Home Voorste kruisband revalidatie

Voorste kruisband revalidatie

Zelf een goed revalidatie traject creëren voor jouw eigen herstel

Een intensief traject voor een periode van ongeveer 9 tot 15 maanden

Een voorste kruisband letsel is een zware blessure. Het is meer dan je laten opereren en je oefeningen doen bij de fysiotherapeut. Het is echt een intensief traject, voor een periode van ongeveer 9 tot 15 maanden, waarin er veel gevraagd wordt van de patiënt en waar veel keuzes gemaakt moeten gaan worden.

Door de vragen en berichten die ik dagelijks ontvang merk ik dat veel mensen de blessure onderschatten. In de afgelopen jaren heb ik diverse gesprekken gevoerd met orthopeden en fysiotherapeuten om er achter te komen hoe de patiënt met een voorste kruisband blessure een zo goed mogelijk traject kan opzetten en wat hierbij allemaal komt kijken.

Herstel is mogelijk

Een voorste kruisband letsel is een zware blessure. Een gescheurde voorste kruisband is één van de ergste knieblessures die je kan oplopen, maar herstel is gelukkig mogelijk.

schuiflade machine na operatie

Het behandelen van een voorste kruisband blessure dient altijd geïndividualiseerd te worden.

Er bestaat geen universele behandeling die geschikt is voor voor iedere patient of knie en daarom is het onmogelijk om de ene knie (en dus mens met gescheurde kruisband) met de andere te vergelijken!

Accepteren

Op het moment dat je te horen krijgt dat je een gescheurde voorste kruisband hebt, zal je dit eerst moeten gaan accepteren. Daarna is het belangrijk dat je een realistisch persoonlijk herstel plan gaat maken met daarin jouw persoonlijke doel. Accepteren is een lastige fase evenals het maken van een plan. Direct kom je al in de situatie terecht waarin je keuzes moet gaan maken.

fckruisband header shirt na operatie

De blessure

Herstel begint direct

Direct na het oplopen van het letsel, soms nog voor de diagnose, begint het herstel eigenlijk al. Zowel het mentale, fysieke en het onderzoekende deel is begonnen. Mentaal kan het lastig zijn om het te accepteren dat je (nog) niet weet wat je hebt. Ook als je de diagnose hebt ontvangen kan het moeilijk zijn te accepteren dat je dit seizoen niet meer kan sporten. Fysiek zal je al snel aan de bak moeten gaan, de pre-operatieve fase is belangrijk ter voorbereiding van je operatie. Hoe sterker je spieren zijn voor de operatie, hoe sterker deze na de operatie zullen zijn waardoor je na de operatie ook een goede start maakt met het herstel.

Eén van de keuzes is: wie mag jou gaan helpen met het herstel, operatie en revalidatie. Juist, jijzelf bent de regisseur van je eigen herstel dus jij mag dit bepalen. Ga zelf op zoek naar specialisten die goed bij je passen, die je goed kunnen informeren, die jij vertrouwt en waarmee jij een klik hebt. Door een optimale betrokkenheid, samenwerking en motivatie ben je zelf helemaal op de hoogte van het plan dat bij je past en word je zelf de specialist in je eigen herstel. Een huisarts, sportvereniging, zorgverzekeraar, familie, vrienden of zaakwaarnemer zullen allemaal goede tips hebben maar uiteindelijk is het jouw revalidatie.

Goed voorbereid zijn voor je herstel?

Tijdens je revalidatie zijn er diverse spullen die het je makkelijker kunnen maken tijdens je herstel. Ook kunnen deze spullen je herstel bevorderen en leuker maken.

training in fck short

De operatie

Wel of niet opereren

Wanneer je de diagnose hebt ontvangen en je hebt te horen gekregen dat je voorste kruisband is (af)gescheurd dan heb je twee opties: Wel of niet opereren. Ook wel operatieve of conservatieve behandeling genoemd. Samen me je orthopedisch chirurg en je fysio, bespreek je welke behandeling voor jou de beste optie is. Hiervoor bestaan ook keuzehulpen om je te helpen beslissen.

Belangrijk: uiteindelijk maak jij zelf de keuze!

Conservatieve behandeling

Niet alle voorste kruisbandletsels hoeven geopereerd te worden. Bij veel mensen (ongeveer de helft) is deze conservatieve behandeling voldoende om zonder al te veel klachten de knie te kunnen gebruiken. Door fysiotherapie gericht op stabiliteit, kracht en coördinatie kan je de knie stabiel krijgen.

