Wat is een voorste kruisbandreconstructie?

Wanneer je een operatie krijgt aan je voorste kruisband wordt deze operatie een ‘voorste kruisbandreconstructie’ genoemd. De voorste kruisband wordt gereconstrueerd door middel van een nieuwe band, vaak gemaakt van je eigen pezen zoals de hamstringpees, knieschijfpees of quadricepspees. Deze pezen zijn hier erg geschikt voor. Er wordt vaak gesproken over een ‘nieuwe’ voorste kruisband maar eigenlijke krijg je geen ‘nieuwe’ voorste kruisband maar wordt de oude voorste kruisband zo goed mogelijk gereconstrueerd op de oude positie in je knie.

HET BEHANDELEN VAN EEN VOORSTE KRUISBAND BLESSURE DIENT ALTIJD GEÏNDIVIDUALISEERD TE WORDEN. ER BESTAAT GEEN UNIVERSELE BEHANDELING DIE GESCHIKT IS VOOR IEDERE PATIËNT OF KNIE EN DAAROM IS HET ONMOGELIJK OM DE ENE KNIE MET DE ANDERE TE VERGELIJKEN!

Resultaat

Na een voorste kruisband reconstructie en de revalidatie is bij de grote meerderheid van de patiënten de instabiliteit verdwenen. Een groot deel van de patiënten functioneert weer op het oude sport /activiteiten niveau. Niet iedere patiënt lukt het om dit oude sport / activiteiten niveau weer te behalen. Ook blijft er altijd een verhoogd risico op een nieuw letsel van de knie aanwezig. Het type sport dat wordt gedaan – sporten met veel draaibewegingen – draagt bij aan dit risico. Daarnaast heeft een knie waarvan de voorste kruisband is gescheurd een grotere kans op het krijgen van kraakbeenslijtage (artrose) op latere leeftijd. Het eindresultaat van een voorste kruisband reconstructie is daarnaast mede afhankelijk van de aanvullende letsels die in de knie aanwezig zijn. 

Een paar cijfers om bewustwording te creëren: Wist jij dat niet iedereen na een voorste kruisband reconstructie terugkomt op zijn huidig sportniveau? En wist jij dat 20% – 30% nogmaals een voorste kruisband blessure oploopt? Hier vind je diverse cijfers en statistieken

Voorste kruisbandreconstructie

Een voorste kruisband kan volledig afgescheurd zijn of gedeeltelijk zijn gescheurd. De mate van speling op de knie, in combinatie met de (sport)wensen van de patiënt, bepalen of een operatie van de voorste kruisband noodzakelijk is. Fysiotherapie en/of een brace kunnen soms voldoende zijn indien de mate van knie-instabiliteit beperkt is en er geen wens (meer) is tot pivoterende sporten zoals voetballen, handballen, hockey en basketbal.
Doelstelling van een voorste kruisbandreconstructie is het krijgen van een stabiele knie voor activiteiten in het dagelijkse leven.

Hoe verloopt de voorste kruisband reconstructie

Wanneer je geopereerd gaat worden kan de orthopedisch chirurg kiezen uit verschillende operatietechnieken om de kruisband te vervangen. Op de plaats van de oorspronkelijke kruisband maakt hij een nieuwe band van één van je pezen. Deze pezen worden, afhankelijk van de gebruikte techniek, via een huidsnede in de knieholte of aan de voorzijde van de knie gewonnen.
Het vervolg van de ingreep vindt grotendeels plaats middels een artroscopie (= kijkoperatie). Een groot deel van de resten van de gescheurde voorste kruisband worden verwijderd. In het scheenbeen en het bovenbeen worden boortunnels gemaakt die uitkomen in de knie, op de plek waar de gescheurde voorste kruisband vastzat. Daarna wordt de gescheurde voorste kruisband vervangen (gereconstrueerd) door de pees, die als een stevige bundel op de oorspronkelijke positie van de voorste kruisband wordt geplaatst.

Tijdens de voorste kruisbandreconstructie wordt ook de rest van het kniegewricht beoordeeld op aanwezigheid van ander letsel, zoals een gescheurde meniscus, bandletsel of kraakbeenschade. Indien mogelijk zal ook dit letsel direct behandeld worden.

• De operatie gebeurt onder algehele narcose of ruggenprik, iets dat wordt besproken met de anesthesist
• De operatie duurt ongeveer 60 tot 90 minuten.

Litteken

Aan de voorzijde van knie heb je na de operatie een litteken. Ook zijn er enkele kleine littekentjes, de gaatjes, van de kijkoperatie. Bekijk hier wat voorbeelden van littekens.

Klaar voor de revalidatie?

Relevante artikelen

Stengs naar VS voor kruisband operatie

20 Augustus 2017   AZ-aanvaller Calvin Stengs heeft ervoor gekozen om zijn voorste kruisband operatie in de Verenigde Staten te laten doen. Volgens diverse media zal Stengs in Pittsburgh [...]

0