Succesvolle comeback Cynthia Beekhuis

Succesvolle comeback Cynthia Beekhuis

5 mei 2010

 

Vorig jaar was een rampseizoen voor de 20-jarige Cynthia Beekhuis. Door een zware kruisbandblessure kwam ze een heel jaar niet aan spelen toe. Na twaalf maanden revalidatie maakte ze dit seizoen haar comeback. En hoe… Ze heeft haar oude niveau weer te pakken, en kreeg zelfs een uitnodiging voor Oranje. “De eerste competitiehelft ging nog wat onwennig, maar na de winterstop gaat het heel goed. Alle angst is voorbij”, aldus Cynthia Beekhuis. “De laatste wedstrijden wil ik nog knallen. En volgend seizoen wordt mijn jaar bij sc Heerenveen!”

Vlak voor het seizoen 2008-2009 raakte Cynthia Beekhuis op ongelukkige wije zwaar geblesseerd aan haar voorste kruisband. Na een tackle viel ze, verdraaide haar knie en moest worden geopereerd in en privékliniek. Twaalf maanden revalidatie volgden. Een moeilijke tijd, zowel fysiek als mentaal. Cynthia: “Je verliest de betrokkenheid met het team een beetje. Ik ging ook niet naar de wedstrijden, omdat ik het er erg moeilijk mee had om zelf niet te mogen voetballen. Hierdoor kijkt het team ook wat minder naar je om, maar dit kwam wel door mezelf.”

Middenmoot
Ze knokte zich terug en inmiddels is ze weer een vaste waarde bij sc Heerenveen. “Ik was er een heel jaar uitgeweest, dus dan is het lastig terugkomen. Je houdt altijd de vraag of je wel weer op je oude niveau kunt terugkeren.” Ze vervolgt: “ Na een onwennige seizoenstart, waarin het allemaal nog niet zo goed lukte, gaat het nu gelukkig prima. Alle angst is voorbij. Onbewust heb ik me in het begin toch ingehouden in de duels.” En daar waar zijzelf naar eigen zeggen “lekker draait”, daar gaat het met de ploeg nog te wisselvallig, aldus de CIOS-studente. “Qua prestaties verdienen we gewoon veel meer, alleen hebben we een aantal keren heel ongelukkig en onterecht verloren. Dat is nooit goed voor het zelfvertrouwen. Maar met een goede eindsprint moeten we zeker nog in de middenmoot kunnen eindigen.”

Oranje
Haar goede optreden bij sc Heerenveen bleef niet onopgemerkt bij bondscoach Vera Pauw. Eerder was Cynthia al een vaste waarde bij Oranje Onder 19, maar ze werd eind februari ook uitgenodigd voor ‘het grote Oranje’. En ook Pauw’s tijdelijk opvolger Ed Engelkes riep haar onlangs op voor de interland in en tegen Macedonië. “Dat doet je wel iets na zo’n zware blessure. Je bent toch weer bij de selectie, ook al zit je op de bank.” Toch blijft de twijfel. “Is het eenmalig, of mag ik straks weer? Dat spookt wel door je hoofd”, aldus de Apeldoornse. Voorlopig overheerst het goede gevoel. “Ik kan het niveau weer aan, en het is heerlijk om weer lekker te kunnen voetballen. Voetbal is mijn leven!”

Knallen
Het scenario voor volgend seizoen heeft ze al helder voor ogen. Cynthia: “Volgend seizoen wordt mijn jaar bij sc Heerenveen! Ik wil vanaf het begin van het seizoen weer knallen en lekker voetballen. Bovendien moeten we nu gaan meedoen om de prijzen. Na drie jaar onderin moet dat ons doel zijn.” En daarna? Resoluut: “Ik wil afstuderen en graag met voetbal mijn geld verdienen. Ik hoop dat dat ooit in Nederland kan. Anders kan het buitenland een optie zijn. Al is dat nooit mijn doel of droom geweest.” Donderdag staat het duel met Willem II voor de boeg. Cynthia: “Zij kunnen nog een lastige avond verwachten, want wij willen ze terugpakken na die onterechte bekernederlaag! En daarna volgen ADO en FC Twente. Die moeten we ook kunnen winnen, en dan eindigen we dit seizoen nog prachtig!”

Deel dit artikel

Meer nieuws

productie tigo fck docu kruisband blessure
Het mentale aspect van de voorste kruisbandblessure bij amateursporters
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Return to running too quickly after ACL surgery
Blog #8: Starten met hardlopen na een voorste-kruisbandoperatie