FC Kruisband Legends: Ruud van Nistelrooy

FC Kruisband Legends: Ruud van Nistelrooy

 

 Hoe succesvol kan je zijn na je voorste kruisband revalidatie !?

Van Nistelrooy scheurde zijn voorste kruisband in 2000

 

Ruud van Nistelrooij, internationaal ook als “Van Nistelrooy” geschreven, (Oss, 1 juli 1976) is een voormalig succesvolle Nederlandse voetballer. Tussen 2001 en 2008 één van de besten ter wereld. In Nederland, Engeland en Spanje werd Ruud van Nistelrooy zowel kampioen als topscorer! Namens Oranje scoorde hij 35 keer in 70 interlands.

Via de jeugd-elftallen van Nooit Gedacht Geffen en RKSV Margriet kwam hij bij FC Den Bosch terecht waar hij doorbrak als centrale middenvelder. Na vier seizoenen pikte Foppe de Haan de talentvolle aanvaller op en verkaste hij voor 650.000 gulden naar sc Heerenveen.

In Heerenveen werd Van Nistelrooy gebruikt als spits en dit deed hij naar behoren. Zonder extreem veel te scoren, dertien treffers in 31 wedstrijden, werd hij toch geselecteerd voor Jong Oranje en verdiende hij een transfer naar PSV.

Voor twaalf miljoen gulden werd Van Nistelrooy overgenomen van de Friezen. Bij PSV ontpopte Van Nistelrooy zich als een waar doelpuntenfenomeen, wat hem de bijnaam 008, license to score opleverde. Dit vanwege het rugnummer wat hij destijds droeg. Als PSV’er kende Van Nistelrooy een bloeiperiode die werden ontsierd met enkele nare tegenslagen. Door een ernstige knieblessure, een gescheurde voorste kruisband, miste hij bijvoorbeeld in 2000 het Europees Kampioenschap in eigen land. Door deze blessure kwam ook zijn transfer naar Manchester United op de tocht te staan maar uiteindelijk werd deze wel een jaar later alsnog beklonken. Voor een kleine dertig miljoen euro verliet Van Nistelrooy Nederland en ging hij voetballen in Engeland. Hij nam afscheid met onder meer twee landstitels en twee Johan Cruijff schalen. Hij scoorde uiteindelijk 62 keer in 67 wedstrijden.

Als Mancunian brak Van Nistelrooy door naar de absolute wereldtop. Hij verdiende met zijn vele goals (in totaal 95 in 152 wedstrijden) al gauw de bijnaam Van the Man en wist het ene doelpunt aan de andere te rijgen. Van Nistelrooy wist het zelf treffend te omschrijven: “Doelpunten zijn als ketchup. Als het eenmaal komt, komt er direct heel veel.” Ook qua prijzen scoorde de spits veel. Hij pakte onder meer de landstitel in 2003 en werd in dat jaar ook topscorer van de Premier League. In 2006 kwam er een einde aan het Van Nistelrooy-tijdperk bij The Red Devils. Een ruzie met manager Sir Alex Ferguson noopte de goaltjesdief te vertrekken en voor vijftien miljoen euro trok Real Madrid hem aan.

In Spanje ging Van Nistelrooy echter rustig door met scoren. In zijn eerste seizoen werd hij met 25 doelpunten topscorer van de Primera Division en pakte hij ook de landstitel. Ook het tweede jaar was met zestien doelpunten heel aardig, maar blessures begon hem parten te spelen.

In Januari 2010 resulteerde dit in een transfer naar het Duitse Hamburger SV, waar hij in anderhalf jaar tot twaalf doelpunten in 36 wedstrijden kwam. Zijn laatste jaar als profvoetballer beleefde Van Nistelrooy als spits van Malaga en op maandagmiddag veertien mei 2012 deelde Ruud van Nistelrooy mee te stoppen met voetballen. (tekst afkomstig van www.kentudezenog.nl)

 

Erelijst

Met clubteams
615 competitie duels
349 doelpunten
PSV
1998 Johan Cruijff Schaal
2000 Johan Cruijff Schaal
2000 Landskampioen
2001 Landskampioen
Manchester United
2003 FA Community Shield
2003 Kampioen Premier League
2004 FA Cup
2006 League Cup
Real Madrid
2007 Kampioen Primera División
2008 Kampioen Primera División
2009 Spaanse Supercup

Met Nederland
70 interlands
35 doelpunten

Persoonlijke prijzen
1999 Beste speler van het jaar in Nederland
1999 Topscorer Nederland (31 doelpunten)
2000 Beste speler van het jaar in Nederland
2000 Topscorer Nederland (29 doelpunten)
2001 Beste speler van het jaar in Engeland
2002 Topscorer Uefa Champions League (10 doelpunten)
2003 Topscorer Premier League (25 doelpunten)
2003 Topscorer Uefa Champions League (12 doelpunten)
2005 Topscorer Uefa Champions League  (8 doelpunten)
2007 Topscorer Primera División

Deel dit artikel

Meer nieuws

productie tigo fck docu kruisband blessure
Het mentale aspect van de voorste kruisbandblessure bij amateursporters
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Return to running too quickly after ACL surgery
Blog #8: Starten met hardlopen na een voorste-kruisbandoperatie