K.N.I.E. deel 38: Elçin Bayar

K.N.I.E. deel 38: Elçin Bayar

In dit interview vertelt Elçin Bayar over haar voorste kruisbandblessure. Vanaf het moment dat het gebeurde, de operatie, de revalidatie, de comeback… en daarna.

Elcin Bayar 1

“Nadat mijn eerste kruisbandblessure vastgesteld werd, ben ik opzoek gegaan naar informatie op verschillende sites. Onder andere op FCKruisband.nl”

Elçin Bayar

Elçin Bayar (2004) scheurde twee keer haar voorste kruisband af. Beide keren als voetbalster van ATC’65 ging het mis. Na haar eerste blessure heeft ze nog in het Twents Regioteam kunnen voetballen. Hoe succesvol kun je zijn na een voorste kruisband blessure…!

” “

DE KLACHTEN BLEVEN VOORTDUREN EN MIJN KNIE WERD INSTABIEL. DIT WAS VOOR MIJ EEN REDEN OM MEDISCHE HULP IN TE SCHAKELEN.

01. WANNEER, WAAR EN HOE IS HET GEBEURD?

“Ik heb twee keer een kruisbandblessure gehad.
De eerste keer gebeurde dit tijdens voetbalwedstrijd op 5 oktober 2019. Met de bal aan mijn voet maakte ik een sprint richting de achterlijn van de tegenstanders. Aangekomen bij de achterlijn draaide ik de bal in de GOAL! Doelpunt voor ons, iedereen aan het juichen en ik op de grond met een hartstilstand van mijn rechterknie. Wat een knak en wat een pijn. Ik dacht dat ik door een hel ging. In de eerste instantie dacht de teamfysiotherapeut dat het om een kneuzing ging. De klachten bleven voortduren en mijn knie werd instabiel. Dit was voor mij een reden om medische hulp in te schakelen.”

“De tweede kruisbandblessure heb ik opgelopen op 8 mei 2022. Ook dit gebeurde tijdens een voetbalwedstrijd. Nu was mijn linkerknie aan de beurt.
Ik stond 1 op 1 met de keeper, wilde net de bal in de goal trappen en de verdediger van de tegenstander kon niks anders dan een sliding maken om mij tegen te houden. Geen goal, ik er onderuit!

Elcin Bayar 3

Mijn eerste reactie was: sh*t mijn knie!
Ik had meteen het gevoel dat het hartstikke mis was. De teamfysiotherapeut gaf aan dat ik gewoon door kon voetballen en het waarschijnlijk mijn onzekerheid was in verband met de eerste blessure.
Nog geen 10 minuten later, lag ik weer op de grond. Ik besloot uit veld te gaan.”

02. WAT DACHT JE OP DAT MOMENT?

“Bij de eerste keer wist ik niet wat er met mijn knie aan de hand was. Ik dacht er niet te veel bij na en ging ervan uit dat het om een simpele knieblessure ging waarvan ik moest herstellen.

De tweede keer was ik natuurlijk een ervaringsdeskundige en wist ik direct al dat het mis was. Ook al had ik een sprankje hoop dat ik het mis zou hebben. Maar dat was tevergeefs.”

03. WIST JE DIRECT WAT EEN KRUISBAND BLESSURE INHIELD?

“Ik wist niet wat een voorste kruisband blessure inhield. Nadat mijn eerste kruisbandblessure vastgesteld werd, ben ik opzoek gegaan naar informatie op verschillende sites; onder andere op FCKruisband.nl”

Elcin Bayar 5

04. WAAR EN DOOR WIE BEN JE GEOPEREERD?
“Beide keren vond de operatie plaats bij OCON orthopedisch kliniek. De operaties zijn beide door dokter Roy Hoogeslag uitgevoerd.”

” “

HOE MOEILIJK HET OOK WAS, MET PIJN IN MIJN HART HEB IK BESLOTEN OM TE GAAN STOPPEN MET VOETBALLEN.

