De hamstring techniek

Meest gebruikt

De hamstring techniek

De hamstrings die voor de hersteloperatie van een gescheurde voorste kruisband worden gebruikt bevinden zich aan de binnenzijde van de knie. De huidsnede voor het verkrijgen van de hamstrings is kleiner dan bij de kniepees techniek. Nadat de twee pezen zijn vrij geprepareerd en uit het lichaam zijn verwijderd, worden zij dubbel gevouwen en vormen zo een vierbundel transplantaat dat een diameter heeft van 8 tot 10 mm.

Twee verschillende manieren

1. Via een snee van ongeveer 4cm aan de voorzijde van het onderbeen wordt de pees van de semitendinosus (hamstring) gebruikt. Indien de pees te dun is, wordt ook de m. gracilis gebruikt. Ze worden gekliefd, vervolgens dubbelgeklapt en samengevoegd. Je nieuwe kruisband (graft) heeft dan een diameter van ongeveer 8 tot 10 mm. Er worden tunnels geboord in het onder- en bovenbeen en voor de fixatie van de graft kan er gebruik gemaakt worden van een oplosbare schroef. Het bovenste gedeelte van de kruisband wordt met een oplosbare hechting vastgezet. De ingroei van de nieuwe kruisband duurt ongeveer 8 weken.

2. De all inside methode: via de knieholte wordt een kleine snede maken om daar de pees van de semitendinosus te gebruiken. Hierdoor is het litteken aan de voorkant van de knie kleiner. Middels een kijkoperatie worden de resten van de voorste kruisband weggehaald en kan er van binnenuit de knie een tunnel geboord worden in het onder- en bovenbeen. Zo kan de graft op exact dezelfde locatie geplaatst worden als de oude kruisband. De nieuwe kruisband wordt in de tunnels getrokken en de uiteinden worden met kleine buttons van 1 cm op het boven en onderbeen vastgemaakt. Ook hier duurt het 8 weken voordat de graft is ingegroeid.

Hamstring techniek

Op de foto zijn de afzonderlijke bundels goed herkenbaar.

De hamstring techniek verschilt slechts in details van de techniek bij het gebruik van de kniepees. Met speciale richtinstrumenten worden de tunnels geboord in het scheenbeen en bovenbeen. Vervolgens wordt de nieuwe voorste kruisband in positie getrokken, op spanning gebracht en gefixeerd. Voor de fixatie van de voorste kruisband zijn verschillende methoden beschikbaar. Er kan bij voorbeeld gebruik worden gemaakt van een oplosbare parel (Endopearl) die de fixatiesterkte in de tunnel van het bovenbeen verdubbelt en op die manier een gevreesde complicatie als het slippen van de voorste kruisbandplastiek in de femur bottunnel kan voorkomen.

hamstring acl

Het gedeelte van het transplantaat dat zich in het bovenbeen bevindt, wordt met een oplosbare hechting compact gemaakt waardoor de grip van de schroef wordt verbeterd.De schroef klemt de nieuwe kruisband stevig vast in de bottunnel en wordt zo ver ingedraaid dat de tip van de schroef tegen de parel drukt waarmee de kans op slippen van de kruisband in de tunnel van het bovenbeen wordt verminderd. Op dit moment wordt ook gefixeerd met een tricalciumfosfaat schroef (schroef gemaakt van synthetisch bot) die niet meer hoeft op te lossen maar met het bot van de bottunnels integreert.

Voordelen en nadelen

De voordelen van de hamstringtechniek zijn:

+ minder “donorsite” morbiditeit.
+ minder pijn in het gewricht tussen knieschijf en bovenbeen omdat het strekapparaat ongemoeid wordt gelaten.
+ minder postoperatieve stijfheid.
+ een zeer sterke reconstructie (2.5 x de sterkte van de oorspronkelijke kruisband).

Een ander relatief voordeel is de kleinere tunneldiameter bij hamstrings omdat die 8 tot 9 mm bedraagt en door de diameter van de 4 pezen wordt bepaald (en niet door de diameter van de botblokjes (bij patellapees) grenzend aan de kniepees (10 en 11 mm).

 

Een klein nadeel ten opzichte van de kniepees is de elasticiteit van de pezen waardoor de voorspanning belangrijk wordt.

Een volgend relatief nadeel bestaat uit het feit dat het transplantaat in de bottunnels in ongeveer 8 weken ingroeit waardoor de revalidatie iets voorzichtiger plaatsvindt dan bij de patellapeestechniek.

bron: kniechirurgie.nl

Het laatste nieuws

productie tigo fck docu kruisband blessure
Het mentale aspect van de voorste kruisbandblessure bij amateursporters
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Return to running too quickly after ACL surgery
Blog #8: Starten met hardlopen na een voorste-kruisbandoperatie