Blog #7: Isokinetische testen bij voetballers met VKBR 1/2

Blog #7: Isokinetische testen bij voetballers met VKBR 1/2

Kennis omtrent voetbalblessures en voetbalfitheid ontwikkelt zich enorm snel. Nieuwe wetenschappelijke inzichten geven de mogelijkheid om onze dagelijkse praktijk te verbeteren, maar welke studies zijn interessant? Wat is nu precies onderzocht? En de belangrijkste vraag: wat kan ik er mee in de praktijk?

Op de website van SoccerDoc licht Dr. Nick van der Horst in zijn blogs nieuwe wetenschappelijke studies toe. Deze studies gaan altijd over voetbalmedische inhoud en hebben een duidelijke koppeling naar de dagelijkse praktijk.

Wat is er onderzocht?

Isokinetische testen zijn de gouden standaard voor het kwantificeren van quadriceps- en hamstringkracht. Bij VKB-revalidaties zijn isokinetische testen belangrijk voor het monitoren van de voortgang en voor de uiteindelijke RTP-beslissing. Echter, in de literatuur bestaan vele verschillende protocollen, en het is niet altijd duidelijk hoe de verschillende parameters van de test geïnterpreteerd moeten worden.

Bij wie en hoe is het onderzocht?

Voor deze studie werden met behulp van het onafhankelijke FC Kruisband netwerk 42 Nederlandse experts (van wie 41 de studie voltooiden) bij elkaar gebracht. In een Delphi consensus procedure (een methode waarbij anonieme vragenlijsten worden ingevuld, resultaten worden geanalyseerd en vervolgens naar overeenstemming wordt gewerkt) werden het isokinetisch testprotocol, en de kwantitatieve en kwalitatieve analyse van de isokinetische test besproken.

Wat vertellen de resultaten mij?

Isokinetisch testprotocol
De experts gaven aan dat een protocol met drie snelheden optimaal is: 5 herhalingen op 60°/sec voor de maximaalkracht; 20 herhalingen op 180°/sec voor spier-uithoudingsvermogen en 15 herhalingen op 300°/sec (of 240°/sec indien niet haalbaar geacht) voor snelkracht. Tussen de sets werd een rustpauze van 1 minuut geadviseerd.

Isokinetische testuitslagen
Op een isokinetische test evaluatie staan meerdere parameters beschreven. Vooral de Peak Torque is bekend, maar alle overige waarden hebben zeker ook meerwaarde (in ons artikel beschrijven wij die waarde per individuele parameter). De experts gaven aan dat de Peak Torque, Max Rep Total Work, Total Work, Range of Motion en Agonist to Antagonist ratio als essentiële parameters warden beschouwd binnen het isokinetisch test rapport.

Torque-angle curve
De torque-angle curve is een kwalitatieve evaluatie van de beste herhaling tijdens de isokinetische test (zie Figuur 1 – Deel 3). Het is dus belangrijk om te realiseren dat dit slechts een curve is van 1 herhaling, en dat voor een goede beoordeling eigenlijk alle herhalingen ook middels de torque-angle curve beoordeeld zouden moeten worden (dit is overigens mogelijk binnen de software voor isokinetische testen). Experts kwamen tot overeenstemming dat de vorm, het verloop, het volume van de parabool en de (opbouw naar) de piek van de parabool beoordeeld moeten worden. Deficiënties in de figuren kunnen namelijk duiden op inhibitie, pijn, bewegingsangst, en/of tekort aan kracht, recrutering, en/of coördinatie.

blog isokinetisch testen KNVB FC Kruisband
Figuur 1: Isokinetische dynamometrie bij de revalidatie van voetballers na een VKB-reconstructie

Wat kan ik ermee in de praktijk?

Hoewel Delphi studies (op basis van expert-opinie) slechts Level 5 evidence zijn, geeft deze publicatie een zeer relevante en nuttige richtlijn voor de praktijk wanneer voetballers getest worden middels een isokinetische test. De resultaten benadrukken dat er verder dan alleen de Peak Torque gekeken moet worden (wat in de meeste studies gebeurt) om deficiënties in kracht, pijn, coördinatie en angst te identificeren.

In bovenstaande figuur 1 staan de resultaten samengevat. Deze figuur geeft een duidelijke weergave HOE een isokinetische test bij voetballers in de praktijk uitgevoerd zou moeten worden volgens het expert panel. In het artikel zelf wordt nog dieper in gegaan op de waarde van de individuele test parameters, alsook de beargumentatie voor alle elementen van figuur 1.

Nick van der Horst

Sportfysiotherapeut bij PSV.
In het verleden werkzaam als sportfysiotherapeut en hoofd medische staf bij Go Ahead Eagles, en als sportfysiotherapeut bij de KNVB. Gepromoveerd op onderzoek naar de preventie en return-to-play van hamstringblessures in het voetbal. Betrokken bij (inter-)nationaal onderzoek en onderwijs op voetbalmedisch gebied.

Blogs

Return to running too quickly after ACL surgery
Blog #8: Starten met hardlopen na een voorste-kruisbandoperatie
good bad
Blog #6: Bewegingstechniek bij VKB patiënten
Gescheurde kruisband
Blog #5: Hoog risico op recidief voor profvoetballers met een vkb-reconstructie
Blog #4: Hoptesten
Blog #4: Hoptesten
Gescheurde kruisband
Blog #3: Een VKB-Blessure, hoe gebeurt dat nou?
wouter blog fases
Blog #2: Spierkracht na een VKB reconstructie
terugkeren naar de sport na een vkb reconstructie
Blog #1: Terugkeren naar de sport na een VKB reconstructie
Deel dit artikel

Meer nieuws

Return to running too quickly after ACL surgery
Blog #8: Starten met hardlopen na een voorste-kruisbandoperatie
engeland
Kruisband blessure voor Sven Botman
De blessuretijd PEC Zwolle start
De Blessuretijd terugblik – Editie PEC Zwolle