Eric Gerets zwaar aangeslagen door rampspoed Van Nistelrooy

Eric Gerets zwaar aangeslagen door rampspoed Van Nistelrooy

29 april 2000

 

De schreeuw waarmee Ruud van Nistelrooy gisteren ter aarde stortte, was er een van pijn, afschuw en wanhoop. Hij ging door merg en been bij omstanders, bij hersteltrainer Luc van Agt en bij de camera-mensen van de BBC die voor de duurste voetballer in de geschiedenis van Engeland speciaal naar Nederland waren gevlogen. Zij waren getuige van het meest dramatische moment van het voetbalseizoen 1999-2000.

In die ene oerkreet (‘aaaaaaaaah!!!’) van Van Nistelrooy zat alles opgesloten. Het was de climax van een horrorfilm, die begin deze week in een ziekenhuis in Manchester begon en op vrijdagmiddag op de operatietafel van het St. Anna-ziekenhuis in Eindhoven eindigde. Kruisband van de rechterknie gescheurd, meniscus kapot en weg droomcarrière op Old Trafford, weg zeventig miljoen gulden, weg jaarsalaris van vier miljoen gulden en weg EK 2000.

Een paar minuten bleef de 23-jarige spits op het gras van de Herdgang liggen. Hij trok van ellende en van emotie het shirt over z’n hoofd, sloeg daarna de handen voor het gezicht. Van Nistelrooy wist dat het ‘foute boel’ was. Het duurde uren voordat hij een beetje aanspreekbaar was. Volgens Frank Arnesen (directeur voetbalzaken) en voorzitter Harry van Raaij was de speler ‘overmand door emoties’.

Vraag die iedereen zich nu stelt, is of Van Nistelrooy door alle problemen bij zijn medische keuring, de enorme sommen geld die er met zijn transfer waren gemoeid, en de conflictsituatie met Manchester United zichzelf niet onder een te grote druk heeft geplaatst. De speler had donderdag bij terugkeer in Nederland een geweldige haast om fit te worden. Hoge sprongen, kopballen, met het volle gewicht neerkomen op een hard veld. Van Nistelrooy – of zijn medische begeleider ? – dacht het allemaal te kunnen. Als er geen EK voor de deur had gestaan en als er geen transfer van zeventig miljoen boven zijn hoofd had gehangen, zou Van Nistelrooy nooit zo overhaast en roekeloos te werk zijn gegaan.

PSV-coach Erik Gerets zei gisteravond ‘kapot’ te zijn van de nieuwe blessure van Van Nistelrooy. «Ik vind dit heel erg voor hem. Ik was natuurlijk niet blij dat ik hem moest kwijtraken. Maar het was onmogelijk om hem te behouden. Als de club dan meewerkt aan een transfer, gun je zo’n jongen het allerbeste. Manchester United was een droomtransfer voor Ruud. Nu zit hij hier met de brokken. In die knie is alles kapot.

Voor Van Raaij was het een dag eerder al duidelijk geworden dat de transfer van zijn ‘superspits’ van de baan was. «De standpunten van PSV en Manchester waren zo verschillend. Daar zouden we niet meer uitkomen. Ik ging er al vanuit dat Ruud bij ons zou blijven,» aldus de PSV-preses. Van Raaij wilde om die reden gisteren met Van Nistelrooy over een verbeterde aanbieding van PSV spreken. Zijn contract loopt tot 2003 en zou worden opengebroken. Tegelijkertijd zou zijn salaris tot ongeveer twee miljoen gulden worden opgetrokken.

PSV moet, nu Van Nistelrooy tot begin volgend jaar langs de kant staat, alsnog op zoek naar een vervanger. Pierre van Hooijdonk staat hoog op het verlanglijstje van Erik Gerets, maar moet bij Vitesse ongeveer 14 miljoen gulden kosten. Van Raaij: «We waren al met de opvolging van Van Nistelrooy bezig. Het praatte alleen wat gemakkelijker met 60 miljoen gulden (1.2 miljard frank) meer op de bankrekening.

In Engeland stond Manchester United-manager Alex Ferguson perplex toen hij het niews over de zware blessure van Van Nistelrooy hoorde. Voor Ferguson was de ‘deal’ nog niet van de baan… Tot gisteren.

Deel dit artikel

Meer nieuws

productie tigo fck docu kruisband blessure
Het mentale aspect van de voorste kruisbandblessure bij amateursporters
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Return to running too quickly after ACL surgery
Blog #8: Starten met hardlopen na een voorste-kruisbandoperatie