De keuze voor wel of geen operatie hangt ook sterk af van je hulpvraag en de mate van instabiliteit die je ervaart in je dagelijkse activiteiten.

Bij sporten waarbij je veel moeten wenden, keren, springen en landen zoals bij: voetbal, rugby, hockey, handbal, volleybal, basketbal etc. wordt meestal geadviseerd om te opereren.

Bij sporten waarbij je weinig draaibewegingen hoeft te maken, zoals hardlopen en fietsen, kunnen ook prima een conservatief traject volgen.

Functionele instabiliteit

De meeste operateurs geven aan: De belangrijkste reden om een voorste kruisband letsel operatief te behandelen is functionele instabiliteit bij de activiteiten van het dagelijkse leven. Heb je de vkb afgescheurd en is de functionele instabiliteit prima in orde en op te vangen door een conservatief traject dan kan dit een goede keuze voor je zijn.

lopen met krukken

Operatieve behandeling

Wel of niet opereren: Waar hangt dit allemaal van af en wat zijn je doelen? Ik zie vaak vragen/berichten voor bij komen dat de patiënt snel geopereerd wil worden om zo snel mogelijk weer te kunnen sporten op het huidige niveau. Is dit wel de juiste motivatie van een voorste kruisband operatie?

Een voorste kruisband operatie is een serieuze ingreep. Door wie wil je dit laten doen? Waarom zou je naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gaan? Ken je (verhalen over) de operateur? Welk aantal kruisband operaties doet hij/zij? Jij mag zelf bepalen waar en door wie jij de operatie wil laten uitvoeren. Daarom is het belangrijk om zelf te onderzoeken wie voor jou een goede operateur is en wie jij bij jou vindt passen.

Ga voor kwaliteit i.p.v. tijd. In Nederland zijn er veel orthopeden die een klein aantal voorste kruisband operaties per jaar uitvoeren naast hun andere operaties. Gelukkig zijn er ook kniespecialisten die wekelijks veel voorste kruisband reconstructies en revisies (en ander band/knie letsel) doen en hier meerdere technieken voor beheersen. Deze specialisten die hoog scoren op diverse criteria.

veldrevalidatie horde

Cijfers om bewustwording te creëren

Weet jij dat niet iedereen na een voorste kruisband reconstructie terugkomt op zijn huidig sportniveau? Onderzoek bij sporters laat zien dat een derde van hen niet terugkeert op het oorspronkelijke sport-niveau binnen 2 jaar. Na 3 jaar, of na een nog langere periode, loopt dit zelfs op tot 50%, omdat veel sporters alsnog besluiten op een lager niveau te gaan sporten. Ongeveer 50% van deze sporters noemt daarbij de VKB-reconstructie als primaire reden voor hun lagere sportniveau.

En weet jij dat 20% – 30% nogmaals een voorste kruisband blessure oploopt?

Gameready of Compex huren

Tijdens je revalidatie zijn er diverse spullen die het je makkelijker kunnen maken tijdens je herstel. Ook kunnen deze spullen je herstel bevorderen en leuker maken.

compex en game ready

De revalidatie

Creëer een optimale omgeving/leefstijl

De voorste kruisband revalidatie is een zwaar en intensief traject. Het zal 9 tot 15 maanden duren en hiervoor moet je een optimale omgeving/leefstijl gaan creëren omdat dit niet iets is wat je even naast je dagelijkse activiteiten kan doen. Je zult een goede discipline en motivatie moeten hebben. Daarnaast is doorzettingsvermogen erg belangrijk aangezien in het traject diverse fases komen met successen en tegenslagen. Door iedere keer duidelijke en kleine haalbare plannen te maken zie je vooruitgang op korte termijn. Deze successen moeten dan ook even gevierd worden. Een plan kan zijn dat je over twee weken wil kunnen wandelen zonder krukken. Dit is motiverender en concreter dan ik wil zo snel mogelijk weer voetballen.
Naast motivatie, discipline en doorzettingsvermogen is geduld ook erg belangrijk. De revalidatie duurt lang en de vooruitgang gaat vaak langzamer dan jij zou willen, vooral in het eerste deel.
Het is fijn als je een goed klik hebt met je revalidatie specialist, je ziet deze meerdere keren per week en dat ongeveer één jaar lang, maar het is nog beter als hij/zij je weet uit te dagen. Je zult een haat-liefde verhouding met je fysiotherapeut krijgen maar jullie hebben beide hetzelfde doel voor ogen.

