Kruisband blessure: Lindsey Vonn

Kruisband blessure: Lindsey Vonn

Lindsey Vonn is inmiddels de meest succesvolle vrouwelijke alpineskiër ooit, maar deze titel heeft ze niet zonder problemen weten te behalen. 

“COMPILATIE”

 

Het begon allemaal in 2013
Lindsey Vonn behoorde tot de absolute wereldtop, had al heel wat overwinningen op zak en was absoluut dé favoriet voor de wereldtitel. Bij de eerste race van het seizoen in Oostenrijkse Schladming, op 5 februari,  ging het echter helemaal verkeerd. Vonn ging hard onderuit op de Super-G, schreeuwde het uit van de pijn en moest met de helikopter de piste verlaten.

Na onderzoek in het ziekenhuis was de diagnose niet best voor Vonn. De voorste kruisband en binnenband van haar rechterknie waren gescheurd en daarnaast had ze een breuk in haar scheenbeen. Het scheuren van de voorste kruisband is één van de meest voorkomende blessures bij skiën maar zo’n harde crash als die van Vonn kan het einde van een carrière betekenen!

Opgeven was voor Lindsey Vonn absoluut geen optie en een paar dagen na de val werd ze geopereerd. Haar seizoen 2012/2013 zat er op maar ze had nu nog maar één doel: Goud in Sochi op de Olympische Spelen! Zeven maanden lang heeft ze keihard gewerkt aan haar revalidatie en in september stond ze voor het eerst sinds de haar blessure weer op ski’s. Twee maanden later, in november 2013, had ze zich ingeschreven voor de Wereld Beker wedstrijd in Copper Mountain (VS) maar hier ging het weer mis. Tijdens een trainingsrun ging ze hard onderuit en het gevolg was dat haar rechterknie opnieuw flink was beschadigd.

Opnieuw kwam er uit een MRI scan een slechte diagnose voor Vonn: opnieuw was haar voorste kruisband van de rechterknie gescheurd. Toch stond ze een maand later alweer op de ski’s tijdens de Wereld Beker wedstrijd in Val d’Isere. Voor Vonn moest dit haar grote comeback worden voor de Olympische Spelen in Sochi. Nadat ze een hobbeltje pakte in de wedstrijd bleek dat ze haar Olympische dromen aan de kant moest zetten, haar knie werkte nog steeds niet mee. Om verdere schade aan haar knie en carrière te voorkomen besloot ze om onder het mes te gaan.

Stilstaan is voor Vonn geen optie en daarom heeft ze zichzelf direct een nieuw doel gesteld: de Olympische Spelen van 2018 in Pyeongchang. In het seizoen van 2013/2014 zou Lindsey niet meer op de ski’s kunnen staan en daarom kon ze zich nu helemaal richten op een volledige revalidatie. De tijdsdruk van de Olympische Spelen was eraf en in de zomer van 2014 is ze even helemaal uit het ski-wereldje gestapt om te focussen op het herstel van rechterknie.

Negen maanden later was het zover: in het Zwitserse Saas-Fee werden de ski’s weer ondergebonden en begon ze met haar training voor het nieuwe Wereld Beker seizoen. Ze zou haar comeback maken bij de Wereld Beker wedstrijd in het Canadese Lake Louise, waar ze al 14 overwinningen wist te halen! Bij de eerste wedstrijd in Lake Louise kwam ze uit op een achtste plaats, maar tijdens de tweede race liet ze zien waarom ze de beste vrouwelijke alpineskiër is: ze pakte de winst!

 

http://www.youtube.com/watch?v=vzV5NS5-YVI

Deel dit artikel

Meer nieuws

logo fck
PSG verdediger Hernández scheurt opnieuw kruisband
nederland
PSV verdediger Dest komende 9 maanden uitgeschakeld
engeland
Timber maakt rentree bij beloften Arsenal en scoort wonderschoon