Quadricepspees techniek

Quadricepspees techniek

De quadricepspees techniek is vergelijkbaar met de patellapees techniek alleen wordt de quadricepspees boven de knieschijf gebruikt. Het verschil is dat er gebruik gemaakt wordt van één stukje bot van de knieschijf. Deze techniek kan ook zonder botstukje worden gebruikt. Ook dit weefsel is erg sterk en een goede vervanging van de kruisband.

graft welke

De quadricepspees techniek wordt vaker gebruikt bij een revisie (herstel na afscheuring gereconstrueerde kruisband) dan als primaire techniek. Vooral de laatste jaren wordt het ook als primaire techniek gebruikt bij een specifieke doelgroep: jonge vrouwelijke sporters (14-25 jaar). Dit omdat de hamstringspieren bij jonge vrouwen minder kracht hebben en lastiger te trainen zijn. Ook wordt een verminderde hamstring kracht gezien als een risicofactor voor het opnieuw scheuren.

Een nadeel is echter dat de huid boven de knieschijf meer te verduren heeft en het litteken daardoor vaak dikker wordt. Daarnaast kan er lange tijd pijn aan de voorzijde van de knie ervaren worden, herstelt de buiging langzamer en duurt het langer voordat de quadriceps zijn functie en kracht weer terug heeft.  

FC Kruisband TV: De operatie

Interessante video’s over de operatie technieken.

Het laatste nieuws

nederland
PSV verdediger Dest komende 9 maanden uitgeschakeld
engeland
Timber maakt rentree bij beloften Arsenal en scoort wonderschoon
afbeelding onderzoek Nicky van Melick Cyclops
Blog #9: Keuze van pees voor nieuwe kruisband van invloed op de kans op een cyclops