Ronaldo: bedreven in comebacks

Ronaldo: bedreven in comebacks

18 april 2001

 

Ronaldo is bedreven in het maken van comebacks. De 24-jarige Braziliaanse spits heeft in zijn nog jonge loopbaan al heel wat blessures gehad. Het supertalent Ronaldo Luis Nazario de Lima hervatte deze week bij zijn werkgever Internazionale de groepstraining en hoopt stiekem dit seizoen nog in actie te kunnen komen.

‘Een precieze datum voor een terugkeer prik ik niet meer’, vertelde de megaster de massaal uitgerukte Italiaanse pers. Ronaldo heeft geleerd van het verleden. Zijn laatste rentree liep uit op een drama. Ronaldo viel in in een bekerwedstrijd, maar moest enkele minuten na zijn entree per brancard het veld worden afgedragen. De foto’s van de van pijn schreeuwende Braziliaan staan nog helder voor de geest. De rechterknie had een klap gehad: de kruisbanden waren volledig afgescheurd. Een lange revalidatie volgde. Zoals het bij een wereldster hoort, werden de beste medische voorzieningen getroffen om Ronaldo weer aan het lopen te krijgen.

De oud-PSV-er verbleef lange tijd in Brazilië en hield zich op nadrukkelijk verzoek van de doktoren niet met voetbal bezig. Ronaldo blijft echter altijd in het nieuws. Hij werd vader, trad op als ambassadeur voor goede doelen en had van tijd tot tijd een mening over actuele voetbalzaken. De druk op een nieuwe, snelle rentree werd weggenomen en de buitenwereld wachtte geduldig af op het moment dat Ronaldo weer voet zou zetten op het voetbalveld.

Vier weken terug kwam dat moment. Ronaldo speelde mee in een liefdadigheidswedstrijd in Brazilië, als gastspeler in het Formule 1-team. Daags voor de Grand Prix in Interlagos stonden Ronaldo en de Michael Schumacher naast elkaar in de spits van het uit coureurs samensgestelde gelegenheidselftal. Ronaldo scoorde twee keer en gaf aan binnenkort naar Italië terug te keren om zijn carrière te hervatten.

Omdat een mogelijke rentree van het wonderkind groot nieuws is, pakten de Italiaanse kranten deze week groot uit toen Ronaldo aankwam op het vliegveld. Zowel Inter als de speler zelf zweeg echter bij het ter sprake komen van de wedstrijd waarin Ronaldo zijn echte comeback maakt. Inter zit nog volop in de race om een Champions League-plek en heeft met Christian Vieri, Alvaro Recoba en Hakan Sükür drie fitte spitsen tot zijn beschikking. Bij een snelle rentree van Ronaldo staat er dus onmiddellijk druk op de Braziliaan. Natuurlijk past het bij de voormalig wereldvoetballer van het jaar, dat hij Inter op de laatste speeldag aan de voorrondeplek in de Champions League helpt. Maar of trainer Marco Tardelli die gok neemt met Ronaldo is maar de vraag.

Ronaldo zelf verlangt ernaar weer pijnvrij te kunnen spelen. Na één seizoen Cruzeiro, twee seizoenen PSV en één jaartje Barcelona staat hij nu voor het vierde seizoen onder contract bij de Milanese club. In het eerste Italiaanse jaar maakte hij 25 competitietreffers in 32 duels en leek hij de aangewezen persoon om Inter voor het eerst sinds tijden weer een rol te laten spelen in het Italiaanse voetbal. In het tweede jaar kwam Ronaldo door blessures niet verder dan negentien duels, waarin hij toch nog veertien treffers maakte. Vorig seizoen revalideerde hij, kwam hij terug en revalideerde hij opnieuw: met drie goals in zeven duels leverde hij nauwelijks een bijdrage aan het seizoen van Inter. Dit seizoen volgt heel misschien nog een optreden in de basiself, maar volgend seizoen wil Ronaldo er weer staan. Een goed seizoen bij Inter en aansluitend een goed wereldkampioenschap moet de loopbaan van Ronaldo een nieuwe impuls geven. Daar is de speler bij gebaat en eigenlijk ook het mondiale voetbal. Zo veel grote sterren zijn er immers niet.

Deel dit artikel

Meer nieuws

logo fck
PSG verdediger Hernández scheurt opnieuw kruisband
nederland
PSV verdediger Dest komende 9 maanden uitgeschakeld
engeland
Timber maakt rentree bij beloften Arsenal en scoort wonderschoon