Van Diermen blijkt voorste kruisband te hebben afgescheurd

Van Diermen blijkt voorste kruisband te hebben afgescheurd

9 april 2010

 

Een invalbeurt van zeven minuten kost Kevin van Diermen naar schatting zeven maanden. De jonge verdediger (20) van Vitesse blijkt zaterdag in het met 3-0 gewonnen duel met FC Groningen zijn voorste kruisband te hebben afgescheurd. Ook is er schade aan de binnenmeniscus van zijn rechterknie.

Voor de operatie, die binnen twee weken zal plaatshebben, staat een hersteltijd van zes tot negen maanden. Van Diermen mist zo niet alleen de slotfase van het huidige seizoen, maar ook de eerste maanden van het volgende seizoen.
De schade kwam definitief aan het licht na een mri-scan donderdagmiddag. “Kevin is een sterke jongen en het kwam volledig uit het niets”, reageerde fysiotherapeut Han van den Berg gisteravond. “Het was een onschuldig beweging, maar zijn voorste kruisband is volledig afgescheurd. Kevin zal zo snel mogelijk worden geopereerd. Hij heeft wel pijn.”
Van Diermen betrad zaterdag in de 55ste minuut het veld voor de geblesseerde Calvin Jong-A-Pin en verstapte zich amper zeven minuten later. Na een verre trap belandde de bal tussen hem en doelman Piet Velthuizen. Om zijn keeper niet in de problemen te brengen, besloot hij op het laatste moment de bal in een draai weg te trappen. Daarop raakte hij licht uit balans en verstapte zich. Hij probeerde nog even verder te spelen, voorkwam een sprintduel door de buitenspelval te gebruiken en voelde toen dat het niet meer ging. Aanvankelijk werd gedacht aan een meniscusprobleem, maar het eerste onderzoek bracht al een vermoeden aan het licht.
Van Diermen is de tweede speler van Vitesse die in korte tijd zijn kruisband heeft gescheurd. Ook de Turkse spits Sinan Kaloglu (28) overkwam het. Hij is inmiddels geopereerd en al bezig met de revalidatie.
Volgens Van den Berg is zes tot negen maanden een redelijke schatting van de revalidatietijd. “Een nieuwe kruisband is in het begin ijzersterk, maar na een paar maanden is daar nog 50 procent van over. Pas dan moet er via doorbloeding en met eigen weefsel een echte nieuwe kruisband groeien. Je hoort wel eens mensen die na vier of vijf maanden weer beginnen, maar dat is om die reden onverantwoordelijk. Zes maanden is wel het minimum als er echt helemaal niks tegen zit, maar zeven of acht is heel aanvaardbaar”, aldus Van den Berg.
Voor trainer Theo Bos betekent de absentie van de centrumverdediger dat hij er in de eerste helft van het nieuwe seizoen een vacature bij heeft. “Ik weet nog niet hoe ik dat ga oplossen, maar het is wel een positie die moet worden ingevuld”, aldus Bos. “Op dit moment hou ik me daar niet mee bezig. Ik weet niet wat straks allemaal mogelijk is.”
De speler uit Amersfoort speelt al sinds 2007 zijn wedstrijden voor de eerste elf van Vitesse. Ook kwam hij uit voor diverse vertegenwoordigende elftallen.
Deel dit artikel

Meer nieuws

productie tigo fck docu kruisband blessure
Het mentale aspect van de voorste kruisbandblessure bij amateursporters
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Return to running too quickly after ACL surgery
Blog #8: Starten met hardlopen na een voorste-kruisbandoperatie