Roberto Baggio scheurt kruisband: WK-droom voorbij

Roberto Baggio scheurt kruisband: WK-droom voorbij

4 februari 2002

 

WK-droom Roberto Baggio voorbij

Roberto Baggio moet het WK in Zuid-Korea en Japan uit zijn hoofd zetten. De 34-jarige Brescia-aanvaller, die maandag een operatie onderging waarbij de voorste kruisband in zijn linkerknie hersteld werd, komt dit seizoen niet meer in actie. Daarmee lijken zijn kansen op een WK-selectie verkeken.

Bondscoach Giovanni Trapattoni heeft aangegeven dat hij geen halffitte spelers aan zijn WK-selectie zal toevoegen. Voor Baggio wordt het lastig zijn fitheid aan te tonen, voor zover hij al fit wordt. De Serie A eindigt begin mei. En zijn herstel vergt minimaal drieënhalve maand. ‘Die tijdspanne is een best-case-scenario, hoewel het moeilijk te zeggen blijft. Zeker omdat Baggio ondanks zijn 35 jaar de herstelkracht van een 20-jarige heeft’, zei arts Marcacci.

Baggio raakte vorige week donderdag opnieuw geblesseerd. In het bekerduel met Parma bleek hij te veel last te hebben van zijn knie, die hem al sinds oktober parten speelt. Eind januari maakte hij tegen Lecce zijn rentree, maar zijn terugkeer bleef beperkt tot twee wedstrijden. Overigens was allerminst zeker of Trapattoni Baggio zou selecteren. De aanvaller van Brescia heeft sinds het WK in 1998 niet meer gespeeld voor Italië.

 

5 februari 2002

Roberto Baggio: tussen hoop en vrees

‘Het halen van het WK is voor Roby vrijwel onmogelijk, om niet te zeggen onmogelijk. Hij heeft dan ook besloten een punt achter zijn carrière te zetten’, liet Roberto Baggio’s zaakwaarnemer Vittorio Petrone maandag na afloop van Baggio’s knieoperatie weten. Maar ‘s avonds op een lokale radiozender in Brescia moest hij die uitspraak alweer intrekken. ‘Ik heb nooit iets dergelijks gezegd. Baggio wil zo snel mogelijk terugkeren op de velden. Het is waar dat hij teleurgesteld is. Maar het feit dat hij direct geopereerd wilde worden, bewijst dat hij er nog altijd in gelooft’, aldus Petrone.

Van stoppen is dus vooralsnog geen sprake. Sterker nog, Baggio en de zijnen denken aan een wondersnelle rentree. ‘We richten ons op het verbeteren van het record van Carlo Nervo, die honderd dagen na zijn operatie alweer in het elftal van Bologna stond. Wij trekken er tachtig dagen voor uit, dus verbeteren zullen we het record allerminst’, sprak Petrone strijdvaardig. Professor Maurilio Marcacci, die de kruisband operatief herstelde, is eveneens positief. ‘Het beste scenario tot volledig herstel telt drieënhalve maand. Maar dat is geen absolute wet. De leeftijd van een speler heeft geen invloed op het vermogen om weer fit te worden. Baggio’s linkerknie is verder perfect van samenstelling, hij kan dus net zo snel fit worden als een jongen van twintig’, legde Marcacci uit.

Bondscoach Giovanni Trapattoni stak Baggio na het horen van het nieuws een hart onder de riem. ‘Het doet me zeer veel verdriet om te horen dat zijn kruisband gescheurd is. Ik heb altijd een goede relatie met Roberto gehad. Ik hoop dan ook, met het oog op het WK, dat hij de kracht vindt om zo snel mogelijk weer fit te worden.’ Want om dat WK was het Baggio allemaal te doen. De bijna 35-jarige nummer tien wil namelijk na drie mislukte WK’s nog één keer vlammen op het hoogste niveau.

Het huidige seizoen stond en staat dan ook volledig in het teken van een oproep voor het WK in Japan en Zuid-Korea. Zijn werkgever Brescia plukte daar aanvankelijk de vruchten van. In de negen wedstrijden die de Goddelijke paardenstaart meespeelde bij Brescia, scoorde hij acht keer. Met Baggio in de ploeg verloor de degradatiekandidaat maar één keer en haalde Brescia het respectabele aantal van zestien punten, goed voor een plaats bovenaan de middenmoot. Zonder de vedette kwam het niet verder dan een treurige drie punten uit twaalf wedstrijden.

Ondanks alle mooie plannen van Baggio, die sinds het WK ’98 niet meer voor de nationale ploeg uitkwam, lijkt de kans dat hij het WK daadwerkelijk haalt niet al te groot. Als hij al op tijd fit wordt, en dat zou echt een wonder zijn, dan moet hij bij Brescia direct wederom de pannen van het dak spelen. De concurrentie voor de aanvallende posities is namelijk met spelers als Christian Vieri, Francesco Totti, Filippo Inzaghi, Marco Delvecchio en Alessandro Del Piero uitermate groot bij de squadra azurri.

 

17 april 2002

Trapattoni verstoort WK-droom Baggio

Roberto Baggio mag dan op het punt staan om in recordtijd te herstellen van zijn knieblessure, bondscoach Giovanni Trapattoni heeft duidelijk gemaakt dat er voor hem geen plaats is in de WK-selectie. In voorbereiding op het oefenduel met Uruguay onthuldeTrap de namen van de vijf aanvallers die hij mee wil nemen naar Japan en Zuid-Korea.

Die vijf aanvallers zijn Christian Vieri (Internazionale), Filippo Inzaghi (AC Milan), Alessandro Del Piero (Juventus), Marco Delvecchio (AS Roma) en Vincenzo Montella (AS Roma). Bovendien heeft Trapattoni ook nog de beschikking over aanvallende middenvelders Cristiano Doni (Atalanta) en Francesco Totti (AS Roma).

‘Ik ben niet in de gelegenheid om spelers mee te nemen waarvan ik niet zeker weet of ze fit genoeg zijn’, verwees Trapattoni naar de grote keuzemogelijkheid én naar de onzekere fysieke status van Baggio. ‘Ik heb heel fitte mensen nodig, die in staat zijn in twee dagen te herstellen om klaar te zijn voor een volgende wedstrijd. Daarom vertrouw ik op deze vijf aanvallers.’

Op 31 januari scheurde Baggio de voorste kruisband in zijn linkerknie. Sindsdien probeert de Goddelijke Paardenstaart in ijltempo te herstellen. Hij zou zelfs alweer trainen met een bal en hopen op een terugkeer voor het einde van de competitie.

De bondscoach blijft echter scpeptisch. ‘Ik denk niet dat Moeder Natuur een wonder in huis heeft voor Roberto Baggio.’ Via zijn zaakwaarnemer laat Roby weten dat hij de mening van Trapattoni respecteert. ‘Maar we hopen dat hij zijn mening verandert.’


Deel dit artikel

Meer nieuws

productie tigo fck docu kruisband blessure
Het mentale aspect van de voorste kruisbandblessure bij amateursporters
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Return to running too quickly after ACL surgery
Blog #8: Starten met hardlopen na een voorste-kruisbandoperatie