Brons voor skilegende Lindsey Vonn op haar laatste afdaling

Brons voor skilegende Lindsey Vonn op haar laatste afdaling

10 februari 2019

 

Lindsey Vonn verliet vandaag de skipiste in het Zweedse Are als de succesvolste skiester allertijden. En Vonn kreeg bij de strijd om de wereldtitels het afscheid dat ze verdiende.

Lindsey Vonn eindigt haar succesrijke carrière met een bronzen medaille. De laatste afdaling van de 34-jarige Amerikaanse op topniveau eindigde heel mooi op het podium. Vonn ging als derde naar beneden op de wegens hevige sneeuwval met 566 meter ingekorte piste. Met haar tijd van 1.02,23 stond de superster enige tijd aan de leiding.

Vonn debuteerde in 2000 in het wereldbekercircuit en werd Olympisch kampioen op de afdaling in 2010, twee keer wereldkampioen (in Super-G en afdaling in 2009), viervoudig eindwinnares van de algemene Wereldbeker (2008, 2009, 2010 en 2012) en achtvoudig eindwinnares van de Wereldbeker afdaling (2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2015 en 2016), en heeft 82 wereldbekerzeges op haar naam staan!

Wel heeft Vonn helaas de prijs moeten betalen voor ruim achttien jaar skiën op topsnelheid. Haar lichaam is gesloopt door de vele, zware blessures. Ze scheurde onder andere twee keer haar voorste kruisband af. Maar ondanks alle blessures is haar erelijst is indrukwekkend.

Tien jaar na haar twee wereldtitels bij de WK in Val d’Isere (afdaling en Super G) stond de olympisch kampioene van Vancouver (2010) met twee ‘kapotte knieën’ voor het laatst zondag in Are klaar voor het starthek. Met een blauw oog en een gekneusde rib als gevolg van een crash, eerder deze week, op de Super G. Het werd een bijzondere race.

“Dit voelt als een gouden medaille”, zei Vonn. “Mijn lichaam doet nauwelijks mee, maar ik heb vandaag met mijn hart geskied. Dat gaf me de kracht om voor een medaille te gaan.” In Åre wilde ze nog een keer schitteren. Dat ging mis op de super-G, waarin ze hard ten val kwam. Op de afdaling kreeg ze haar gewilde afscheid. “Mijn probleem is dat ik altijd tot op de limiet ga”, zei Vonn bij Eurosport. “Dat ik de finish niet zou halen, was echt mijn ergste nachtmerrie.”

Na de finish ging de Amerikaanse uit haar dak aan de zijde van de Zweedse skilegende Ingemar Stenmark (Meest succesvolle skiër allertijden met een recordaantal van 86 wereldbekerzeges). “Ik was zo nerveus. Ik wilde hier per se naar beneden en zeker niet in de hekken belanden”, glunderde Vonn na afloop. “Iedereen is hier: mijn familie, Ingemar Stenmark. Ik was bang dat ik te veel zou pushen, maar het resultaat is geweldig. Dit is wat ik wilde.”

Deel dit artikel

Meer nieuws

nederland
PSV verdediger Dest komende 9 maanden uitgeschakeld
engeland
Timber maakt rentree bij beloften Arsenal en scoort wonderschoon
afbeelding onderzoek Nicky van Melick Cyclops
Blog #9: Keuze van pees voor nieuwe kruisband van invloed op de kans op een cyclops