Peter Eppinga

Sportfysiotherapeut en bewegingswetenschapper met specifieke interesse voor het gedeelte Return tot Sport na letsel bij MCZ Centrum Groningen.
17 jaar
Ervaring
50
Kruisband revalidaties gem. per jaar
MCZ Centrum voor Sportbegeleiding en fysiotherapie
Bedrijf
Groningen, Groningen
Locatie
Specialisten / Revalidatie / Peter Eppinga
Gespecialiseerd in:
  • Kruisbandletsel
  • Science en innovatie
  • Sporters met orthopedische blessures
  • Inspanningsfysiologie en terugkeer naar sport
Lees meer
Peter Eppinga (MSc.) is sportfysiotherapeut en bewegingswetenschapper met specifieke interesse voor het gedeelte Return tot Sport na letsel.

Als sportfysiotherapeut is Peter geruime tijd werkzaam in de top- en breedte sport en begeleidt hij sporters terug te komen op het door hun gewenste niveau.
“Vanuit mijn praktijk MCZ Centrum voor Sportbegeleiding en fysiotherapie werken wij met een speciaal knie team dat gespecialiseerd is in voorstekruisband revalidatie. Naast het bieden van een vakkundig revalidatie traject van de behandelbank naar het sportveld begeleiden wij ook jou en je trainer om je terug te krijgen op je oude niveau zonder terugval in blessures.”

Na het behalen van zijn master opleiding Bewegingswetenschapper aan de Rijkuniversiteit Groningen is Peter fysiotherapie gaan studeren om meer het fysieke contact in een revalidatie traject te kunnen uitvoeren. Na zijn fysiotherapie diploma te hebben verdiend, heeft Peter cum laude de opleiding tot Sportfysiotherapie in Utrecht behaald en daarnaast verschillende diploma’s behaald die zijn gereedschapskist vullen met tools die hij in kan zetten in de revalidatie.

Tijdens het volgen van de studie sportfysiotherapie is Peter Eppinga als docent werkzaam geweest bij de Hanzehogeschool Groningen waar hij de module Sport heeft mogen vormgeven. Dit is een module die de studenten wegwijs maakt in de wereld van de sportrevalidatie.

Tijdens zijn studie was hij reeds begonnen als revalidatie trainer bij FC Groningen waar hij uiteindelijk door is gegroeid tot sportfysiotherapeut bij de eerste selectie van FC Groningen van 2008.
Na het behalen van de bekerwinst in 2015 is Peter een andere weg in geslagen en (mede-) praktijkeigenaar geworden van MCZ in Groningen.

“Na een uitstapje naar het fulltime draaien in de praktijk ben ik benaderd voor het begeleiden van een aantal spelers van FC Emmen wat uiteindelijk heeft geresulteerd in een functie als Performance manager bij de Eredivisionist uit Drenthe gedetacheerd vanuit MCZ.”

Naast voetballers begeleidt Peter ook andere sporter, o.a. volleyballers, schaatser en hockeyers om hun doelen te behalen.
“Binnen de praktijk hebben wij een testbatterij (promotietrajecten Alli Gokeler en Wouter Welling) ontwikkeld waar praktijken in onze omgeving gebruik van maken in de trajecten van o.a. een voorstekruisband revalidatie. Middels biodexmetingen/ sprongtesten met biomechanische analyse/ veldtesten en het volgen van de cliënt op scores voor een psychologische gereedheid (o.a. angst is een belangrijke factor en bepalend voor terugkeer naar het oude sportniveau) volgen we het traject van de voorste kruisband revalidatie op de voet. Zowel voor de cliënt die revalideert bij MZC als bij andere praktijken.”

Op basis van de testgegevens weet je precies waar je staat en waar je aan kunt werken. Zo krijg jij en je behandelend fysiotherapeut het juiste inzicht om je verder te helpen in je revalidatie.

MCZ richt zich niet alleen op het volledige revalidatietraject van behandelbank naar veldrevalidatie maar ook op innovatie en onderzoek op dit gebied. Daarin werkt het MCZ samen in Het Omnium met bewegingswetenschappers, sportdiëtisten, sportartsen, sportpodologen, fysiek trainers en (sport)orthopeden/ kniespecialisten om jou het beste traject aan te kunnen bieden. Bij MCZ wordt multidisciplinair gewerkt en wordt er gekeken vanuit verschillende invalshoeken naar de meest optimale revalidatie.

De voorstekruisbandblessure is ingrijpend en zorgt voor een langere tijd het niet kunnen beoefenen van sport. De kans op een tweede kruisband blessure bij terugkeer bij sport ligt nog steeds erg hoog. “Ik ben er van overtuigd dat we dit kunnen reduceren en wil graag mijn steentje daaraan bijdragen middels onderzoek-innovatie naar de beste behandeltechniek en door de patiënt centraal te stellen. Een uitdagend werkgebied waar nog veel winst te halen valt.”

Als geregistreerd NVFS sportfysiotherapeut is Peter Eppinga werkzaam bij MCZ Centrum voor Fysiotherapie en Sportbegeleiding. Hier richt Peter zich met name op het gedeelte MCZ science en innovatie en orthopedische blessures waaronder heup-/ enkel-/ schouder- en knieletsel als de voorstekruisband. Hiernaast is Peter ook lid van de Vereniging voor Fysiotherapeuten Betaald Voetbal (VFBV) en heeft als (co-) auteur meerdere publicaties op zijn naam staan.
“Op basis van testgegevens weet je precies waar je staat en waar je aan kunt werken. Zo krijg jij het juiste inzicht in je revalidatie.”