Kim Blewanus

Sportfysiotherapeut MSF/ Manueel Therapeut MMT SMC and Dutch national women's team bij Sport Medisch Centrum KNVB in Zeist.
21 jaar
Ervaring
Sport Medisch Centrum KNVB
Bedrijf
Zeist, Utrecht
Locatie
Specialisten / Revalidatie / Kim Blewanus
Gespecialiseerd in:
  • Voorste kruisband revalidatie
Lees meer
Manueel- en sportfysiotherapeut Kim Blewanus is werkzaam bij het Sportmedisch Centrum (SMC) van de KNVB en hoofd van de paramedische staf van het Nederlands Vrouwenvoetbal elftal.

Kim volgde haar studie algemene fysiotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam. Al tijdens haar studie was zij betrokken bij de medische begeleiding van (top)sporters, door stages bij AFC Ajax en werkzaamheden bij de districtselftallen van de KNVB. Sinds 2003 is zij afgestudeerd en werkzaam bij het SMC KNVB. Het SMC is een FIFA Medical Center of Excellence en ligt op het KNVB-terrein te Zeist. Het SMC streeft de best mogelijke zorg na voor sporters en sportmedische begeleiding.

Kim is primair verantwoordelijk voor het verzorgen van paramedische teambegeleiding van nationale selecties van de KNVB en de begeleiding van revaliderende (top)sporters op het centrum (in nauwe samenwerking met de afdeling sportgeneeskunde). Zij heeft de afgelopen jaren o.a. de medische begeleiding verzorgd bij het Nederlands vrouwenelftal en diverse jongens en meisjes jeugd elftallen en tijdens diverse eindtoernooien (zoals het EK Vrouwen 2009, 2013 & 2017 en het WK Vrouwen 2015 en 2019).

Aanvullend op haar reguliere opleiding tot fysiotherapeut heeft zij de SOMT master opleidingen manueel therapie (2008) en sportfysiotherapie (2012) met succes afgerond. Deze verdiepingen in haar vakgebied stellen haar nog beter in staat om met (top)sporters te werken; enerzijds om met specifieke technieken functionele stoornissen snel op te kunnen lossen, anderzijds om revalidatieprogramma’s goed op de sporter en diens specifieke belasting/ wensen aan te kunnen passen.

Kim heeft veel ervaring met de behandeling van knie- en enkelletsels, aangezien dit veel voorkomende blessures zijn in het (vrouwen)voetbal. Met name het voorste kruisband (VKB) letsel is een zeer frequent voorkomende blessure. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat VKB-letsel 2 tot 3 keer vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Iets wat Kim vanuit haar praktijkervaring kan onderschrijven.

Kim begeleidt de geblesseerde sporter vanaf het moment van optreden van de blessure tot op het moment van terugkeer naar de sport. Aandacht voor de mentale aspecten waar een (top)sporter mee te maken krijgt tijdens zijn of haar revalidatie, is een van haar sterke kanten. Zo zal Kim de sporter blijven overtuigen en motiveren om de doelstelling, namelijk volledig herstel dan wel terugkeer naar minimaal het oude sportniveau, te behalen.

Naast een gedegen revalidatie besteedt Kim ook uitgebreid aandacht aan het voorkomen van het (hernieuwd) optreden van deze blessure. De kans op een nieuw VKB-letsel van zowel de aangedane knie als de niet-aangedane knie neemt immers toe na het initiële letsel. Tijdens haar revalidatieprogramma’s op het SMC wordt derhalve gescreend op beïnvloedbare risicofactoren om waar nodig extra aandacht en/of specifieke oefeningen toe te passen. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Tot slot is Kim, naast haar werkzaamheden als fysiotherapeut, ook betrokken bij het opleiden van fysiotherapeuten en deelt zij met regelmaat haar sportmedische kennis aan collega fysiotherapeuten en sportverzorgers.
“Aandacht voor de mentale aspecten waar een (top)sporter mee te maken krijgt tijdens zijn of haar revalidatie, is een van haar sterke kanten.”

Kim Blewanus is gespecialiseerd in:

  • Diagnostiek en revalidatie van sportblessures
  • Sportmedische begeleiding van topsporters (in het bijzonder voetbal)
  • Revalidatie van kruisbandletsels (zowel het conservatieve traject, als in de pre- en postoperatieve fase)
  • Manuele therapie
  • Dry needling behandelingen
  • RSQ-therapie (elektrostimulatie)