Door variatie en creativiteit in het revalidatie traject aangeboden te krijgen is het makkelijker om jezelf te kunnen motiveren en uit te dagen. Het is belangrijk dat deze oefeningen bestaan uit zowel kracht- als coördinatieve oefeningen. Probeer daarom in de zoektocht naar een goede fysiotherapeut hier al achter te komen. Wanneer de fysiotherapeut veel specialisatie heeft in vkb revalidaties zal hij ook meerdere programma’s/oefeningen/variaties hebben die bij jou passen waar jij veel aan hebt.

Eerste fase van de voorste kruisband revalidatie

Dit is vaak niet tijdsgebonden maar criteria gebonden. Dus wat kan je doen en dit bepaalt of je naar de volgende stap/fase kan.

De eerste fase duurt ongeveer één tot twee maanden. Je doet dan vooral oefeningen voor de beweeglijkheid van je knie en je leert jouw knie weer goed te stabiliseren tijdens het lopen en traplopen. Doelstellingen die hierbij horen:

> Verminderen van zwelling (hydrops)
> Strekken van de knie tot 0 graden (binnen 2-4 weken)
> Buigen van de knie tot 120 graden (binnen 6 weken)
> Gecontroleerd kunnen aanspannen van de bovenbeenspieren (quadriceps)
> Goed looppatroon; na 6 weken kan je bij een normaal herstel zonder krukken lopen

Tweede fase van de voorste kruisband revalidatie

Ook dit is vaak niet tijdsgebonden maar criteria gebonden. Dus wat kan je doen en dit bepaalt of je naar de volgende stap/fase kan!

Het gevoel dat je echt weer een beetje kan gaan trainen gebeurt vanaf de zesde week na de operatie.
De tweede fase duurt ongeveer tot zes maanden. Doelstellingen die hierbij horen:

> Verbeteren van kracht
> Volledig herstel van de mobiliteit van de knie
> Verbeteren van je duurvermogen.

In deze fase werk je er keihard aan om de kracht in je bovenbeen weer terug te krijgen en liefst nog te verbeteren. Zowel je geopereerde been als je gezonde been (het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat je ‘slechte’ been je goede been inhaalt).

Derde fase van de voorste kruisband revalidatie

Dit is waarschijnlijk de leukste fase. Het einde komt dichterbij. Uiteraard is ook dit niet tijdsgebonden maar criteria gebonden. Dus wat je kan doen bepaalt of je naar de volgende stap/fase kan.

De kracht die je in de tweede fase hebt opgebouwd ga je omzetten naar een functionele knie, eentje die jij onder alle omstandigheden weer kunt vertrouwen. Of je nu rent, sprint, springt of land, wend of keert, je knie moet het allemaal weer kunnen. Hierbij is een goede veldrevalidatie een pre! Zoveel mogelijk trainen op een ondergrond en situatie die je straks ook weer gaat krijgen als je je rentree gaat maken.

De laatste fase duurt ongeveer tot negen / tot twaalf maanden. Mocht het langer duren is dit niet altijd erg! Het is beter om goed terug te komen dan te snel terugkomen.
Doelstellingen die hierbij horen:

> Verder verbeteren van kracht tot minder dan 10% verschil met je gezonde been (limb symmetrie index van > 90%). Lees hiereen artikel hierover.
> Volledig herstel van coördinatie van heup, knie en enkel
> Perfect kunnen springen, landen, sprinten, wenden, keren

Klaar voor de revalidatie?

Tijdens je revalidatie zijn er diverse spullen die het je makkelijker kunnen maken tijdens je herstel. Ook kunnen deze spullen je herstel bevorderen en leuker maken.

fc kruisband revalidatie kleding

De rentree

Return to play

Return to play is een term die je vaak tegenkomt. Wanneer je weer mag spelen hangt van diverse onderdelen af: Ben je fris in je hoofd? Is de knie goed getest/beoordeeld in diverse fases d.m.v. kracht- en sprong testen? Hoe is je kwaliteit van bewegen? etc. En wanneer je Return to play bent is het wellicht verstandig om meer uren in het trainen van je knie stoppen dan je teamgenoten om het risico op een nieuwe kruisband ruptuur te verkleinen. Helaas scheurt ongeveer 1 op de 4 personen opnieuw een vkb (dezelfde of de andere kant).

Succesvol zijn na een kruisbandblessure… Jij ook?

wouter blog test

Testen en meten

De meest betrouwbare manier om spierkracht van je quadriceps en hamstrings te meten, is door gebruik te maken van een isokinetische dynamometer (bijvoorbeeld een Biodex of Cybex).

herstel en training

Handig voor je herstel

Hier vind je alle producten voor een goed herstel na je operatie.

Home Voorste kruisband revalidatie