Roy Hoogeslag

“Optimale afstemming en samenwerking tussen de patiënt, de sportfysiotherapeut en de orthopedisch chirurg is de sleutel tot een succesvol herstel na kruisband letsel”

Aandachtsgebied van dr. Roy Hoogeslag

 • Voorste kruisband letsel
 • Achterste kruisband letsel
 • Mediaal bandletsel
 • Lateraal bandletsel
 • Posterolaterale hoek letsel
 • Standscorrecties rondom de knie

Kniespecialist
Dr. Roy Hoogeslag kan met recht een kniespecialist pur sang genoemd worden. Niet toevallig houdt hij zich uitsluitend bezig met diagnostiek en behandeling van knieklachten. Zijn passies? Sportgerelateerde letsels zoals een gescheurde voorste kruisband (vkb), achterste kruisband of gescheurd binnen- en buitenbandcomplex. Zijn praktijk geldt in Oost-Nederland als hét verwijscentrum voor patiënten met een bandletsel van de knie, zoals een gescheurde voorste of achterste kruisband of gecombineerde bandletsels.

“Wat je niet kent, herken je niet”, stelt dr. Roy Hoogeslag op basis van zijn ruime expertise. “Letsel van de voorste kruisband, gaat niet zelden gepaard met meniscus-, kraakbeen- of ander bandletsel. Iemand die verregaand gespecialiseerd is in knieletsels zal deze combinaties van schade (zeker begeleidend bandletsel) aan het kniegewricht veel eerder herkennen en beter kunnen behandelen. Naast goede samenwerking met de sportfysiotherapeut is dit essentieel voor het behalen van het best mogelijke resultaat voor mijn patiënten. En daar is het uiteindelijk natuurlijk allemaal om te doen.”

RoyHoogeslag2

Clubarts FC Twente
De associatie mét en fascinatie vóór sport komt niet uit de lucht vallen. Sinds 2012 is dr. Hoogeslag ook Clubarts en Hoofd Medische Zaken bij betaald voetbal organisatie FC Twente. De kennis en ervaring die hij opdoet bij de begeleiding van profvoetballers en het aansturen van een medische staf, vloeien rechtstreeks terug naar de patiënten in zijn praktijk. “Regelmatig stellen topsporters zich onder mijn behandeling voor hun gescheurde vkb of voor andere kniebandletsels”, zegt hij. “Maar eigenlijk benader ik de knieblessure van alle andere sporters op precies dezelfde wijze als bij een topsporter, daarin zit voor mij geen verschil.”

OCON Sportmedische Kliniek
Met zijn innoverende karakter introduceerde dr. Hoogeslag OCON Sportmedische Kliniek. Dit unieke concept opende in 2013 de deuren en is een full-service loket voor de sporter: die kan niet alleen terecht bij sportartsen, maar ook bij sportorthopeden, sportfysiotherapeuten en een traumachirurg. Ofwel voor preventie, diagnostiek, behandeling en begeleiding bij revalidatie van sportblessures en andere sportgerelateerde klachten, van ontstaan tot herstel. Dr. Hoogeslag: “Optimale afstemming en samenwerking tussen de patiënt, de sportfysiotherapeut en de orthopedisch chirurg is de sleutel tot een succesvol herstel na een kruisband letsel.”

RoyHoogeslag3

Hechten of reconstructie voor afgescheurde voorste kruisband?
“Wist u dat de volledig afgescheurde vkb wel degelijk weer kan genezen en een goede functie kan geven als je hem hecht?”. Deze in de vorige eeuw afgeschreven behandeloptie voor de gescheurde vkb beleeft een revival. Vanuit zijn promotieonderzoek naar huidige en toekomstige behandelopties voor de gescheurde vkb, is dr. Hoogeslag hierover recent een wetenschappelijke studie gestart. Hierbij wordt het hechten van de gescheurde vkb binnen drie weken na het ontstaan van het letsel vergeleken met de huidige gouden standaard, de vkb-reconstructie. “Door nieuwe inzichten in biologische en biomechanische factoren biedt deze behandelmethode mogelijk een goed alternatief”, zegt hij. “Het leidt tot een verbetering van de resultaten ten opzichte van de huidige behandelmethoden, te weten conservatieve behandeling met fysiotherapie of een vkb-reconstructie.”

Professionele lidmaatschappen van dr. Hoogeslag

 • European Society of Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy (ESSKA)
 • International Cartilage Repair Society (ICRS)
 • Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV)
 • Werkgroep Knie en Werkgroep Sport (NOV)
 • Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie (NVA)
 • Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG)
 • Nederlandse Vereniging voor Orthopaedische Traumatologie (NVOT)
 • College van Clubartsen en Consulenten (CCC)
Roy Hoogeslag

Dr. Roy Hoogeslag houdt praktijk in OCON-Sportmedische Kliniek van Orthopedisch Centrum Oost Nederland (OCON). Zowel OCON en OCON-Sportmedische Kliniek bevinden zich binnen de muren van Ziekenhuisgroep Twente.

OP UITNODIGING VAN ORTHOPEDISCH CHIRURG ROY HOOGESLAG EEN HELE INTERESSANTE DAG GEHAD OP OK BIJ OCON – maart 2015
0