Nazorg

Na de voorste kruisband operatie

Nazorg na de operatie

Na de voorste kruisband operatie blijf je meestal 1 nacht in het ziekenhuis. De knie is doorgaans gezwollen na de operatie, dit kan enige weken duren. Je loopt met 2 krukken gedurende enkele weken waarbij het been op geleide van de pijn belast wordt. De eerste dag na de operatie wordt het drukverband verwijderd.

De fysiotherapeut helpt je na de operatie met de revalidatie. De nieuwe voorste kruisband moet ingroeien en de knie heeft enige weken de tijd nodig om goed te kunnen bewegen. Het is aan te raden, om snel na ontslag uit het ziekenhuis te starten met fysiotherapie.

lopen met krukken
sporter traint

Revalidatie

De revalidatie neemt zo’n 6 tot 12 maanden in beslag. De resultaten van de voorste kruisbandoperatie zijn over het algemeen goed, maar hangen onder andere af van de ernst van de (al opgetreden) slijtage van de knie of behandeling van begeleidende letsels. Als er geen schade is aan het gewricht zal de knie in de meeste gevallen uiteindelijk volledig normaal kunnen functioneren.

Nabehandeling na een VKB operatie

Naast de fysiotherapie begeleiding, is het ook van belang zelf oefeningen thuis te doen. De fysiotherapeut zal je deze oefeningen uitleggen.
Het duurt ongeveer 6 tot 8 weken voordat de pees is vastgegroeid in het bot en een goede stevigheid geeft.

Voor een volledige belasting en het hervatten van contactsporten kun je rekenen op 9 tot 15 maanden, mits er geen sprake is van bijkomende letsels zoals beschadigd kraakbeen.

Het moment waarop je weer kunt werken hangt af van de grootte van de operatie en het soort werk dat je doet. Als leidraad voor de duur van jouw herstel geven we je een globaal tijdpad.

  • Je kunt meestal weer autorijden na 3 weken.
  • Je kunt weer zittend werk doen na 3-4 weken.
  • Je kunt weer licht lichamelijk werk doen na 6 weken.
  • Je kunt zwaarder lichamelijk werk doen na 3 maanden (en in sommige gevallen is dit helaas nog wat langer…).

bron: nva

Het laatste nieuws

productie tigo fck docu kruisband blessure
Het mentale aspect van de voorste kruisbandblessure bij amateursporters
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Return to running too quickly after ACL surgery
Blog #8: Starten met hardlopen na een voorste-kruisbandoperatie