Apparatuur voor optimale kruisband revalidatie

Apparatuur voor optimale kruisband revalidatie

Wanneer je herstellende bent van een kruisband blessure, wil je zo optimaal mogelijk revalideren binnen jouw kunnen. Je hebt wellicht al een operatie achter de rug, gaat naar de fysio en doet je oefeningen. Je bent je er van bewust dat het traject niet makkelijk zal zijn en lang kan duren. Afhankelijk van je achtergrond, of je nou bijvoorbeeld topsporter bent, altijd op hoog niveau hebt gesport of voor je plezier voetbalt, zijn er diverse apparaten die je kunnen helpen om zo optimaal mogelijk te revalideren.

Verschillende onderdelen van het revalidatietraject

Voor verschillende onderdelen van het revalidatietraject, zoals testen en meten, efficienter trainen, looptrainingen of return to play, zijn er diverse apparaten te gebruiken. FC Kruisband krijgt regelmatig vragen van kruisband revalidanten over hoe bepaalde apparatuur werkt of waar deze te vinden is. Daarom beschrijven we hieronder een aantal apparaten die vaak ingezet worden binnen voorste kruisband revalidatie.

Biodex

biodex

De Biodex System 4 is een apparaat dat veelvuldig wordt ingezet binnen voorste kruisband revalidatie. Het apparaat is namelijk gericht op het isokinetisch meten van de spierkracht. Hierbij kan de strekking en buiging van de knie geisoleerd gemeten worden. Je kunt je misschien wel voorstellen dat het interessant is om de kracht van de spieren rondom de knie te meten op het moment dat je weer begint met trainen. Maar ook voorafgaand aan je operatie en aan het begin van je revalidatietraject. Links-rechts verschillen kunnen bijvoorbeeld in kaart worden gebracht en er kan een 0-meting plaatsvinden waaarop je behandelplan en oefeningen gebaseeerd kunnen worden. Met de uitslagen van alle testen, kan je behandeplan geoptimaliseerd worden.

Naast het gebruik van testen en meten kan de Biodex ook worden gebruikt voor trainen. De knie kan hierbij passief gemobiliseerd worden en er kan ook excentrisch worden getraind.

Er zijn diverse ziekenhuizen en fysiopraktijken die beschikken over de Biodex. Informeer bij jouw fysio of arts wat ze voor jou kunnen betekenen.

Microfet

Uitgebreid getest met de Biodex? Soms wil de fysio geduderende het traject kort en snel spierkracht meten. Hier gebruiken ze dan vaak de MicroFET handheld dyanometer voor. Dit is een klein apparaatje dat precies weergeeft hoeveel kracht iemand tegen een weerstand levert.

AlterG Anti-Zwaartekracht loopband

Alter G

De Alterg heb je misschien wel eens voorbij zien komen op verschillende social media kanalen. Een populaire loopband die ontzettend veel wordt gebruikt door (top)sporters en revalidanten. Deze loopband beschikt over een speciale NASA-technologie die je ondersteunt in je gewicht tot maar liefst 80%. Dankzij de gewichtsondersteuning is trainen minder belastend voor je spieren en gewrichten. De AlterG is daarom het ultieme apparaat om mee te trainen na een voorste kruisband blessure. Je kunt je looptrainingen eerder starten en eerder zwaarder trainen zonder dat het te belastend is voor je knie.

Waar je de AlterG kunt vinden en wat deze precies kan betekenen, lees je op deze pagina: Revalideren met de AlterG na een kruisband blessure / operatie.

Microgate Optogait

Optogait van Microgate heb je misschien wel eens zien liggen bij je fysio. Deze blauwe of gele ‘latten’ kunnen door middel van signaaltjes naar elkaar te sturen en in combinatie met een camera, en worden ingezet voor sprong- en loopanalyse. Tijdens je revalidatieproces kun je een aantal testen ondergaan waarbij bepaald wordt wat je sterke en zwakke punten zijn en of je een stapje verder kunt binnen je proces. Onder andere je spronghoogte en –afstand wordt gemeten, en je (hard)looppatroon geanalysereerd. De Microgate Optogait beschikt daarnaast over het zogeheten Gustavsson protocol dat speciaal is ontwikkeld voor mensen die revalideren na een voorste kruisband reconstructie. De testen die vanuit dit protocol worden gedaan, zijn bedoeld om onderscheid te maken tussen de prestatie van het aangedane en niet-aangedane been. Deze testen worden ook geadviseerd in het KNGF evidence based VKB statement.

Apparatuur voor veldtesten

Ben je (top)sporter en aan het revalideren na een voorste kruisband blessure? Dan komt er een moment in je traject dat er getest moet worden of je fit genoeg bent om weer mee te trainen en spelen. Je fysio wil misschien ook een nulmeting doen om te bepalen waar je staat qua performance. Dit noemen we ook wel return to play. Return to play bestaat uit 3 onderdelen: return to activity, return to sports en return to performance. Spierkracht testen en sprongtesten die hierboven al genoemd zijn, zijn hier onderdeel van. Daarnaast is het voor sommige sporten belangrijk om ook snel-, wenbaarheid en reactievermogen te testen. Microgate Witty Timer en Witty SEM zijn hiervoor heel geschikt. Timing kan je snelheid meten en Witty SEM je reactievermogen. Het is niet alleen handig om te testen, maar het kan ook zorgen voor afwisselende, motiverende trainingen.

Wil je meer weten over de diverse apparatuur of wil je weten waar je kunt trainen met de producten die genoemd zijn? Vraag dit dan na bij je fysiotherapeut.

ProCare

Meer weten over het inzetten van de apparatuur?

logo procare
Alter G
Revalideren met de AlterG na een kruisbandletsel
Procare samenwerking
FC Kruisband en ProCare
Deel dit artikel

Meer nieuws

afbeelding onderzoek Nicky van Melick Cyclops
Blog #9: risicofactoren cyclops na voorste-kruisbandreconstructie
productie tigo fck docu kruisband blessure
Het mentale aspect van de voorste kruisbandblessure bij amateursporters
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband