Theo Janssen stopt per direct als voetballer

Theo Janssen stopt per direct als voetballer

4 maart 2014

 

Theo Janssen zet per direct een punt achter zijn profloopbaan. De 32-jarige linkspoot leek eind januari nog op weg naar een razendsnelle revalidatie van een zware kruisbandblessure. Dat de middenvelder van Vitesse tijdens een van zijn eerste trainingen meteen weer een kapotte meniscus opliep, was echter funest voor het toekomstperspectief van de vijfvoudig international.

Vier maanden nadat het noodlot had toegeslagen, trainde Janssen alweer mee. Dat de middenvelder zo snel terugkeerde na zijn kruisbandblessure was verrassend. Zijn nieuwe kwetsuur liep hij op tijdens een training van de beloftenploeg. Onderzoek wees uit dat er géén schade was aan de gereconstrueerde kruisband. Duidelijk was wel dat Janssen zich op volgend seizoen moest richten.

Door de nieuwe tegenslag twijfelde Janssen een maand geleden in gesprek met Voetbal International al openlijk over zijn sportieve toekomst. ‘Op dit moment is mijn motivatie naar een absolute nulgrens gezakt’, zei hij begin februari. ‘Mijn focus lag op de laatste zes wedstrijden die ik nog kon spelen. Die hoop is nu definitief weg. Waarom zou ik me nu uit de naad trainen voor dit seizoen?’ Janssen speelde zijn laatste wedstrijd op 6 oktober, thuis tegen Feyenoord (1-2). 

Een maand later blijkt dus dat Vitesse volgend seizoen niet meer hoeft te rekenen op de speler Janssen, De Arnhemmers kunnen wel in een andere vorm rekenen op hun clubicoon. Hij wordt scout en gaat als specialist spelers uit de Talentpoule van Vitesse begeleiden.

‘Ik kwam al snel tot de conclusie dat mijn toekomst niet meer het op het voetbalveld ligt’, legt Janssen uit op de clubwebsite. Wel blijft hij verbonden aan zijn club. ‘Mijn hart ligt bij voetbal en Vitesse. Die twee dingen kan ik in deze nieuwe functie mooi combineren. Ik denk dat ik aardig oog heb voor talent. Het lijkt me een uitdaging om talentvolle spelers voor Vitesse te ontdekken, spelers die de academie en de A-selectie versterken.’

Kwaliteit
Technisch directeur Mo Allach is blij dat Janssen per 1 juli aan de slag gaat in zijn nieuwe functie. ‘Een echte Vitessenaar blijft behouden voor de club’, zegt hij op de clubwebsite. ‘Hiermee geven we een signaal af dat we graag met spelers in de technische gelederen werken die een verleden hebben bij Vitesse.’

‘Uiteraard staat kwaliteit daarbij voorop, maar daar twijfelt niemand aan bij Theo’, vervolgt Allach. ‘Hij was een intelligente voetballer die het spel als geen ander kon lezen. Dergelijke spelers blijken na hun voetbalcarrière ook de betere scouts, zo is mijn ervaring. Ik kijk er naar uit om met Theo samen te werken.’

Gevochten voor laatste kans
“Ik heb gevochten voor mijn laatste kans”, zegt Janssen. “Na de kruisbandblessure wilde ik absoluut terug komen en nog een aantal wedstrijden spelen. Door een nieuwe blessure ging dat niet. Hierdoor ben ik na gaan denken over mijn toekomst. Al snel kwam ik tot de conclusie dat die niet meer op het voetbalveld ligt.”

Vitesse-icoon
Janssen geldt als een Vitesse-icoon. Na het doorlopen van diverse jeugdelftallen maakte de linkspoot in december 1998 zijn debuut in het eerste elftal van de Arnhemmers. De middenvelder zou tot medio 2008 uitkomen voor Vitesse, op een half seizoen op huurbasis bij Racing Genk na.

FC Twente
Tussen 2008 en 2011 stond Janssen onder contract bij FC Twente, waarmee hij in 2010 de landstitel veroverde en in 2011 de KNVB-beker pakte.

Ajax
In de zomer van 2011 koos Janssen voor een avontuur bij Ajax. Hoewel de middenvelder in 2012 de landstitel vierde met de Amsterdammers besloot hij in de zomer van dat jaar terug te keren bij Vitesse, omdat hij bij Ajax niet zeker zou zijn van een basisplaats.

Vorig seizoen eindigde Vitesse als vierde nadat het lange tijd een rol speelde in de titelstrijd. Ook in deze jaargang draait de club uit Gelderland bovenin mee.

In totaal speelde Janssen 359 Eredivisie duels en droeg vijf keer het shirt van het Nederlands elftal. Hij maakte in 2006 tegen Luxemburg (4-0 winst) zijn debuut en speelde zijn laatste duel voor Oranje in 2011 tegen Oostenrijk (3-1 winst). In het seizoen 2010/2011 won Janssen de Gouden Schoen als voetballer van het jaar in Nederland.

Janssen gold als een van de meest markante voetballers op de Nederlandse velden. De Arnhemmer, die met zijn linkervoet altijd gevaarlijk was bij vrije trappen en afstandsschoten, maakte er geen geheim van dat hij graag een sigaretje en een biertje lust. Hij was bovendien altijd bijzonder uitgesproken, waardoor Janssen nog wel eens botste met trainers en teamgenoten.

 

Deel dit artikel

Meer nieuws

productie tigo fck docu kruisband blessure
Het mentale aspect van de voorste kruisbandblessure bij amateursporters
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Return to running too quickly after ACL surgery
Blog #8: Starten met hardlopen na een voorste-kruisbandoperatie