Maarten de Waart

Master Sportfysiotherapeut bij FysioPlus Zwolle, locatie Landstede Sportcentrum.
16 jaar
Ervaring
FysioPlus Zwolle
Bedrijf
Zwolle, Overijssel
Locatie
Specialisten / Revalidatie / Maarten de Waart
Gespecialiseerd in:
  • Sportfysiotherapie
  • Knieklachten
  • Speciale aandacht voor voorste kruisband letsels
  • Sportrevalidatie & (Top)sportbegeleiding
  • Dry Needling
  • Medical taping
Lees meer

Maarten de Waart (geboren en getogen in Zwolle) is Master Sportfysiotherapeut bij FysioPlus Zwolle, locatie Landstede Sportcentrum. Maarten heeft in 2008 de opleiding fysiotherapie in Groningen behaald en daarna zijn master opleiding sportfysiotherapie in 2012 bij SOMT/VUB. Doordat FysioPlus Zwolle een specialistische aanpak ondersteund heeft Maarten diverse cursussen en opleidingen gericht op zijn aandachtsgebieden, knieblessures en/of (jeugdige) sporter, kunnen doen, zoals het Sport Medisch Wetenschappelijk Jaarcongres en het FIFA Football Medicine Symposium.

Maarten is werkzaam bij FysioPlus Zwolle. Ongeveer 20 uur per week werkt hij vanuit FysioPlus bij PEC Zwolle. De andere 20 uur werkt hij op de praktijk waar hij vooral (top)sporters ziet, van beginnende sporters tot Olympische medaille winnaars. "Zo’n 90% van de klachten die ik op de praktijk zie zijn knieblessures en daarvan dus weer een groot aantal VKB-ers”. Maarten heeft naast de voetballers ook speciale aandacht voor volleyballers en wielrenners. In het verleden heeft hij ook diverse nationale jeugdelftallen bij de KNVB mogen begeleiden als fysiotherapeut.

Voorste kruisband trajecten zijn langdurige trajecten.
“Het is mooi om de patiënt goed te leren kennen en te helpen met het behalen van zijn/haar doelen. Het liefst start ik dit traject al vóór de operatie om de patiënt goed te kunnen informeren en een reëel beeld te geven van de revalidatie. Dit voorkomt onnodige frustraties tijdens het traject en creëert begrip en vertrouwen. Het traject is voor een groot deel geprotocolleerd maar ziet er op details voor iedereen anders uit. Zo krijgt een handbalster bij ons bijvoorbeeld ook een schema om haar schouder in vorm te houden of misschien zelfs wel te verbeteren (elk nadeel heeft zijn voordeel…)

Uiteraard streven wij een snelle revalidatie na, maar nog veel belangrijker is een goede revalidatie. Door onze faciliteiten zijn wij in staat het gehele traject goed te begeleiden: dus tot en met de veld/zaalrevalidatie. Om een goede overwogen beslissing te maken met betrekking tot een verantwoorde sporthervatting kunnen wij terugvallen op een zeer uitgebreide testbatterij. Maar wij zoeken indien nodig ook het contact met de omgeving zoals ouders, (herstel)trainers, verzorgers etc. Op niveau terugkeren is belangrijk, maar een nieuwe (kruisband) blessure voorkomen misschien nog wel belangrijker."

FysioPlus Zwolle is gelegen in het Landstede Sportcentrum. Hierdoor zijn er optimale faciliteiten waarvan gebruik gemaakt kan worden zoals: een ruime en goed ingerichte sportschool, sportzalen van eredivisie niveau (basketbal/volleybal), een sintelbaan en een compleet voetbalveld.
Vanuit deze locatie is er direct contact met de afdeling Sportgeneeskunde van de Isala Klinieken en andere paramedici zoals podotherapeuten en diëtistes.

Maarten de Waart zit in het bestuur van het Voorste Kruisband Netwerk Zwolle en is lid van de NVFS. Het VKB Netwerk Zwolle heeft als doel de voorste kruisband revalidatie in deze regio te verbeteren en meer uniform te krijgen.

"De rol en positie van de sportfysiotherapeut neemt in de sportwereld een steeds grotere en belangrijkere plaats in. Natuurlijk bij behandeling van blessures en chronische klachten, maar zeker ook bij preventie en advisering van sporters. Want als sportfysiotherapeut help je sporters verder te komen. Je begeleidt zowel de topatleet als de amateursporter op een verantwoorde manier, waarbij het leveren van optimale prestaties altijd het doel is".