Kruisband blessure: Willemijn Bos

Kruisband blessure: Willemijn Bos

Van een gescheurde kruisband tot een Olympische Finale 

“COMPILATIE”

 

26 juli 2012: Willemijn Bos heeft de voorste kruisband van haar linkerknie afgescheurd.

Hockeyster Willemijn Bos beleefde donderdag een groot persoonlijk drama in Londen. De 24-jarige verdedigster van Oranje en Laren moet de Olympische Spelen in London op het laatste moment missen.

In het laatste oefenduel ter voorbereiding op de Olympische spelen tegen de Verenigde Staten (1-2) heeft Bos een zware knieblessure opgelopen.

De 22-voudig international strompelde tijdens die laatste oefenwedstrijd, 1 dag voor de start van de Olympische Spelen, naar de kant. Nader onderzoek wees uit dat de voorste kruisband van haar linkerknie is gescheurd. Bos zal op korte termijn naar huis reizen.

Caldas
Caldas had donderdag erg te doen met de onfortuinlijke Bos. ”Voorlopig verwerken we eerst even met elkaar deze tegenslag”, aldus de Argentijn. ”Maar het allerergste is het voor Willemijn. Ze heeft er net als alle andere speelsters keihard voor gewerkt. Als je dan op het laatste moment wegvalt, staat je wereld even stil.”

 

Bos aan het woord…
bron: www.mijnhockeytalent.nl

Bos liep in het laatste oefenduel, een dag voor het begin van de Spelen, een ernstige knieblessure op. ‘Een Amerikaanse speelster viel met haar hele gewicht tegen mijn been aan. Mijn voet bleef staan en ik hoorde iets kraken. Ik dacht meteen: als dit is wat iedereen altijd zegt, dan heb ik nu een groot probleem. Maar de pijn viel eigenlijk wel mee.’

Knappen en kraken
‘Een van de Amerikaanse spitsen kreeg de bal’, haalt Bos het moment des onheils terug. ‘Ik stond dichtbij haar. Zij draaide naar haar backhand, terwijl ik de bal weg wilde tikken. Een actie die ik heel vaak maak. Niets ongewoons aan. Zij raakte uit balans. Hoe dat kwam? Geen idee. Ik weet alleen dat ze met haar volle gewicht op mijn knie viel. En dat ik kort daarna alles hoorde knappen en kraken.’

De beelden die daarop volgden zijn de afgelopen dagen meerdere malen vertoond op tv: een strompelende, geëmotioneerde Bos, die door fysio Johannes Veen buiten het veld wordt geholpen. ‘Ik had heel veel pijn. En natuurlijk schrok ik enorm door dat gekraak. Maar daarna kon ik wel weer wat lopen. Ik zakte een paar keer door mijn knie, maar heel erg dik werd het niet. Misschien was het alleen maar een verrekking, hoopte ik. Dat ik met een tape eromheen gewoon weer kon rennen. Ik wilde op dat moment ook niet geloven dat er iets heel erg mis was. Dat kan toch niet, dacht ik?

 

De revalidatie

Haar revalidatie van ruim 8 maanden is over het algemeen goed is verlopen. “Als je puur kijkt naar de tijd van revalideren is het redelijk vlot gegaan. Ik heb ook weinig tegenslagen gehad; in die zin dat ik weinig reactie had in mij knie op het moment dat we activiteit en intensiteit verhoogde. Dus wat dat betreft is het wel vlot gegaan voor een kruisband revalidatie, maar het duurde mij veel te lang.”

 

24 maart 2013: De rentree
Luister hier naar haar telefonisch interview op radio 1

In Heiloo maakte de 24-jarige Bos haar rentree in het eerste elftal van Laren. Ruim acht maanden nadat Bos haar voorste kruisband scheurde. Laren verloor overigens verrassend bij hekkensluiter De Terriërs (3-1).
“Ik kwam tot het besef dat ik weer hockey. Dat deed wel iets met me. De afgelopen acht maanden waren namelijk niet de leukste uit mijn leven.” Tot tranen geroerd nam Bos na afloop plaats in de dug-out. Het waren tranen van – hoe gek dat misschien ook klinkt – geluk, niet van verdriet na de nederlaag.

“Het is heel bijzonder voor mij om hiermee een periode achter me te laten. Dit is iets waar ik echt naar toe gewerkt heb: naar het moment om weer met iedereen op het veld te staan en ook daadwerkelijk weer competitiewedstrijden te spelen. Voor mij is dit ook weer de start van een nieuwe periode,” aldus Bos.


 

EINDELIJK DE OLYMPISCHE SPELEN

7 augustus 2016: Willemijn Bos mag zich Olympiër noemen.

Willemijn Bos zich nu, na de 5-0 winst op Spanje, eindelijk olympiër mag noemen. Vier jaar geleden scheurde de verdedigster daags voor de opening van het olympische toernooi in Londen haar kruisband. Een drama, uiteraard eerst en vooral voor Bos zelf.

Ik ben fit, alles is prima met iedereen en we hebben een lekkere eerste wedstrijd gehad – Willemijn Bos

Maar aan terugkijken doet Bos liever niet. “Natuurlijk heb ik er afgelopen week even aan gedacht, of het er kort met iemand over gehad. Het was heel speciaal om vandaag het veld op te lopen, het is mooi om hier te staan op het allergrootste evenement. Maar eigenlijk staat alles in het teken van het nu. Ik ben fit, alles is prima met iedereen en we hebben een lekkere eerste wedstrijd gehad.”

 

17 augustus 2016: Willemijn Bos met hockeysters via shoot-outs naar olympische finale.

Oranje, met Willemijn Bos uit Paterswolde, heeft de finale van het olympisch hockeytoernooi gehaald. Tegen Duitsland moesten shoot-outs de beslissing brengen, nadat de wedstrijd in 1-1 was geëindigd. Bos kwam tijdens de shoot-outs, 4-3 winst, twee keer tot scoren.

Shoot-outs
Willemijn Bos opende de serie met een score. Ellen Hoog, Marloes Keetels, Kelly Jonker misten voor Nederland, maar doelvrouw Joyce Sombroek stopte ook drie pogingen van Duitsland. In de sudden-death scoorde Bos nogmaals. Nadat Sombroek een vierde Duitse poging wist te keren, maakte Ellen Hoog aan alle onzekerheid een einde en kan Nederland haar titel verdedigen.

? aah finaleeee!!! Morgen om 17.00 Braziliaanse tijd ?? vs. ?? ? #finale #rio2016

Een foto die is geplaatst door Willemijn (@boswillemijn) op


 

19 augustus: Willemijn Bos in de finale in  Rio2016
Vrijdag speelt Oranje de finale tegen de winnaar van het duel tussen Nieuw-Zeeland en Groot-Brittanië. De wedstrijd begint om 22:00 uur.

 

23.45 uur:

Helaas verloor Oranje in Rio de finale na shoot-outs van Groot-Brittannië, dat acht minuten voor tijd op 3-3 was gekomen. In de shoot-outs scoorde Nederland geen enkele keer terwijl het veel beter speelde in de wedstrijd en iedere keer op voorsprong kwam

Deel dit artikel

Meer nieuws

nederland
PSV verdediger Dest komende 9 maanden uitgeschakeld
engeland
Timber maakt rentree bij beloften Arsenal en scoort wonderschoon
afbeelding onderzoek Nicky van Melick Cyclops
Blog #9: Keuze van pees voor nieuwe kruisband van invloed op de kans op een cyclops