Jaco de Wolf

Fysiotherapeut, Manueel therapeut en Sportfysiotherapeut. Praktijkhouder SMC Rijnland.
25 jaar
Ervaring
SMC Rijnland
Bedrijf
Leiden, Zuid-Holland
Locatie
Specialisten / Revalidatie / Jaco de Wolf
Gespecialiseerd in:
  • Kruisbandrevalidatie
  • Orthopedische revalidatie
  • Nek
  • Dry needling
  • Kinesio taping
Lees meer
In 1999 is Jaco de Wolf afgestudeerd als fysiotherapeut in Leiden. Lange tijd heeft Jaco in een sportgeoriënteerde praktijk gewerkt in Hoofddorp. Hier groeide de belangstelling tot de voorste kruisband revalidatie. Na een opleiding tot Sportfysiotherapeut en Master in de manuele therapie heeft Jaco vervolgens de stap genomen om zelf een praktijk te openen in Leiderdorp, welke uiteindelijk verhuisde naar de binnenstad van Leiden: SMC Rijnland Fysiotherapeuten was een feit. Gedurende deze periode was Jaco de Wolf actief betrokken bij diverse vormen van topsport zoals het marathonschaatsen en Olympisch shorttrack.

Steeds zoekende naar de beste aanpak voor knierevalidatie heeft Jaco getracht om een samenwerkingsketen te realiseren (sportarts, orthopeed en fysio) voor knieklachten in het algemeen en voorste kruisband revalidatie in het bijzonder met een duidelijk kop-staartprogramma. Hierbij achtte hij de samenwerking van sportmasseurs en sportverzorgers langs de velden als onmisbaar. Jaco heeft diverse cursussen en presentaties gehouden voor sportverzorgers om hen te informeren en te scholen in acuut knietrauma en hoe te handelen.

Het komt nogal eens voor dat een voorste kruisband trauma niet onderkent wordt. Vervolgens wordt de speler na het slinken van de knie na enkele weken weer het veld op gestuurd. Om dit tegen te gaan is de samenwerking en goede communicatie met korte lijnen tussen club en fysiotherapeut dus onmisbaar.

Doordat er geen duidelijk omschreven protocol binnen de regio werd gehanteerd heeft Jaco de Wolf deze zelf ontwikkeld. Door beproefde protocollen en de nieuwste artikelen omtrent dit onderwerp over elkaar heen te leggen met een sausje van Toine van de Goolbergs “Rehaboom” als Best practice werd het SMC Rijnlandprotocol aan de Orthopedie van de omliggende ziekenhuizen aangeboden. Dit met de toepasselijke titel : “Voorste(l) kruisbandrevalidatie SMC Rijnland”.
Later zou na een aantal aanvullende cursussen met betrekking op de voorste kruisband in de Bergman Clinics in Naarden overgegaan worden tot aansluiting bij het Combined Quality care programma van OrthoNet.

Na een aantal jaar als sportfysiotherapeut bij de Nederlandse hockeybond (NOC*NSF) te hebben gewerkt voor het Nederlands herenteam onder bondscoach Max Caldas, was het tijd voor een andere uitdaging en heeft Jaco dit moment aangegrepen om een nieuwe Sport Medisch Centrum in Zoetermeer te openen.
“De samenwerking en goede communicatie met korte lijnen tussen club en fysiotherapeut is onmisbaar”