Tom Ehlen

Manager Knie- heupcentrum Plus | Orthopedisch manueel therapeut MSc | Sportfysiotherapeut MSc | Co-Founder at "the Knee community"
20 jaar
Ervaring
30
Kruisband revalidaties gem. per jaar
FysioVision - Knie-heup centrum plus
Bedrijf
Geleen, Limburg
Locatie
Specialisten / Revalidatie / Tom Ehlen
Gespecialiseerd in:
  • Voorste kruisband revalidatie
  • Sportrevalidatie
  • Orthopedische blessures
Lees meer
Tom Ehlen:
Manager Kniecentrum Plus | Fysiotherapeut | MSc. Sportfysiotherapeut & Orthopedisch Manueeltherapeut

Tom Ehlen is gepassioneerd fysiotherapeut en fanatiek sporter in hart en nieren. Mensen die Tom kennen weten dat als hij ergens voor gaat, hij de volle 100% geeft. Zo ook voor het behalen van de doelen van elke patiënt, wat begint met het stellen van de juiste diagnose en bijbehorend specifieke behandelplan! De slogan “better a murder than a misdiagnosis” staat in zijn handelen dan ook aan de basis.

Motivatie en passie:
Sinds het begin van zijn loopbaan als fysiotherapeut is er de passie voor het complexe en uitdagende kniegewricht, klachten van de onderste extremiteit en de orthopedische fysiotherapie. Net als zijn werkgever Fysiovision gelooft hij in kwaliteit en gefocusseerde zorg. Deze gedeelde visie en passie heeft in 2017 geleid tot het oprichten van het Kniecentrum plus; een focuspraktijk volledig ingericht naar het zo optimaal mogelijk kunnen revalideren van mensen met knie- en kniegerelateerde klachten, met in het bijzonder na voorste kruisband ruptuur. Naast het toepassen van Blood Flow Restriction Training biedt KINEO aan Tom en zijn team de mogelijk om o.a. isokinetische krachttests af te nemen. Door de ligging op een sportcomplex, tussen voetbalvelden en zandvelden, vindt er wekelijks veldrevalidatie plaats, waardoor de brug tussen revalidatie in de praktijk en het hervatten van trainingen en wedstrijden bij het eigen team wordt geslagen.

VKB-visie:
“Een kruisbandblessure kun je, net als vele andere blessures, niet alléén biomedisch benaderen. Mijn holistische benadering zorgt ervoor dat een patiënt een complete revalidatie heeft afgerond. Vraag drie uit het “kwaliteit van leven” gedeelte van de KOOS-vragenlijst staat voor mij hierin centraal. Als een patiënt deze vraag “In welke mate kunt u op uw knie vertrouwen?” in de eindfase van de revalidatie niet met “totaal’ kan beantwoorden, dan betekent dit voor mij dat de patiënt nog niet klaar is voor wedstrijdhervatting. De blessure is simpelweg nog niet uit zijn systeem! Vertrouwen en gevoel krijgen hierom ook onze specifieke aandacht. Naast fysiek revalideren staat tot slot leefstijl en preventie op ons netvlies. Het bewust maken van leefstijl (voeding, slaap, etc.), helpen bij een gedragsverandering en ook het bespreken en laten zien van trauma-patronen van een kruisbandletsel dragen bij aan het voorkomen van een recidieftrauma.

Specialisme en focusgebieden:
Na het afronden van de opleiding tot fysiotherapeut in 2004, heeft Tom zich van 2005-2008 gespecialiseerd tot master sportfysiotherapeut en van 2009-2012 tot master orthopedisch manueeltherapeut; beiden aan de Hogeschool Utrecht. Deze specialisaties zijn in zijn ogen een ideale combinatie binnen de orthopedische fysiotherapie. Niet alleen bínnen, maar ook buíten het Kniecentrum Plus zet hij zijn expertise graag in om de zorg en zorgpaden voor mensen met knie- en kniegerelateerde klachten te optimaliseren.

Zo werkt Tom als consultant mee aan verschillende projecten in Limburg, waarbij naast orthopedisch chirurgen en huisartsen ook zorginnovators betrokken zijn. Samen timmeren zij aan de weg om allemaal dezelfde taal te spreken; zowel gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten als onze opgedane ervaring. Vanuit zijn expertise op het gebied van kraakbeendefecten en de revalidatie hiervan draagt hij jaarlijks bij aan de ROGO-Zuid onderwijsdag en schrijft hij protocollen voor het MUMC+ orthopedie.
“De slogan “better a murder than a misdiagnosis” staat in zijn handelen dan ook aan de basis”

Vraag drie uit het “kwaliteit van leven” gedeelte van de KOOS-vragenlijst staat voor mij hierin centraal. Als een patiënt deze vraag “In welke mate kunt u op uw knie vertrouwen?” in de eindfase van de revalidatie niet met “totaal’ kan beantwoorden, dan betekent dit voor mij dat de patiënt nog niet klaar is voor wedstrijdhervatting. De blessure is simpelweg nog niet uit zijn systeem!

knie centrum plus collage

Enkele andere speerpunten van Tom & het Kniecentrum plus

  • Binnen het Kniecentrum plus loopt op dit moment een wetenschappelijke studie in samenwerking met orthopedie Zuyderland: “Effectiveness of blood flow restriction training after bone-patellar tendon-bone anterior cruciate ligament reconstruction: a feasibility study”, het “Best FRiend Trial”;

 

  • Voor de SAGE Clinical Study (GelrinC™) in opdracht van Regentis Biomaterials heeft Tom de wereldwijd toegepaste patiëntenrichtlijn en het revalidatieprotocol geschreven en de betrokken fysiotherapeuten binnen Europa geschoold en gecoördineerd;

 

  • Tom is ook Co-founder van The Knee Community. Samen met twee collega knie-experts heeft Tom het digitale leerplatform “the Knee community” opgericht. Zij hebben samen de Melbourne ACL Rehabilitation Guide 2.0 naar het Nederlands vertaald.