Ligamys

Eigenlijk komt het er op neer dat de gescheurde kruisband wordt gehecht en de knie wordt gestabiliseerd met een koord en een veer-schroef systeem. Zo blijft het koord op constante spanning en de knie stabiel.

Behoud van de kruisband met ligamys

Ligamys is een relatief nieuwe behandelmethode voor het behoud van de eigen kruisband. Daarbij wordt de knie met behulp van een implantaat dynamisch gestabiliseerd, zodat de gescheurde kruisband weer de kans krijgt om op zijn originele positie vast te groeien en zo zijn volledige functionaliteit terugkrijgt. Het is bij deze behandeling niet nodig om een lichaamseigen pees te verwijderen. Hierdoor heb je geen verlies van hamstring kracht of patella pees. De functies van de diepe gevoeligheid, die met name belangrijk zijn voor het coördinatie- en reactievermogen, blijven in het beste geval behouden.

Een ander groot voordeel van deze techniek is dat wanneer deze techniek om welke reden dan ook niet lukt je altijd nog een reconstructie kunt doen door middel van een hamstring of patella pees. Het is dus als het waren een “extra optie”.

Hamstring techniek

Wie kan een Ligamys behandeling krijgen?

Mensen met een acuut voorste kruisband letsel komen in aanmerking, de operatie moet binnen 21 dagen na het letsel worden uitgevoerd. Daarbij mag de kruisband niet eerder gescheurd zijn. Ligamys is er voor patiënten die geopereerd willen worden, en niet kiezen voor een therapeutische/conservatieve behandeling. Daarnaast moet je zijn uitgegroeid.

 

Ziekteverzuim

Uit klinische gegevens blijkt dat Ligamys patiënten, vergeleken met patiënten met een kruisbandreconstructie, hun werk dikwijls sneller weer kunnen oppakken. Het werk kan na gemiddeld 3 weken weer worden hervat.

 

Sport

Na een Ligamys operatie is lichte, niet-belastende sport na circa 6 maanden weer volledig mogelijk (bijv. fietsen, zwemmen, joggen). Contactsport met richtingswisselingen mag echter, afhankelijk van de situatie betreffende de revalidatie, pas op zijn vroegst na 9 maanden weer worden uitgeoefend.

De operatie is minder ingrijpend dan die bij een reconstructie, de wonden zijn kleiner en er hoeft geen peesweefsel gebruikt te worden van de patella of hamstrings, waardoor patiënten sneller revalideren. De bijkomende schade aan de meniscus of patella kan ook sneller behandeld worden, omdat je binnen 21 dagen na trauma geopereerd wordt.

Tussen februari 2011 en januari 2014 werden 278 patiënten in Zwitserland behandeld met de Ligamys techniek. Het overgrote deel van de patiënten is zeer goed genezen (ruim 96%). Ze hadden een vrijwel normale kniefunctie en keerden terug op het oude niveau van sport. Een kwart van de patiënten heeft het koord met de veer-schroef laten verwijderen.

Echter is de behandeling recent en worden patiënten in dit stadium gemiddeld nog maar 14 maanden gevolgd. Hoewel 22% al langer dan 2 jaar wordt gevolgd is dit te kort om dit echt te vergelijken met een reguliere reconstructie. Maar vooralsnog zijn de resultaten veelbelovend.

Het Ligamys device

Het Ligamys device is een implantaat die een beweegbare veermechanisme bevat waaraan een draad van polyethyleen verbonden is. Middels een kijkoperatie brengt de orthopedische chirurg, met behulp van een digitaal operatiesysteem, het ligamys implantaat gericht aan in de knie van de patiënt. Het veermechanisme van de Ligamys wordt in het onderbeen geplaatst, net onder het kniegewricht. De draad wordt vanuit de veer vlak achter de voorste kruisband getrokken en bevestigd aan het bovenbeen. De gescheurde voorste kruisband wordt met ondersteuning van hechtdraden weer naar zijn originele positie geleid en ondersteund door het ligamys draad. Het Ligamys systeem zorgt ervoor dat de gescheurde voorste kruisband weer op een natuurlijke wijze vastgroeit. Tijdens dit natuurlijke heelproces ondersteunt het Ligamys systeem het kniegewricht in stabiliteit en bewegelijkheid. (zie onderstaande animatie video)

Een klein nadeel ten opzichte van de kniepees is de elasticiteit van de pezen waardoor de voorspanning belangrijk wordt.

Een volgend relatief nadeel bestaat uit het feit dat het transplantaat in de bottunnels in ongeveer 8 weken ingroeit waardoor de revalidatie iets voorzichtiger plaatsvindt dan bij de patellapeestechniek.

Het laatste nieuws

De blessuretijd PEC Zwolle start
De Blessuretijd terugblik – Editie PEC Zwolle
flyer de blessuretijd
DE BLESSURETIJD – Stadion PEC Zwolle
nederland
Slot vreest voor een zware knieblessure Stengs