K.N.I.E. deel 37: Chanté-Mary Dompig

K.N.I.E. deel 37: Chanté-Mary Dompig

In dit interview vertelt Chanté-Mary Dompig over haar voorste kruisbandblessure. Vanaf het moment dat het gebeurde, de operatie, de revalidatie, de comeback… en daarna.

chante mary dompig

“Maar het heeft mij mentaal nu sterker gemaakt dan ooit.”

Chanté-Mary Dompig

Chanté-Mary Dompig (2001) is een Nederlandse voetbalster die bij voorkeur als aanvaller speelt. Chanté-Mary scheurde haar voorste kruisband in 2022 als speelster van Empoli in de Italiaanse competitie. Bij Empoli speelde ze een erg sterk seizoen en inmiddels heeft ze een transfer gemaakt naar AC Milan. Hoe succesvol kun je zijn na een voorste kruisband blessure…!

” “

HET WAS ÉÉN VAN DE LAATSTE TRAININGEN VOORDAT HET SEIZOEN ZOU EINDIGEN, DUS IK MERKTE AL DAT MIJN LICHAAM EIGENLIJK ‘OP’ WAS EN TOE WAS AAN EEN BREAK.

01. WANNEER, WAAR EN HOE IS HET GEBEURD?

“Het gebeurde op vrijdag de 13e, 13 mei 2022, in Empoli (Italie) tijdens de training met Empoli FC. Het was één van de laatste trainingen van het seizoen, dus ik merkte al dat mijn lichaam eigenlijk ‘op’ was en toe was aan een break.
Alleen zei ik tegen mezelf: “Kom op het is een van de laatste trainingen, gewoon doorgaan’’.
Dus mijn lichaam hield er eigenlijk al mee op. Door mijzelf te motiveren ben ik toch doorgegaan, waardoor ik mijn kruisband heb afgescheurd tijdens deze training.

Het was een duel die ik had gewonnen op snelheid, dus mijn tegenstander was ik eigenlijk al voorbij. Er werd heel kort aan mijn shirt getrokken, maar dat is wel vaker gebeurd. Alleen dit keer kon mijn kruisband het niet houden en op het moment dat ik mijn voet op de grond wilde zetten klapte mijn knie naar buiten en direct weer naar binnen.
Toen was het raak…”

02. WAT DACHT JE OP DAT MOMENT?

“Op het moment dat het gebeurde heb ik zoveel pijn gehad, dat moment vergeet ik nooit meer.
Ik zei gelijk tegen iedereen dat ik nog nooit zoveel pijn heb gehad. Ik wist ook niet wat er met mijn knie aan de hand was op dat moment.

Ik had geen idee dat ik er bijna een jaar uit zou liggen door het incident. Eigenlijk had ik het gevoel dat ijs erop zetten om te koelen voldoende zou zijn en dat ik in het weekend gewoon mijn laatste wedstrijd zou spelen. Maar na een paar dagen kwam ik erachter dat het toch anders zou zijn.”

03. WIST JE DIRECT WAT EEN KRUISBAND BLESSURE INHIELD?

“Nee ik wist niet direct wat deze blessure inhield, dus ik ben gelijk op onderzoek gegaan. Maar nadat ik las dat het 9 tot 12 maanden zou duren ben ik gestopt met lezen… want toen wist ik al genoeg. Toen ben ik mij even gaan afsluiten van de wereld.”

04. WAAR EN DOOR WIE BEN JE GEOPEREERD?

“Ik ben geopereerd bij Bergman Clinics door dokter Henk van der Hoeven.
Verschillende mensen adviseerde mij om naar hem toe gaan.”

05. HOE IS DE OPERATIE VERLOPEN?

“De operatie was goed verlopen. Ik had nog nooit eerder een operatie ondergaan, dus dit alles was voor mij ook de eerste keer. Maar alle mensen in het ziekenhuis waren zo aardig, ze hebben mij goed ontvangen en begeleid. Daarnaast ben ook gerustgesteld door de doktor en zijn assistenten, dus dat gaf me wel allemaal een goed gevoel. Doordat ik met een goed gevoel onder het mes ging ben ik er ook goed uit gekomen.”

06. WAAR & BIJ WIE HEB JE GEREVALIDEERD?

“In Nederland heb ik gerevalideerd bij SMC KNVB in Zeist, ook die plek is mij aangeraden. Ik heb bij Niels Veldman en Raymond Meijer de revalidatie gevolgd. Na ongeveer zes maanden ben ik terug gegaan naar mijn club AC Milan en heb ik daar gerevalideerd.”

” “

DAT WAS EEN GROTE TELEURSTELLING EN WEER EEN GROTE MENTALE KLAP VOOR MIJ.

07. HOE VERLIEP DE REVALIDATIE?

“De revalidatie liep in het begin echt soepel en het ging in een stijgende lijn. Ik had het naar mijn zin en het was zwaar. Maar aan de andere kant was het revalideren wel leuk omdat je met andere spelers en speelsters aan het revalideren bent die ook een blessure hebben. Dus zo kan je je aan elkaar optrekken, elkaar steunen en motiveren in die moeilijke periode.

