Home Voorste kruisband reconstructie

Voorste kruisband reconstructie

Wat is een voorste kruisbandreconstructie?

Gereconstrueerd

Wanneer je een operatie krijgt aan je voorste kruisband wordt deze operatie een ‘voorste kruisbandreconstructie’ genoemd. De voorste kruisband wordt gereconstrueerd door middel van een nieuwe band, vaak gemaakt van je eigen pezen zoals de hamstringpees, knieschijfpees of quadricepspees. Deze pezen zijn hier erg geschikt voor. Er wordt vaak gesproken over een ‘nieuwe’ voorste kruisband maar eigenlijke krijg je geen ‘nieuwe’ voorste kruisband maar wordt de oude voorste kruisband zo goed mogelijk gereconstrueerd op de oude positie in je knie.

Resultaat

Na een voorste kruisband reconstructie en de revalidatie is bij de grote meerderheid van de patiënten de instabiliteit verdwenen. Een groot deel van de patiënten functioneert weer op het oude sport /activiteiten niveau. Niet iedere patiënt lukt het om dit oude sport / activiteiten niveau weer te behalen. Ook blijft er altijd een verhoogd risico op een nieuw letsel van de knie aanwezig. Het type sport dat wordt gedaan – sporten met veel draaibewegingen – draagt bij aan dit risico. Daarnaast heeft een knie waarvan de voorste kruisband is gescheurd een grotere kans op het krijgen van kraakbeenslijtage (artrose) op latere leeftijd. Het eindresultaat van een voorste kruisband reconstructie is daarnaast mede afhankelijk van de aanvullende letsels die in de knie aanwezig zijn.

veldrevalidatie horde

Cijfers om bewustwording te creëren

Weet jij dat niet iedereen na een voorste kruisband reconstructie terugkomt op zijn huidig sportniveau? Onderzoek bij sporters laat zien dat een derde van hen niet terugkeert op het oorspronkelijke sport-niveau binnen 2 jaar. Na 3 jaar, of na een nog langere periode, loopt dit zelfs op tot 50%, omdat veel sporters alsnog besluiten op een lager niveau te gaan sporten. Ongeveer 50% van deze sporters noemt daarbij de VKB-reconstructie als primaire reden voor hun lagere sportniveau.

En weet jij dat 20% – 30% nogmaals een voorste kruisband blessure oploopt?

Het behandelen van een voorste kruisband blessure dient altijd geïndividualiseerd te worden.

Er bestaat geen universele behandeling die geschikt is voor voor iedere patient of knie en daarom is het onmogelijk om de ene knie (en dus mens met gescheurde kruisband) met de andere te vergelijken!

Hoe verloopt de VKB reconstructie

Wanneer je geopereerd gaat worden kan de orthopedisch chirurg kiezen uit verschillende operatietechnieken om de kruisband te vervangen. Op de plaats van de oorspronkelijke kruisband maakt hij een nieuwe band van één van je pezen. Deze pezen worden, afhankelijk van de gebruikte techniek, via een huidsnede in de knieholte of aan de voorzijde van de knie gewonnen.

fckruisband header shirt na operatie

Het vervolg van de ingreep vindt grotendeels plaats middels een artroscopie (= kijkoperatie). Een groot deel van de resten van de gescheurde voorste kruisband worden verwijderd. In het scheenbeen en het bovenbeen worden boortunnels gemaakt die uitkomen in de knie, op de plek waar de gescheurde voorste kruisband vastzat. Daarna wordt de gescheurde voorste kruisband vervangen (gereconstrueerd) door de pees, die als een stevige bundel op de oorspronkelijke positie van de voorste kruisband wordt geplaatst.

Tijdens de voorste kruisbandreconstructie wordt ook de rest van het kniegewricht beoordeeld op aanwezigheid van ander letsel, zoals een gescheurde meniscus, bandletsel of kraakbeenschade. Indien mogelijk zal ook dit letsel direct behandeld worden.

• De operatie gebeurt onder algehele narcose of ruggenprik, iets dat wordt besproken met de anesthesist
• De operatie duurt ongeveer 60 tot 90 minuten.

knie in lade

Litteken

Aan de voorzijde van knie heb je na de operatie een litteken. Ook zijn er enkele kleine littekentjes, de gaatjes, van de kijkoperatie.

Handig voor na de reconstructie

Tijdens je revalidatie zijn er diverse spullen die het je makkelijker kunnen maken tijdens je herstel. Ook kunnen deze spullen je herstel bevorderen en leuker maken.

compex en game ready
herstel en training

Handig voor je herstel

Hier vind je alle producten voor een goed herstel na je operatie.

Home Voorste kruisband reconstructie