Jacco Zijl

Orthopedisch chirurg Jacco Zijl is, ook vanuit zijn eigen sportieve achtergrond, zeer begaan met de zorg voor sportblessures en bekijkt samen met de sporter/ patiënt wat nodig en mogelijk is om terug te keren op het gewenste sportieve niveau.

Jacco Zijl is gespecialiseerd in:

  • Sporttraumatologie (behandeling van sportletsels: voorste en achterste kruisbandreconstructies, uitgebreide bandreconstructies van de knie)
  • Speciële arthroscopische chirurgie (kijkoperaties in beschreven gewrichten): met name knie, schouder, enkel en elleboog, schouderaandoeningen

Jacco Zijl legde zowel het Nederlandse als het Amerikaanse artsexamen met succes af. Hij werd opgeleid tot orthopedisch chirurg in het Universitair Medisch Centrum Utrecht, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam en het Medisch Centrum Alkmaar. Sinds januari 2003 is hij lid van de maatschap Orthopedie van het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein en Utrecht. Jacco Zijl heeft zich binnen de Orthopedische Chirurgie volledig gespecialiseerd in de sporttraumatologie/ sportgerelateerde aandoeningen. Met name bandreconstructies in en om de knie. Orthopedisch chirurg Jacco Zijl voert naast 150 voorste kruisband reconstructies per jaar, ook vele multi-ligamentaire reconstructies in de knie uit. Met name voor deze ingrepen en achterste kruisband reconstructies, worden patiënten uit andere ziekenhuizen naar Jacco verwezen. Gezien deze functie als tertiair verwijscentrum presenteren patiënten zich vaak met meerdere afwijkingen in het kniegewricht. Niet zelden is er, naast schade aan de ligamenten, ook sprake van kraakbeenschade of meniscusproblematiek.

Gie Auw Yang – Orthopedisch Chirurg

Om patiënten op al deze vlakken optimaal te kunnen behandelen werkt Jacco Zijl samen in een multidisciplinair-orthopedisch team met Gie Auw Yang (tevens orthopedisch chirurg, foto) die naast zijn expertise in ligamentaire chirurgie, gespecialiseerd is in het behandelen van kraakbeendefecten.
“Sporters zijn geen doorsnee-patiënten; ze zijn meestal erg goed geïnformeerd over de verschillende soorten behandelingen en ook sterk gemotiveerd om snel te herstellen. De eerste vraag van een sporter is vaak: ‘Hoe lang duurt het? Wanneer ben ik weer wedstrijdfit?’ Wij begrijpen dat heel goed”, zegt orthopedisch chirurg Jacco Zijl.

Sinds 2010 bestaat de St. Antonius Sportsclinic. Hier zijn op de locatie Utrecht sportartsen, fysiotherapeuten en orthopedisch chirurgen werkzaam en kunnen zij vanuit de verschillende disciplines samen optimale zorg voor de sporter leveren. De lijnen zijn kort tussen orthopedisch chirurg, fysiotherapeut en sportarts. De sporter kan rekenen op een snelle en goede diagnose en bijbehorend advies voor het herstel.

Het sportspreekuur in het Antonius is populair: wekelijks weten tussen de 100 en 150 sporters het Antonius te vinden. Jacco Zijl: “Daarbij gaat het niet alleen om topsporters, want ook voor recreanten is een snelle en goede diagnose belangrijk. Voor veel mensen is sport een belangrijke uitlaatklep, ze putten er energie uit en ze vinden het vervelend als ze hun passie niet meer kunnen volgen.”

Jacco Zijl werkt als orthopedisch chirurg samen met veel landelijke sportbonden
Jacco Zijl is verbonden aan de medische staf van FC Utrecht, maar ook aan landelijke sportbonden, zoals de honkbal- en softbalbond, de handbalbond, de judobond en de Nederlandse Ski Vereniging. Verder werkt hij samen met diverse regionale sportverenigingen.

Jacco Zijl is intredend voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie (NVA). Hij geeft als orthopedisch chirurg al jaren onderwijs aan collega orthopedisch chirurgen en fysiotherapeuten zowel nationaal als internationaal. Zo is hij o.a. faculty member voor de gevorderde knie cursussen vanuit de NVA en docent voor de cursus state of art knierevalidatie van het Nederlands Paramedisch instituut.

Vanuit deze rol, in combinatie met het voortdurend uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, is Jacco Zijl continu bezig met het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor de sporter met een blessure; in het bijzonder de patient met bandletsel(s) aan de knie.

Jacco Zijl is lid van de volgende beroepsorganisaties:

  • European Society of Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy (ESSKA)
  • Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie (NVA)
  • Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV)
  • Nederlandse Vereniging voor Orthopaedische Traumatologie (NVOT)
  • College voor Clubartsen en Consulenten (CCC)
  • Federatie voor Medisch Specialisten (FMS)

Een afspraak maken voor onze gespecialiseerde sportpoli kan via de polikliniek Orthopedie van het St. Antonius Ziekenhuis: 088–3202300.

0