Na ongeveer zes maanden revalideren bij SMC KNVB ging ik naar mijn club AC Milan om daar verder te revalideren. Toen ik bij AC Milan terecht kwam bleek het dat zij het niet eens waren met hoe ik heb gerevalideerd in Nederland. Hierdoor heb ik helaas weer grote stappen terug moeten zetten. Voor mij gevoel ben ik toen zowat weer begonnen op nul. Dat was een grote teleurstelling en weer een grote mentale klap voor mij.
Het bleek dat het krachtsverschil nog te groot was waardoor ik alleen in de gym moest trainen voor een paar maanden. Dat deed pijn.”

08. WELK DEEL WAS HET ZWAARST: HET FYSIEKE OF HET MENTALE, EN WAAROM?

“Ik denk dat het mentale deel toch wel het zwaarst voor mij is geweest. Dat kwam denk ik omdat ik nog nooit een tegenslag heb gekregen en het was allemaal nieuw voor mij.
Ik heb mij ook alleen gevoeld in die periode terwijl dat niet nodig was. Ik had het gevoel dat ik even helemaal niemand meer was.  Dat was vooral omdat ik niet meer kon voetballen.

Mentaal is het zo zwaar geweest om iedereen door te zien voetballen en dat terwijl je dan zelf bijna een jaar staat toe te kijken. Iedereen is aan het genieten van de vakantie terwijl ik mijn vakanties heb moeten annuleren om te gaan revalideren. Mijn knie deed zo nu en dan pijn, maar ik moest mentaal vooral echt doorzetten om toch door te gaan.  Anders zou de revalidatie nog langer duren.
Ik denk dat ik niet eens kan uitleggen hoe zwaar dit is geweest voor mijn mentale gesteldheid. Maar het heeft mij mentaal nu sterker gemaakt dan ooit.”

” “

PAS NA DE WEDSTRIJD STOND IK ERBIJ STIL DAT IK NA 11 MAANDEN WEER EEN WEDSTRIJD HEB MOGEN SPELEN. DAT GEVOEL IS ONBESCHRIJFELIJK.

09. WANNEER MAAKTE JIJ JE RENTREE EN HOE HEB JIJ DEZE ERVAREN?

“Op 16 april 2023 mocht ik mijn rentree maken bij de beloften van AC Milan. Het was een belangrijke wedstrijd en ik mocht starten in de basis. De hele wedstrijd heb ik mogen spelen tegen de beloften van AS Roma. Die wedstrijd heb ik dan ook gespeeld alsof het mijn laatste was…
Totaal geen angst, al mijn acties en dribbels kunnen voltooien en ook nog een doelpunt en een assist mogen meepikken. Pas na de wedstrijd stond ik erbij stil dat ik na 11 maanden weer een wedstrijd heb mogen spelen. Dat gevoel is onbeschrijfelijk.”

10. BEN JIJ ANDERS GAAN SPELEN OF TRAINEN NA DEZE BLESSURE?

“Ik heb het gevoel dat ik na deze blessure nog niet helemaal van de handrem af aan het spelen ben. Maar dat gaat nog wel komen, dat voel ik. Ik ben nu rustig aan het opbouwen. Ik geloof dat ik nu de beste versie van mijzelf kan worden en kan gaan neerzetten. Nu speel ik nog best simpel en rustig om er weer in te komen.”

” “

DEZE BLESSURE GAAT MIJN CARRIERE ALLEEN MAAR BETER MAKEN.

11. WAT DEED DEZE BLESSURE MET JE CARRIÈRE?

“Deze blessure gaat mijn carrière alleen maar beter maken. Het gaat mijn carriere de juiste richting op sturen omdat ik nu een nog betere versie van mijzelf ga worden. Dus hoe vervelend deze blessure ook is geweest voor mij, het gaat mij vanaf nu helpen om mijn carrière zo succesvol mogelijk te maken en er het beste uit te halen!”

12. WAT ZOU JE ANDEREN MET DEZE BLESSURE WILLEN ADVISEREN?

“Het is gebeurd, dus nu is acceptatie belangrijk en het vooruitdenken. Niet te lang in het moment blijven hangen, maar probeer er gelijk te staan zodra de revalidatie begint. Kijk niet naar anderen, maar alleen naar jezelf en je eigen tempo tijdens de revalidatie!
Focus op jezelf! En geloof mij:  je komt echt veel sterker terug als je je er 100% voor inzet!”

13. WIL JE NOG IETS ANDERS VERTELLEN, MEDEDELEN, TOEVOEGEN AAN DIT ARTIKEL?

Bekijk hier mijn eerste  doelpunt ziet voor mijn team (AC Milan tegen Juventus) na mijn blessure.
Mijn gezicht zegt genoeggg: O N T L A D I N G !!! “

” “

JE KOMT ECHT VEEL STERKER TERUG ALS JE JE ER 100% VOOR INZET!

Tekst: Jeroen van de Camp, FCKruisband.nl
Foto’s: Instagram van Chanté-Mary Dompig

Deel dit artikel

Meer nieuws

productie tigo fck docu kruisband blessure
Het mentale aspect van de voorste kruisbandblessure bij amateursporters
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Return to running too quickly after ACL surgery
Blog #8: Starten met hardlopen na een voorste-kruisbandoperatie