Wybren van der Wal

Orthopedisch chirurg Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede
9 jaar
Ervaring
150
Kruisband operaties gem. per jaar
Ziekenhuis Gelderse Vallei
Bedrijf
Ede, Gelderland
Locatie
Specialisten / Operatie / Wybren van der Wal
Gespecialiseerd in:
 • Kruisbandoperaties (incl. re-reconstructies)
 • Letsel aan banden in de knie (incl. gecombineerd letsel)
 • Meniscus- en kraakbeenletsel
 • Instabiele knieschijf
 • Standscorrecties
 • Knieprothesiologie
Lees meer
Orthopedisch chirurg Wybren van der Wal was vroeger zelf topsporter (turnen) en zijn passie voor sport heeft hem mede geïnspireerd orthopedisch chirurg te worden. Zijn opleiding volgde hij in de Maartenskliniek Nijmegen, Radboud UMC en Rijnstate Arnhem. Hij richt zich met name op sportletsel en heeft zich volledig gespecialiseerd in het kniegewricht. Na zijn opleiding tot orthopedisch chirurg volgde hij hiervoor een knie fellowship in het UMC Utrecht bij prof. dr. Daniël Saris. Daarnaast bezocht hij meerdere keren dr. Robert LaPrade in Vail, USA om zich verder te specialiseren in sportletsels van de knie.

Sinds 2016 werkt Wybren van der Wal bij Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. In 2019 werd binnen het ziekenhuis het multidisciplinaire sportmedisch centrum Sports Valley opgericht. Binnen dit centrum werkt Van der Wal intensief samen met sportartsen, radiologen en andere medisch specialisten die gespecialiseerd zijn in sport. Van der Wal behandelt sporters van elk niveau. Van nationale en internationale topsporters tot recreatieve sporters.


150 Kruisbandreconstructies.
Jaarlijks voert Wybren van der Wal ruim 150 kruisbandreconstructies uit. Dit vindt hij de mooiste operatie om te doen. “Het gaat om reconstructieve chirurgie waarbij je zo goed mogelijk de eigen anatomie probeert te herstellen. Meestal is een reconstructie van de voorste kruisband geen op zichzelf staande operatie, maar is er sprake van gecombineerd letsel, zoals ander bandletsel, meniscus- of kraakbeenletsel. Het is van groot belang om alle letsels te diagnosticeren en goed te behandelen. Dan is de succeskans op een optimaal herstel zo groot mogelijk.”

Een sporter begrijpen.
Doordat Wybren van der Wal zelf topsporter is geweest, kan hij zich beter verplaatsen in de sporter die tegenover hem zit: “Ik vraag aan een sporter altijd op welk niveau hij nog wil kunnen sporten en wat daarvoor nodig is. Moet je bijvoorbeeld veel sprongkracht hebben? Of veel kunnen draaien? Waar mogelijk passen we daar de behandeling op aan. Een reconstructie van een kruisband gebeurt tegenwoordig steeds meer op maat. We houden rekening met welke sport iemand beoefent. Zo wordt bij de keuze van de pees die gebruikt wordt voor de reconstructie onder andere rekening gehouden met welke spiergroepen je bij een bepaalde sport heel veel nodig hebt. Het is op die manier erg gepersonaliseerd.”

Samenwerken met (netwerk)partners.
Een revalidatietraject is vaak intensief en een sporter krijgt daarbij met verschillende zorgverleners te maken. Wybren van der Wal werkt daarom intensief samen met een netwerk van sportfysiotherapeuten uit de regio Gelderse Vallei. Daarnaast werkt Van der Wal samen met Sportcentrum Papendal. Tijdens zijn topsportcarrière heeft hij daar zelf 6,5 jaar getraind. “Daarom voelt het voor mij speciaal dat ik de sporters die daar nu trainen kan behandelen.”

Wetenschappelijk onderzoek.
Wybren van der Wal doet verder nog wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van sport gerelateerd knieletsel, waaronder kruisbandletsel. Hij neemt deel aan onder andere de multi-center VKB graft type studie en de multi-center VKB reconstructie versus repair studie. Van der Wal schreef meerdere wetenschappelijke publicaties, en werkt aan publicaties met dr. Robert LaPrade.
“Het resultaat van een ingreep kan de toekomst van een sporter bepalen.”

Werkervaring

 • 2021 | heden - Orthopedisch chirurg Bergman Clinics in Naarden
 • 2016 | heden - Orthopedisch chirurg Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede

Lidmaatschappen van beroepsorganisaties

 • Secretaris in het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie
 • Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie (NVA)
 • Nederlands Orthopedische Vereniging (NOV)
 • Nederlandse Orthopedische en Traumatologische Sportgeneeskunde (NOTS)
 • European Society of Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy (ESSKA)
 • International Society of Arthroscopy, Knee Surgery and Orthopaedic Sports Medicine (ISAKOS)

Publicaties

 • 2022 - Posterior meniscal root tears: a case report and update of current concepts. Link: https://magazine2020.lroi.nl/wetenschap-in-beweging-juni-2022-vol-29-2/posterior-meniscal-root-tears-a-case-report-and-update-of-current-concepts
 • Link PubMed: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=van+der+wal+wa&filter=years.2007-2022

‘Een reconstructie van een kruisband doen we tegenwoordig op maat’


Sportorthopedisch chirurg Wybren van der Wal van Sports Valley

Zo doen we bijvoorbeeld een reconstructie van een kruisband tegenwoordig steeds meer op maat. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met welke sport iemand beoefent. Als je bij een bepaalde sport een spiergroep heel veel nodig hebt, kunnen we ervoor kiezen een pees van een andere plek voor de reconstructie te gebruiken. Het is op die manier erg gepersonaliseerd…

Lees het hele artikel hier verder