05. HOE IS DE OPERATIE VERLOPEN?

“De beide operaties zijn in principe goed verlopen. Omdat ik tijdens de operatie mee wilde kijken heb ik gekozen voor een ruggenprik.”

06. WAAR & BIJ WIE HEB JE GEREVALIDEERD?
“Voor beide voorste kruisband blessures heb ik er voor gekozen om te revalideren bij de fysiotherapie in het ZGT. Dit mede omdat de fysio van het ZGT nauw samenwerkt met OCON.”

07. HOE VERLIEP DE REVALIDATIE?

“Bij de eerste revalidatie kon ik na 6 maanden al het voetbalveld op om mee te trainen. Tijdens deze revalidatieperiode had ik veel tijd en energie in mijn revalidatie gestoken omdat ik ambities had en graag minstens op mijn oude-niveau wilde voetballen. Dit is ook gelukt. Ik heb in het Twents Regioteam mogen voetballen en in de selectie van ATC’65 vr1.

De tweede revalidatie is ook goed verlopen. Dit keer wel met de hoognodige inzet vanuit mijn kant, maar niet meer dan dat… Hoe moeilijk het ook was, met pijn in mijn hart heb ik besloten om te gaan stoppen met voetballen.”

” “

DE MENTALE KLAP VOND IK HET ZWAARST. HET REVALIDEREN, STUDIE EN NIET KUNNEN VOETBALLEN WAS EVEN TE VEEL.

08. WELK DEEL WAS HET ZWAARST: HET FYSIEKE OF HET MENTALE, EN WAAROM?

“Fysiek ben ik ontzettend goed geholpen zowel door OCON als door de fysiotherapeuten van het ZGT.
De mentale klap vond ik het zwaarst. Het revalideren, studie en niet kunnen voetballen was even te veel. Om mijn prestatiegerichtheid te balanceren heb ik hulp gekregen van de sportpsycholoog. Dit heb ik als heel prettig ervaren.”

09. WANNEER MAAKTE JIJ JE RENTREE EN HOE HEB JIJ DEZE ERVAREN?

“Na mijn goedgekeurde krachttest door de fysiotherapeut, ben ik na 10 maanden weer opbouwend gaan voetballen.”

10. BEN JIJ ANDERS GAAN SPELEN OF TRAINEN NA DEZE BLESSURE?

“Ja, ik ben gecontroleerd gaan voetballen. Dit vond ik fysiek en mentaal best zwaar, omdat ik bang was om weer een voorstekruisband blessure op te lopen.”

Elcin Bayar 4

11. WAT DEED DEZE BLESSURE MET JE CARRIÈRE?

“Na de eerste revalidatie was ik erg gemotiveerd om beter en sterker te worden dan voorheen. Dit is mij ook gelukt. Na de tweede blessure ben ik helaas gestopt.”

12. WAT ZOU JE ANDEREN MET DEZE BLESSURE WILLEN ADVISEREN?

“Zie geen beren op de weg. De weg naar herstel lijkt ver, maar het gaat sneller dan je denkt. En zorg goed voor je mentale gezondheid!”

Elcin Bayar 1
Elcin Bayar 2

13. BESTE SPORT(ST)ER MET EEN VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE?

“Ik vind Memphis Depay de beste sporter met een voorstekruisband reconstructie, dit mede omdat hij op ongeveer hetzelfde moment aan het revalideren was als ik. En binnen een korte tijd een terugkeer heeft gemaakt.”

” “

DE WEG NAAR HERSTEL LIJKT VER, MAAR HET GAAT SNELLER DAN JE DENKT.

Tekst: Jeroen van de Camp, FCKruisband.nl
Foto’s: Elçin Bayar

Deel dit artikel

Meer nieuws

engeland
Kruisband blessure Oranje-international Jill Roord
nederland
Kruisbandblessure voor Ajax-verdediger Ávila
flyer de blessuretijd
DE BLESSURETIJD – Stadion PEC Zwolle