Mulder nog lang niet afgeschreven

Mulder nog lang niet afgeschreven

28 april 1999

 

Youri Mulder keerde na drie jaar terug in de selectie.

Hij is op 23 maart al weer dertig jaar geworden, maar naar zijn leeftijd mag je niet kijken, vindt Youri Mulder. In elk geval hadden velen de spits van Schalke 04 al afgeschreven voor het Nederlands elftal. Bondscoach Frank Rijkaard heeft nog steeds vertrouwen in hem. Mulder voelt zich nog niet te oud voor een nieuwe interlandcarrière. Euro 2000, het WK in 2002, het moet allemaal nog kunnen. ,,Ik las onlangs dat Michael Mols zei dat het volgende wereldkampioenschap voor hem te laat komt. En Michael is pas 28! Nee, ik moet nog jaren aan de top kunnen blijven voetballen. Rijkaard is zelf op zijn hoogtepunt gestopt, maar was toen 32 jaar. Hij vindt mij echt niet te oud. Lothar Matthus is zelfs al 38 en kan op z’n oude dag nog drie grote prijzen winnen. Op clubniveau is hij dan bezig aan zijn beste seizoen.”

Voor een spits ligt dat toch wel wat anders. Aanvallers moeten meer geven en staan vaker bloot aan gewelddadige acties van tegenstanders. Dat ondervond Mulder zelf toen hij op 5 april 1997 door Burkhard Reich van Karlsruher SC hard onderuit werd gehaald.

Mulder, de zoon van oud-international Jan, scheurde een kruisband in zijn linkerknie. Reich zocht hem een keer op in het ziekenhuis om een bloemetje te brengen. Het liefst zou Mulder hem ook een keer onder de graszoden willen schoffelen.

Maar een nieuwe confrontatie met Reich bleef uit omdat Karlsruher SC degradeerde.

Een afgescheurde kruisband is een gevreesde kwetsuur die na een operatie een zeer lang herstel vergt.

Toch maakte Mulder in september van ’97 al weer zijn rentree. Hij scoorde zelfs in z’n tweede wedstrijd tegen 1.FC Köln. Maar al snel daarna werd de knie dik en stijf, en nam de irritatie toe.

In december ’97 onderging hij in Heidelberg een kijkoperatie. Een cyste aan de nieuwe kruisband werd weggehaald. In april ’98 ging hij in het Amsterdamse AMC opnieuw onder het mes. Chirurg Van Dijk ontdekte voor de operatie in het gehavende gewricht ook nog een kapotte meniscus, een blessure die over het hoofd was gezien door zijn collega’s in Duitsland. Enkele maanden daarna, tijdens zijn vakantie op het strand van Spanje, schrok Mulder zich een ongeluk toen zijn knie weer opzwol. Dit keer was het een kwestie van goed revalideren.

Op 19 september 1998 speelde hij tegen Bochum zijn eerste wedstrijd voor Schalke na anderhalf jaar. Mulder wilde in de zesde minuut met een forse tackle zijn rentree kracht bijzetten, maar de overtreding kwam hem op een rode kaart te staan. Pas op 6 november kon hij, na een schorsing van vier wedstrijden, tegen HSV zijn eerste volledige wedstrijd spelen.

Daarna ging het minder goed met Schalke, dat momenteel tiende staat in de Bundesliga, maar beter met Youri Mulder. Hij maakte weliswaar slechts drie treffers, zijn aandeel in de “assists’ was wel groot. Acht keer bereidde hij een doelpunt voor. De goede rentree is kennelijk ook Rijkaard opgevallen. Hij verkoos Mulder boven Hasselbaink en Van Hooijdonk.

Hoewel Rijkaard eigenlijk van plan was om Hasselbaink op te roepen als vervanger van de afwezige Kluivert, die met FC Barcelona vanavond het eeuwfeest viert.

Maar de spits van Leeds United bleek volgens de bondscoach niet fit genoeg. ,,En ik wil alleen spelers die alles kunnen geven”, aldus Rijkaard.

Dat Van Hooijkdonk, afgelopen zomer nog een WK-ganger, uit het gezichtsveld is verdwenen kan Mulder zich voorstellen. ,,Die staat met zijn club Nottingham Forest onderaan en dan is het moeilijk om in het Nederlands elftal te komen. In een succesvol team val je meer op. Dat blijkt nu wel met al die Feyenoorders in de selectie.”

Daarom had hij zelf ook niet zo snel op een invitatie gerekend.

,,Voor elke interland krijgt Schalke altijd een fax dat er spelers mogelijk geselecteerd kunnen worden.

Trainer Huub Stevens maakte daar dit keer nog een grap over. Hij zei: “Die fax zegt niks, want ik sta er zelf ook op.’ Toen ik telefonisch vernam dat ik er echt bij zat, heb ik Stevens gebeld met de vraag of hij ook een uitnodiging had ontvangen.”

Het laatste optreden van Mulder in het Oranje-shirt was tijdens het EK van 1996 in Engeland toen hij inviel in de fatale wedstrijd tegen Frankrijk. In datzelfde jaar werd hij ook nog voor de WK-kwalificatie-interland tegen Wales uitverkoren, maar toen moest hij verstek laten gaan wegens een blessure. Als zijn vervanger werd Van Hooijdonk opgeroepen, die als invaller prompt twee keer scoorde. Mulder hoopt nu morgen dat hij in een invalbeurt een doelpunt kan maken.

,,Het moet een echte comeback worden.”

Rijkaard heeft min of meer aangekondigd dat dit de interland wordt voor de spelers van nummer 12 tot en met 22 voor de selectie van Euro 2000. De eerste kennismaking met de jonge bondscoach is Mulder allerminst tegengevallen. ,,Ik heb hem nu pas twee keer meegemaakt, maar ik was wel onder de indruk van zijn tactische bespreking. Hij behandelt elk detail op een heel serieuze manier. Aan de andere kant zijn de opdrachten ook weer niet te dwingend. Hij laat veel ruimte voor een eigen inbreng.”

Mulder staat na dit seizoen nog twee jaar bij Schalke onder contract. Een voortijdig vertrek is wat Mulder betreft niet aan de orde.

,,Zeker niet binnen Duitsland.”

Het technisch en tactisch armzalige niveau van de Bundesliga stoort hem niet. ,,Ik houd van een aantrekkelijke wedstrijd. Het hoeft van mij geen tactisch steekspel te zijn. Het Duitse voetbal is nog altijd gebaseerd op snelheid en fysieke kracht. Koploper Bayern München (ook finalist Champions League, red.) heeft bovendien een nieuw fenomeen geïntroduceerd: Das Rotationsprinzip. Elke week speelt er bijna een ander elftal.

Soms zitten er acht internationals op de bank. Ze morren niet, er is nooit gedonder.”

Als Mulder vanavond het veld van het Gelredome mag betreden, zal hij zijn knie niet ontzien. ,,Af en toe is het nog ploeteren. Maar ik heb door die knie geleerd om mijn krachten in een wedstrijd goed te verdelen.”

Deel dit artikel

Meer nieuws

logo fck
PSG verdediger Hernández scheurt opnieuw kruisband
nederland
PSV verdediger Dest komende 9 maanden uitgeschakeld
engeland
Timber maakt rentree bij beloften Arsenal en scoort wonderschoon