Hamstring techniek

De hamstrings die voor de hersteloperatie van een gescheurde voorste kruisband worden gebruikt bevinden zich aan de binnenzijde van de knie. De huidsnede voor het verkrijgen van de hamstrings is kleiner dan bij de kniepees techniek. Nadat de twee pezen zijn vrij geprepareerd en uit het lichaam zijn verwijderd, worden zij dubbel gevouwen en vormen zo een vierbundel transplantaat dat een diameter heeft van 8 tot 10 mm.

hamstring_acl
Op de foto zijn de afzonderlijke bundels goed herkenbaar.

Op de foto zijn de afzonderlijke bundels goed herkenbaar. De voordelen van de hamstringtechniek zijn: minder “donorsite” morbiditeit, minder pijn in het gewricht tussen knieschijf en bovenbeen omdat het strekapparaat ongemoeid wordt gelaten, minder postoperatieve stijfheid en een zeer sterke reconstructie (2.5 x de sterkte van de oorspronkelijke kruisband). Een ander relatief voordeel is de kleinere tunneldiameter bij hamstrings omdat die 8 tot 9 mm bedraagt en door de diameter van de 4 pezen wordt bepaald en niet door de diameter van de botblokjes grenzend aan de kniepees (10 en 11 mm).

Een klein nadeel ten opzichte van de kniepees is de elasticiteit van de pezen waardoor de voorspanning belangrijk wordt. Een volgend relatief nadeel bestaat uit het feit dat het transplantaat in de bottunnels in ongeveer 8 weken ingroeit waardoor de revalidatie iets voorzichtiger plaatsvindt dan bij de patellapeestechniek.

De hamstring techniek verschilt slechts in details van de techniek bij het gebruik van de kniepees.
Met speciale richtinstrumenten worden de tunnels geboord in het scheenbeen en bovenbeen.Vervolgens wordt de nieuwe voorste kruisband in positie getrokken, op spanning gebracht en gefixeerd. Voor de fixatie van de voorste kruisband zijn verschillende methoden beschikbaar. Er kan bij voorbeeld gebruik worden gemaakt van een oplosbare parel (Endopearl) die de fixatiesterkte in de tunnel van het bovenbeen verdubbelt en op die manier een gevreesde complicatie als het slippen van de voorste kruisbandplastiek in de femur bottunnel kan voorkomen.

stg10
4stgendopearl_detail

Het gedeelte van het transplantaat dat zich in het bovenbeen bevindt, wordt met een oplosbare hechting compact gemaakt waardoor de grip van de schroef wordt verbeterd.De schroef klemt de nieuwe kruisband stevig vast in de bottunnel en wordt zo ver ingedraaid dat de tip van de schroef tegen de parel drukt waarmee de kans op slippen van de kruisband in de tunnel van het bovenbeen wordt verminderd. Op dit moment wordt ook gefixeerd met een tricalciumfosfaat schroef (schroef gemaakt van synthetisch bot) die niet meer hoeft op te lossen maar met het bot van de bottunnels integreert.

Nieuwe items in de webshop

bron: kniechirurgie.nl

Relevante artikelen

0