Tom Brady is de beste die de grootste sport van Amerika ooit heeft gehad.

Tom Brady is de beste die de grootste sport van Amerika ooit heeft gehad.

Tom Brady: De beste quarterback ooit!

Tom Brady (San Mateo (Californië), 3 augustus 1977) is een Amerikaanse American football-speler die sinds 2000 speelt voor de New England Patriots.
In 2008 scheurde hij zijn voorste kruisband.
Noemenswaardige prestaties

  • Brady werd 2x benoemd tot “League’s Most Valuable Player” (2007 en 2010)
  • Brady speelde in het totaal 7x de Super Bowl (2001, 2003, 2004, 2007, 2011, 2015 en 2017) waarvan hij de eerste drie en de laatste twee won.
  • In de vijf Super Bowls die hij won, won hij 4x de “Super Bowl Most Valuable Player Award” (2001, 2003, 2015 en 2017).
  • Brady werd in 2007 en 2010 opgenomen in het First Team All-Pro (het hoogste all-star team) en in 2005 Second Team All-Pro. (het “reserve” All-start Team).
  • Brady werd in het totaal 7x uitgenodigd voor de Pro Bowl, een jaarlijks evenement waarbij de beste NFL spelers tegen elkaar spelen (2001, 2004, 2005, 2007, 2009, 2010, 2011).
  • Brady werd in 2005 Sports Illustrated Sportsman of the Year en in 2004 en 2007 Sporting News sportsman of the Year.
  • In 2007 had Brady zijn beste jaar waarin hij 50 Touchdowns gooide en waarin de Patriots alle wedstrijden van het reguliere seizoen wonnen. In de Super Bowl waren de New York Giants uiteindelijk te sterk. Dit was de enige verloren wedstrijd van dit seizoen.
  • Tom Brady houdt zijn vijfde Super Bowl-trofee omhoog na de winst tegen de Atlanta Falcons.

Tom Brady was nooit een groot talent geweest. Op zijn middelbare school viel hij niet erg op als quarterback. Zijn jaren als quarterback op de University of Michigan waren goed, maar ook niet bijster indrukwekkend. Toen volgde de roemruchte NFL Combine waar die foto genomen werd, het trainingskamp waar elke speler hoopt een team te verleiden. Brady kon niet hoog springen, hij kon al helemaal niet hard rennen. Zijn sprintje van 40 yards (36,5 meter) duurde iets meer dan vijf seconden, maar het leek een eeuwigheid.Brady werd pas in de zesde ronde, als 199ste gekozen in de jaarlijkse draft, door de New England Patriots. Eigenaar Robert Kraft herinnerde zich enkele jaren terug nog wat Brady tijdens hun eerste ontmoeting had gezegd: “Ik ben de beste keuze die deze organisatie ooit heeft gemaakt.”
5 februari 2007
Zondagnacht stond Brady op zijn 39ste voor de vijfde keer op het podium na een Super Bowl om de Vince Lombardi-trofee omhoog te houden, na een historische comeback tegen de Atlanta Falcons. Voor de vierde keer deed hij dat als beste speler van de wedstrijd. Nooit won er een quarterback meer titels. Zelfs de grootste spelers van andere generaties die nog twijfelden, zijn er nu vrijwel allemaal uit: Tom Brady is de beste die de grootste sport van Amerika ooit heeft gehad.
In zijn eerste seizoen was Brady onder coach Bill Belichick nog de derde back-up. Toen een seizoen later eerste keus Drew Bledsoe in een wedstrijd een klap zo hard kreeg dat hij interne bloedingen had, kreeg Brady – inmiddels tweede man – toch al een kans. Hij speelde dusdanig goed, dat Belichick voor hem koos zelfs toen Bledsoe weer hersteld was. Brady zou in dat seizoen al meteen de Super Bowl halen, en na een verrassende overwinning op de St. Louis Rams ook meteen de titel pakken.
In de jaren erna bouwde hij steeds verder zijn nalatenschap – voor als het moment ooit daar is – uit. Hij won zoveel, dat de zeldzame tegenslag ook meteen een keiharde dreun was. Met voorop de twee verloren Super Bowls (in 2008 en 2012) tegen de New York Giants van quarterback Eli Manning, broer van die andere American footballlegende Peyton Manning. Vooral zo pijnlijk omdat hij beide keren al die zo gewilde vierde titel had kunnen pakken, die hem op gelijke hoogte met grootheden Joe Montana en Terry Bradshaw had gebracht.
Brady: de speler die alles won, toch een wat saaiige en enigmatische man was, maar toch al jaren getrouwd met de Braziliaanse Gisele Bündchen, een van de succesvolste modellen ooit.
Als er iemand graag benadrukt hoe niet-bijzonder hij altijd is geweest, dan is het Brady zelf wel. De beste omschrijving van waarom hij dan toch zo goed is, kwam wel van de inmiddels gestopte Ray Lewis, een van de beste verdedigers uit Brady’s generatie. „Hij is de gewoonste quarterback die je ooit zult zien. Het simpelste football ooit. De grootsten hebben door dat football niet zo moeilijk is als je het kunt maken.”
Dat Brady die titel kon winnen op zijn 39ste is misschien nog wel het bijzonderst. Op die leeftijd ben je in de harde sport die American football is vaak al wel uitgespeeld. Als Brady ergens veel aandacht aan geeft, dan is het zijn lichaam. Een lichaam dat op één kruisbandblessure in 2008 na veel bespaard is gebleven. Hij volgt een strict dieet – eet bepaalde groenten niet omdat ze niet ontstekingremmend zijn, eet geen zuivel, amper fruit, drinkt geen koffie – en werkt al zo’n tien jaar met ‘lichaamscoach’ Alex Guerrero. Die is omstreden, omdat hij zich lang ten onrechte dokter noemde en nepsupplementen verkocht. Brady gelooft heilig in de man die ook de peetvader van zijn jongste zoon is. Vooral de focus op het verlengen van zijn spieren zou hem al jaren helpen. Hij wil op zijn 45ste nog steeds kunnen spelen.

Deel dit artikel

Meer nieuws

engeland
Kruisband blessure Oranje-international Jill Roord
nederland
Kruisbandblessure voor Ajax-verdediger Ávila
flyer de blessuretijd
DE BLESSURETIJD – Stadion PEC Zwolle