Gescheurde voorste kruisband voor topatleet van Niekerk

Gescheurde voorste kruisband voor topatleet van Niekerk

31 oktober 2017

 

De Zuid-Afrikaanse topatleet Wayde van Niekerk heeft tijdens een potje rugby een zware knieblessure opgelopen. De 25-jarige van Niekerk mist de eerste helft van het nieuwe seizoen door een gescheurde voorste kruisband en schade aan zijn meniscus.

De olympisch en wereldkampioen op de 400 meter ondergaat dinsdag in Vail in Colorado een operatie. Van Niekerk wil zijn revalidatieproces in Vail, in Doha en in zijn geboorteland gaan afwerken. De wereldrecordhouder heeft er vertrouwen in dat hij in 2018 nog in actie kan komen. “Maar een volledig herstel staat voorop, dus ik zal geduldig moeten zijn”, verklaarde hij.

De Zuid-Afrikaan liep de blessure op bij een rugbywedstrijd in Kaapstad met enkele andere sterren. Door zijn blessure mist hij de Commonwealth Games 2018 in het Australische Gold Coast. Het managementbureau Insite dat Van Niekerk vertegenwoordigt, geeft op zijn website meer uitleg bij de blessure van de wereldrecordhouder. Bij een rugbywedstrijd voor celebrities liep de Zuid-Afrikaan schade op aan de mediale en laterale kruisband, en scheurde hij zijn voorste kruisband. Hij moet een meniscusoperatie ondergaan in het Amerikaanse Vail. Zijn revalidatie zal Van Niekerk eerst in de VS, vervolgens in Doha en daarna in Zuid-Afrika afwerken. De Commonwealth Games in april komen hoe dan ook te vroeg.

“Ik keek er naar uit om in Gold Coast de 100 en 200 meter te lopen, en dus is dit ongelukkige timing”, aldus Van Niekerk. “Maar dit is sport, zulke dingen kunnen gebeuren. Ik vertrouw het team rondom mij, zij zullen dit proces zo vlot mogelijk laten verlopen. Ik heb er vertrouwen in dat ik in 2018 nog in actie kan komen, maar een volledig herstel is cruciaal en dus zal ik geduldig moeten zijn.

 

Wayde van Niekerk is de enige atleet ooit die op de 100m onder de 10 seconden, op de 200m onder de 20 seconden en op de 400m onder de 44 seconden heeft gelopen. Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro won hij op de 400 m de gouden medaille en verbrak het wereldrecord van Michael Johnson uit 1999.

Deel dit artikel

Meer nieuws

productie tigo fck docu kruisband blessure
Het mentale aspect van de voorste kruisbandblessure bij amateursporters
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Return to running too quickly after ACL surgery
Blog #8: Starten met hardlopen na een voorste-kruisbandoperatie