Willy Dullens: de blues van het voetbal

Willy Dullens: de blues van het voetbal

11 augustus 2006

 

Willy Dullens, alias Willy Wilkes, is de blues van het voetbal. De Limburger wordt gezien als de beste Nederlandse voetballer aller tijden, die dat nooit is geworden. Door een zware blessure in 1966 moest hij noodgedwongen stoppen. Het Nederlandse voetbal bleef achter met het besef dat het voor altijd iets moest missen.

In het seizoen 1963-1964 debuteerde Dullens bij Sittardia en scoorde dat seizoen maar liefst achttien keer. Twee jaar later presteerde het hij om verkozen te worden als speler van het jaar, alhoewel hij in de Eerste Divisie speelde en dus niet eens op het hoogste niveau. Een ongekende loopbaan was in de maak en er was daarom alle reden voor optimisme.

Zelfs nadat Dullens in het seizoen 1966-1967 tegen Vitesse met een gescheurde kruisband en twee kapotte meniscussen van het veld werd gedragen, bleef hij positief. Maar de hele omgeving zag het doemscenario al voor zich: de carrière was voorbij nog voordat die goed begonnen was. Nederland huilde waar het eens had gelachen. Met een benefietwedstrijd werd in het Olympisch Stadion afscheid van hem genomen. Dullens kreeg 150.000 gulden mee om een nieuw leven op te bouwen.

Wat was er nou gebeurd bij Vitesse? In Arnhem botste Dullens tegen Vitesse-speler Bart van Ingen. “De scheidsrechter floot niet eens”, aldus Van Ingen. Dullens meende dat hij verkeerd was gevallen nadat zijn tegenstander hem had weg getrokken. Aan de andere kant oordeelde Van Ingen dat Dullens een mislukte schijnbeweging maakte, waarna ze in botsing kwamen. Maar de vraag wie nou verantwoordelijk was, veranderde de gevolgen niet: Dullens kon nooit meer voetballen op het hoogste niveau. Zijn interlandloopbaan bleef beperkt tot vier wedstrijden voor Oranje.

Jaren later kwamen de twee voetballers tot een vorm van verzoening. Dullens: “Hij kon er niets aan doen, het was geen doodschop. En ik koester geen wrok tegen hem. Voor hem was het ook niet prettig.”

Dullens begon een kapperszaak en is altijd een trouw bezoeker gebleven van Sittards opvolger Fortuna. Nu werkt hij ook voor deze club.

 

Deel dit artikel

Meer nieuws

productie tigo fck docu kruisband blessure
Het mentale aspect van de voorste kruisbandblessure bij amateursporters
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Return to running too quickly after ACL surgery
Blog #8: Starten met hardlopen na een voorste-kruisbandoperatie