Interim-trainer Barcelona Jordi Roura scheurde 23 jaar geleden zijn kruisband

Interim-trainer Barcelona Jordi Roura scheurde 23 jaar geleden zijn kruisband

13 maart 2013

 

Ruim 23 jaar geleden kwam er een einde aan de veelbelovende loopbaan van Jordi Roura door een kruisband blessure.

Roura is op dit moment interim-trainer van Barcelona waar hij tijdelijk Tito Vilanova vervangt, bij wie in december voor de tweede keer in ruim een jaar tijd kanker in zijn speekselklieren was ontdekt.

Voor Roura volgen de ontwikkelingen in rap tempo. De voorbije drie seizoenen onder Pep Guardiola was de voormalige vleugelspits werkzaam als analist en scout. Afgelopen zomer werd hij door Vilanova in de nieuwe gevormde technische staf aangesteld als eerste assistent. Intern geniet Roura veel aanzien, ook doordat hij tot de intimi behoort van Vilanova en Guardiola, met wie hij in de jeugdelftallen van Barcelona voetbalde.

De in Gerona geboren coach was zelfs voorbestemd om jarenlang in het Dream Team onder Johan Cruijff te voetballen. Op 11 september 1988, zes jaar nadat hij als vijftienjarige was opgenomen in opleidingsinstituut La Masía, debuteerde Roura in de hoofdmacht als concurrent van Gary Lineker die in 1989 naar Engeland terugkeerde. Roura kwam in zijn debuutseizoen tot acht optredens; datzelfde moment bleef Vilanova in de selectie van Barcelona B.

De twee jaar jongere Guardiola zou pas in december 1990 voor het eerst zijn opwachting in het eerste team maken. Maar waar Guardiola als speler de top bestormde, stopte Roura al op 25-jarige leeftijd met profvoetbal. Dit vanwege een zware knieblessure die hij op 7 december 1989 opliep tijdens de return om de Europese Super Cup tegen AC Milan (1-0 verlies). Deze wedstrijd duurde voor Roura slechts 9 minuten. In het totaal speelde hij helaas maar 10 wedstrijden in het eerste elftal van FC Barcelona.

Rijkaard
Door een botsing met Frank Rijkaard was Roura voor maanden uitgeschakeld met een kruisband- en meniscusblessure. ‘Het was een ongelukkige clash met Rijkaard’, verhaalt hij. ‘Ik voelde dat mijn rechterknie was verdraaid en vreesde het ergste. Bekijk hieronder de video.

‘De twee daaropvolgende seizoenen zou Roura nog maar sporadisch voor Barça voetballen, mede doordat Cruijff intussen met Julio Salinas en Michael Laudrup sterke opties voor de vleugels had. Ook nadien in de lagere divisies bij Real Murcia, Figueres en Sant Andreu speelde fysiek ongemak Roura parten.In de periode 1996-98 fungeerde hij als assistent van Carles Rexach bij Yokohama Flügels. Als hoofdtrainer was de oefenmeester in 2007 kortstondig werkzaam bij derdeklasser Hospitalet.

Deel dit artikel

Meer nieuws

productie tigo fck docu kruisband blessure
Het mentale aspect van de voorste kruisbandblessure bij amateursporters
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Return to running too quickly after ACL surgery
Blog #8: Starten met hardlopen na een voorste-kruisbandoperatie