Michael de Levie

Sportfysiotherapeut gespecialiseerd in orthopedische (sport)knierevalidatie en echografie.
17 jaar
Ervaring
FysioHolland
Bedrijf
Amsterdam, Noord-Holland
Locatie
Specialisten / Revalidatie / Michael de Levie
Gespecialiseerd in:
  • Kruisband revalidatie
  • Knie revalidatie
  • Sportletsels aan de onderste extremiteit
  • Echografie
Lees meer
Vanaf zijn vijfde levensjaar is Michael de Levie in aanraking gekomen met, wat voor hem in de toekomst zal blijken, zijn grootste passie en hobby basketbal. Op zijn zestiende maakt hij de overstap naar Rotterdam Basketball, waar school en het beoefenen van topsport met elkaar gecombineerd worden. De interesse voor fysiotherapie is in deze periode aangewakkerd na menig blessure bij hemzelf en teamgenoten.

Na het behalen van zijn diploma in 2007 is Michael de Levie gaan werken in een particuliere praktijk. Na een periode als allround fysiotherapeut behaalde Michael zijn master sport in 2014 en richtte hij zich verder in de sport en knie revalidatie. Om zich verder te specialiseren in de orthopedische revalidatie maakte hij de overstap naar FysioHolland Oosterpark in Amsterdam waar hij zich volledig is gaan richten op de knierevalidatie.

Om de beste zorg te garanderen volgt Michael scholing en cursussen om up to date te zijn van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van de knie. Inmiddels zijn 90-95% van de klachten die Michael ziet knie gerelateerd. Van voorste en achterste kruisband tot complexe kniepathologieën, nagenoeg alles heeft inmiddels het spreekuur gepasseerd. De voorkeur voor het kniegewricht komt voort uit de grote impact die de blessures over het algemeen hebben op iemands leven en de uitdaging om de cliënt te begeleiden terug te komen op het oude (sport)niveau.

De locatie Oosterpark is één van de hoofdvestigingen van FysioHolland in Amsterdam en heeft zich toegespitst op de (sport) orthopedische revalidatie. Een grote, vrije ruimte voor complexe motorische oefenvormen, sport specifieke loop- en sprongvormen en genoeg kracht apparatuur om het beste uit de revalidatie te halen. Daarnaast ligt het Oosterpark, met uitdagingen in de vorm van zand, trappen, tennisvelden en andere attributen, op een steenworp afstand. Daarbij staat Michael wekelijks op het voetbalveld om de veldsporters (voetbal, hockey en rugbyers) sport specifiek te revalideren.

“Het is altijd weer bijzonder om iemand op krukken binnen te zien komen en het revalidatie traject te starten”. Michael’s revalidatie kenmerkt zich door de patiënt bewust te maken van het proces en de verantwoordelijkheden goed uit te leggen om een zo optimaal mogelijk resultaat te behalen. Individualiseren van het trainingsprogramma is het ingrediënt om die 10 te scoren. De trainingen zijn zwaar, veelzijdig en gericht uiteindelijk op complexe motorische vaardigheden.

De hele revalidatie duurt gemiddeld 9-12 maanden voor return to play mogelijk is. Niet alleen omdat dan de kracht- en sprong deficit gereduceerd is tot <10%, maar omdat de (sport)reflexen deze tijd nodig hebben om te herstellen. Sport draait om automatisme, keuzes en beslissingen maken op de hoogst denkbare snelheid. Na moeten denken over een knie past niet in dit proces en dit soort situaties moeten dan ook getraind worden in de eind revalidatie.

Verder is Michael één keer per week aanwezig op het Testcentrum Amsterdam waar hij iedere week pre- en postoperatieve testen afneemt. Elke drie maanden wordt een patiënt na een kruisband operatie getest om de voortgang te bepalen en op basis van de resultaten wordt een persoonlijk schema opgesteld. Daarnaast is Michael werkzaam in het OLVG ziekenhuis op de kniepoli waar hij een gezamenlijk spreekuur draait met Dr. Mutsaerts.
Naast zijn werkzaamheden in de praktijk heeft Michael de afgelopen jaren ervaring opgedaan bij het Nederlandse basketbal team als hoofd fysiotherapeut van de jeugdteams en is hij betrokken bij de basketball academie van Amsterdam.
“Protocollen zijn om een zes te scoren maar met individualiseren ga ik voor de tien!”