Blog #6: Bewegingstechniek bij VKB patiënten

Blog #6: Bewegingstechniek bij VKB patiënten

Hoe bewegen patiënten?

Voor het bepalen of patiënten terug kunnen keren naar de sport na een VKB reconstructie, ligt de nadruk vaak op zogenaamde “kwantitatieve uitkomsten” als gesprongen afstanden, zoals we bijvoorbeeld gezien in hebben in Blog #4. Echter, voor een veilige terugkeer naar de sport na een VKB reconstructie blijkt een goede bewegingstechniek van groot belang. Met andere woorden: hoe bewegen patiënten?

Wat we vaak zien bij patiënten na een VKB reconstructie is een asymmetrische- en suboptimale bewegingstechniek. Een goede bewegingstechniek lijkt echter essentieel om de kans op een nieuwe VKB blessure te verkleinen. Zo weten we bijvoorbeeld dat teveel knie valgisatie (knie naar binnen, zie Figuur 1) tijdens een landing mogelijk kan leiden tot een grotere kans op een (nieuwe) blessure [1].

good bad

Figuur 1. Links een goede bewegingskwaliteit met de knieën recht naar voren, en rechts een mindere bewegingskwaliteit met de knieën naar binnen (valgisatie).

Dat de bewegingstechniek bij patiënten na een VKB reconstructie niet altijd optimaal is, blijkt uit een studie waarbij de techniek tijdens een hoptest achteraf geanalyseerd werd (voor meer informatie over hoptesten zie Blog #4). Het bleek dat er geen relevant verschil zat in de gesprongen afstand met het aangedane been ten opzichte van het niet-aangedane been. Echter, kijkend naar de bewegingstechniek werd er een fors verschil gezien in knieflexie hoek tussen het aangedane been, en het niet-aangedane been (Figuur 2) [2]. Een beperkte knie flexie (diepte van de kniehoek) lijkt een mogelijke rol te spelen in het oplopen van een nieuwe VKB blessure. Met andere woorden, hoe stijver de patiënt landt, hoe meer grondreactie krachten er op het kniegewricht ontstaan en hoe groter de kans op een mogelijke (nieuwe) blessure [3].

blog5

Figuur 2. Landing van het aangedane been (links) t.o.v. het niet-aangedane been (rechts). De gesprongen afstanden waren hierbij vergelijkbaar.

Bewegingskwaliteit in kaart brengen

Maar hoe kan je als fysiotherapeut de bewegingstechniek van je patiënten gemakkelijk en snel in kaart brengen? Eén van de manieren om dit te doen is middels de Landing Error Scoring System (LESS) test [4]. Die bestaat uit een sprong van een 30cm hoge box af, gevolgd door een maximale verticale sprong. Deze sprong kan later worden geanalyseerd middels het LESS scoreformulier (Figuur 3). Zo ontstaat er een score waarbij een lagere score staat voor een betere bewegingstechniek. Een handige test om gemakkelijk de bewegingstechniek te monitoren gedurende de revalidatie. Het enige wat je nodig hebt, zijn twee camera’s.

tabel blog 5

Figuur 3. De LESS scoringslijst.

goed fout

Figuur 4. Voorbeeld van een landing met valgisatie (linksboven), en asymmetrie (linksonder), t.o.v. een landing zonder valgisatie (rechtsboven) en symmetrie (rechtsonder). 

Een andere mogelijkheid om de bewegingstechniek te analyseren is middels (gratis) software programma’s zoals Kinovea (https://www.kinovea.org). Hiermee kunnen bijvoorbeeld gewrichtshoeken op een zeer toegankelijke manier worden geanalyseerd (Figuur 5).

blog5 xbeen

Figuur 5. Voorbeeld van de analyse van bewegingstechniek in Kinovea.

Het advies is daarom altijd de bewegingstechniek van patiënten te analyseren gedurende de revalidatie. De volgende stap is om de bewegingstechniek te optimaliseren gedurende de revalidatie.

Referenties

[1] Paterno MV, Schmitt LC, Ford KR, et al. Biomechanical measures during landing and postural stability predict second anterior cruciate ligament injury after anterior cruciate ligament reconstruction and return to sport. Am J Sports Med. 2010;38(10):1968–1978. doi:10.1177/0363546510376053

[2] Welling W, Benjaminse A, Seil R, Lemmink K, Gokeler A. Altered movement during single leg hop test after ACL reconstruction: implications to incorporate 2-D video movement analysis for hop tests. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2018 Oct;26(10):3012-3019. doi: 10.1007/s00167-018-4893-7. Epub 2018 Mar 16. PMID: 29549389; PMCID: PMC6154044.

[3] Xergia SA, Pappas E, Zampeli F, Georgiou S, Georgoulis AD. Asymmetries in functional hop tests, lower extremity kinematics, and isokinetic strength persist 6 to 9 months following anterior cruciate ligament reconstruction. J Orthop Sports Phys Ther. 2013;43:154–162.

[4] Padua DA, Marshall SW, Boling MC, Thigpen CA, Garrett WE Jr, Beutler AI. The Landing Error Scoring System (LESS) Is a valid and reliable clinical assessment tool of jump-landing biomechanics: The JUMP-ACL study.Am J Sports Med. 2009;37(10):1996–2002. doi:10.1177/0363546509343200

Wouter Welling

Wouter Welling is bewegingswetenschapper en gespecialiseerd in het ontwikkelen van objectieve testbatterijen, het afnemen van blessure preventie metingen en het monitoren van de training load.

Na het afronden van zijn master Bewegingswetenschappen is hij doorgegaan met promotieonderzoek naar voorste kruisband (VKB) blessures aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn promotieonderzoek richt zich op ‘Return to sport decisions’ na een VKB reconstructie. Hierbij worden praktische en relatief makkelijk uitvoerbare meetmethoden te gecombineerd, die voor elke therapeut uit te voeren zijn en die ondersteunend zijn in de ‘Return to sport decisions’.

wouter welling profiel foto

Blogs

Return to running too quickly after ACL surgery
Blog #8: Starten met hardlopen na een voorste-kruisbandoperatie
blog isokinetisch testen KNVB FC Kruisband
Blog #7: Isokinetische testen bij voetballers met VKBR 1/2
Gescheurde kruisband
Blog #5: Hoog risico op recidief voor profvoetballers met een vkb-reconstructie
Blog #4: Hoptesten
Blog #4: Hoptesten
Gescheurde kruisband
Blog #3: Een VKB-Blessure, hoe gebeurt dat nou?
wouter blog fases
Blog #2: Spierkracht na een VKB reconstructie
terugkeren naar de sport na een vkb reconstructie
Blog #1: Terugkeren naar de sport na een VKB reconstructie
Deel dit artikel

Meer nieuws

productie tigo fck docu kruisband blessure
Het mentale aspect van de voorste kruisbandblessure bij amateursporters
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Return to running too quickly after ACL surgery
Blog #8: Starten met hardlopen na een voorste-kruisbandoperatie