Laurens Frik

MSc Bewegingswetenschapper (richting Sport Science), BSc fysiotherapeut en mede-eigenaar van Frix Fysio en Performance.
7 jaar
Ervaring
35
Kruisband revalidaties gem. per jaar
Frix Fysio & Performance
Bedrijf
Elburg, Gelderland
Locatie
Specialisten / Revalidatie / Laurens Frik
Gespecialiseerd in:
  • Voorste kruisband revalidatie
  • Knie revalidaties
  • Sportblessures
  • Performance
  • Testen & Meten
Lees meer
Ik ben Laurens Frik, MSc Bewegingswetenschapper (richting Sport Science), BSc fysiotherapeut en mede-eigenaar van Frix Fysio en Performance. In 2013 gestart met de Bachelor Bewegingswetenschappen en deze binnen 3 jaar afgerond. Een erg interessante Bachelor maar ik miste hierin wel de toepassing naar de praktijk. Daarom de keuze gemaakt om naast de Master Sport Science tegelijkertijd ook de versnelde Bachelor Fysiotherapie te volgen. Een wat mij betreft perfecte mix om zo mijn innovatieve denkwijze van het vak fysiotherapie te ontwikkelen. Tijdens mijn Master heb ik veel in de topsport rondgelopen bij voetbalclubs zoals FC Groningen, PEC Zwolle, PSV en Vitesse. Een mooie ervaring om aan de slag te gaan met gedreven patiënten met een topsportmentaliteit, ook weer een uitdaging om hen terug te krijgen naar het hoogste niveau van hun sport. Mijn broer Mathijs Frik heeft dezelfde achtergrond, zowel Bewegingswetenschappen als Fysiotherapie, en samen hebben we deze twee werelden tot elkaar gebracht in een multidisciplinaire praktijk: Frix Fysio & Performance. Samen begeleiden wij de kruisbandtrajecten in onze praktijk.

Tijdens mijn opleiding in Groningen was ik al deels werkzaam bij de in 2015 opgerichte praktijk van mijn broer, destijds nog Frix Crossfysiotherapie. Toen hadden wij al de plannen om de werelden van Bewegingswetenschappen en Fysiotherapie tot elkaar te brengen in deze praktijk. De praktijk is in een korte periode erg snel gegroeid dus in de begin periode was de focus volledig op de fysiotherapie. Sinds 2019 ben ik full-time gaan werken bij Frix en sinds 2021 mede-eigenaar geworden. De praktijknaam hebben we toen ook gewijzigd naar Frix Fysio & Performance omdat dit meer lading geeft aan waar wij voor staan. De afgelopen jaren is de performance kant van ons steeds groter geworden, de praktijk ontwikkeld zich nu naar een echt gezondheidscentrum. Tegenwoordig hebben wij specialisten in fysiotherapie, (kinder)manuele therapie, psychosomatische fysiotherapie, bewegingswetenschappen, vitaliteit, (sport)voeding en inspanningstesten. In ons sportlab maken wij gebruik voor de meest geavanceerde meetapparatuur voor krachttesten, spronganalyse en inspanningstesten met ademgasanalyse. Een perfect multidisciplinair team voor je kruisbandrevalidatie dus. Tijdens de revalidatie voeren wij ook periodiek kracht, sprong, beweeganalyse en mentale testen uit en sturen wij zo het proces specifiek bij. Daarnaast voeren wij op locatie van meerdere sportclubs fysieke testen uit om de belastbaarheid van spelers in kaart te brengen. Dit zijn onder andere uithoudingsvermogen, sprint- en wendbaarheidtesten. De revalidanten die sport-specifieke veldrevalidatie krijgen van ons en terug willen keren op hun sportniveau ondervinden deze testen ook om te kijken of ze klaar zijn voor de laatste stap van Return-To-Play.

De passie voor de kruisband is voor mij ontstaan tijdens mijn stageperiode voor Fysiotherapie in Groningen. Ik heb hier stage gelopen bij de kruisband fanaten Leon Meijer (FysioSportief) en Peter Eppinga (MCZ), tijdens mijn periode bij MCZ heb ik ook veel samengewerkt met Bewegingswetenschapper Wouter Welling. Tijdens deze stages heb ik mijn eigen idee ontwikkeld over de kruisbandrevalidatie en uiteindelijk hierover ook een artikel gepubliceerd met Wouter in de Orthopedic Journal of Sport Medicine (On-Field Tests for Patients After Anterior Cruciate Ligament Reconstruction: A Scoping Review). Naar mijn inziens zitten er super veel uitdagingen in dit behandeltraject voor zowel de patiënt als de therapeut. Tijdens het lange traject moeten er zowel op fysiek als mentaal vlak een hoop obstakels worden overwonnen. Hier zit voor mij de uitdaging om dit zo verantwoord en spoedig te laten verlopen en uiteindelijk het einddoel te behalen. Of dit nu op (top)sport of ADL niveau is. Juist het continu monitoren van het herstel en de trainingsbelasting gedurende dit lange traject en gebaseerd op deze input de juiste trainingsprikkel geven ligt voor mij de uitdaging en tevens mijn kracht. Zodoende zorg je ervoor dat de patiënt zo verantwoordelijk mogelijk en met de juiste trainingsopbouw uiteindelijk op het niveau komt waar hij of zij terecht wilt komen.

Een groot gedeelte van de sporters verwacht gemakkelijk terug te keren naar hun sport na kruisbandletsel, helaas is dit niet zo gemakkelijk als het lijkt. Er blijken verschillen voorwaarden van belang te zijn om verantwoord je sport weer te kunnen hervatten. Een kruisbandrevalidatie is maatwerk, je moet sterker terugkomen dan je ooit bent geweest op zowel fysiek als mentaal vlak. Vaak gebeurt de beslissing voor return-to-sport nog op basis van subjectieve waarden (duur van de revalidatie), zonder daarbij te kijken naar de objectieve voorwaarden (kracht, kniefunctie, kwaliteit van bewegen etc).

Wij geloven erin dat wij met onze onderscheidende behandelmethodiek het verschil kunnen maken in de kruisbandrevalidatie; een combinatie van unieke hands-on behandeling (Deep Tissue Massage (DTM), Active Release Techniques (ART) en Assisted Soft Tissue Mobilisation (IASTM)) met hands-off oefentherapie in onze uitgebreide trainingsloodsen en de toepassing van innovatie en bewegingswetenschappelijke zorg. De kwaliteit van je revalidatie wordt per fase in kaart gebracht in ons sportlab met de modernste test- en meetapparatuur.

Verder zien wij de veldrevalidatie als een belangrijke brug naar de terugkeer van jouw sport. Deze fase bouwen wij op volgens een standaard protocol, waarin we juist starten met simpele gecontroleerde rechtlijnige bewegingen en toewerken naar reactieve sport-specifieke chaos bewegingen. Aan deze fase hangen wij de laatste sport-specifieke testbatterij (sprint-, wendbaarheid- en uithoudingsvermogentesten) om te bepalen of de revalidant er weer klaar voor is.
“Een kruisbandrevalidatie is maatwerk: het gaat om het overwinnen van alle individuele fysieke en mentale obstakels.”

Publicaties

  • 2021 - On-Field Tests for Patients after ACL Reconstruction: a Scoping Review. Orthopaedic Journal of Sports Medicine.
Laurens Frik testresultaten
Frix sport test