ behoudt van de spierkracht van de hamstring.
+ minder klachten van de patellapees.
+ een sterke en dikke pees.
 Meer informatie »

Meest gebruikte techniek

Op de gedeelde eerste plaats staan de eigen kniepees en de hamstrings. De resultaten van de behandeling met deze structuren doen niet voor elkaar onder. Wereldwijd is een langzame verschuiving gaande in de richting van hamstringsMeer informatie »

De meest gebruikte operatie technieken: Op de gedeelde eerste plaats staan de eigen kniepees (patellapees) en de hamstrings. De resultaten van de behandeling met deze structuren doen niet voor elkaar onder. Wereldwijd is een langzame verschuiving gaande in de richting van hamstrings. Bij deze techniek worden de pezen van de semitendinosus en gracilis spier gewonnen en wordt een vierbundel peestransplantaat gemaakt dat zelfs sterker blijkt dan de originele voorste kruisband.

De indicaties voor hamstrings zijn: een smalle kniepees (<20 mm), een korte kniepees (patella baja of infera), hurkend of knielend werk, historie van patellofemoraal pijnsyndroom, ziekte van Osgood-Schlatter en “jumpers knee”, toestand na kniepeesruptuur en bij een recidief voorste kruisband scheur na gebruik van de kniepees.

De contra-indicaties voor hamstrings zijn mediale band instabiliteit, toestand na een mediale band hersteloperatie en soms de toestand na hechten van de mediale meniscus. Een enkele keer is de kwaliteit van de pezen onvoldoende (Gracilispees) en wordt om die reden alsnog gekozen voor de kniepees of de rectuspees.

De nieuwe kruisband wordt met behulp van metalen of langzaam oplosbare (bioresorbeerbare) schroeven vastgezet in de geboorde tunnels in het bovenbeen en scheenbeen daar waar de oorspronkelijke kruisband zich bevond. Op de foo geven de roze pijlen op de röntgenfoto geven de boortunnels aan. De schroeven zijn niet zichtbaar op de gewone röntgenfoto en lossen in de loop van één tot drie jaar op waarbij zij gedeeltelijk door bot worden vervangen. Er zijn diverse fixatie technieken in gebruik. De operatie wordt met behulp van een kijkoperatie uitgevoerd en duurt ongeveer één tot anderhalf uur.

De nieuwste generatie schroeven (biocomposiet schroeven) is gemaakt van hydroxyapatiet en tricalciumfosfaat en lost niet op maar wordt langzaam vervangen door het eigen bot (osseo-integratie). Dit proces beslaat een periode van drie tot vier jaar. Op de foto rechts is de biocomposiet schroef in de tibiatunnel nog net herkenbaar en grotendeels opgenomen in het omliggende bot.

Behandelingsopties

training in fck short

Conservatief

Met fysiotherapie kan de kracht en de coördinatie van de bovenbeenspieren worden getraind. Zeker bij milde instabiliteitklachten is dit de behandeling van eerste keus.

kruisband gescheurd brace

Conservatief en brace behandeling

De brace behandeling wordt vooral aanbevolen aan patiënten die tijdens het sporten de knie niet kunnen vertrouwen en weinig klachten hebben bij de activiteiten van alledag.

sporter traint

Staken van sportbeoefening

Het volledig staken van sportbeoefening is niet altijd noodzakelijk. Afhankelijk van je sport en knie kan hier naar gekeken worden.

fckruisband header shirt na operatie

Operatieve behandeling

De belangrijkste reden om een voorste kruisband letsel operatief te behandelen is functionele instabiliteit bij de activiteiten van het dagelijkse leven.

herstel en training

Handig voor je herstel

Hier vind je alle producten voor een goed herstel na je operatie.