Er is altijd wel wat aan de hand met linkerknie van Youri Mulder

Er is altijd wel wat aan de hand met linkerknie van Youri Mulder

8 juli 1999

 

In het Nederlandse voetbal waren de knieën van Willy Dullens en Ruud Gullit ooit veelbesproken. De knie, waar nu veel om te doen is , is die van Youri Mulder….

‘Een schrikmoment’, noemt Mulder die ene tel op training bij Schalke 04 dat hij weer pijn voelde in de al vier keer geopereerde linkerknie. ‘Het was de tweede training uit de voorbereiding. Ik voelde me superfit. De dag tevoren was alles goed gegaan. Ik maakte een schijnbeweging. Moet ik natuurlijk niet doen, eigenlijk. Ik zet af met het linkerbeen en prompt voelde ik weer de knie.’

De Duitse dokters wilden na radiologie alweer vlot ingrijpen, maar consult in Nederland, gistermorgen bij zijn vaste AMC-chirurg Van Dijk, deed de paniek verminderen. ‘In Duitsland willen ze nu eenmaal snel het mes erin zetten. Daar zijn ze wat radicaler. Toen ik de eerste keer de kruisband scheurde, ben ik nog dezelfde dag geopereerd.

‘In Nederland wachten ze liever een maand, voor de band wordt hersteld. Daar kijken ze juist bij een eerste operatie, de artroscopie, naar de rest van het gewricht. Met name de meniscus krijgt altijd een klap, maar mijn eerste chirurg, Doctor Pässler in Heidelberg, is daar in ’97 aan voorbij gegaan.’

Sindsdien sleept Mulder zich ogenschijnlijk van operatiezaal naar revalidatieruimte. ‘Klopt niet’, zegt hij. ‘Ik heb vorig seizoen toch liefst 28 wedstrijden in de Bundesliga gespeeld.’ Het seizoen eindigde met een operatie, de vierde aan de linkerknie, de tweede aan de buitenmeniscus van het gewricht.

‘Ik heb eind mei, kort voor de trip van het Nederlands elftal naar Brazilië, moeten afhaken om mijn knie nog eens onder handen te laten nemen. Ik had veel last van een haakje aan de meniscus, dat hebben ze weggeknipt. Ik heb daarna de hele zomer doorgetraind. Ik wilde fit aan het nieuwe seizoen beginnen. Maar ik was te fit. Ik wilde te veel. Mijn conditie was zo goed dat je risico’s neemt die je beter niet kunt aangaan. Inderdaad, dertig jaar en nog niet goed wijs.’

Mulder was maar één trainingsdag zonder problemen beschoren. ‘De pijn vlamt bij zo’n blessure aan de kruisband of de meniscus door de hele knie. Nu is de pijn erg locaal, op één drukpunt. Volgens Van Dijk zit het kapsel ingeklemd in de ruimte die is ontstaan toen vorig jaar een verkalkt deel van de meniscus werd weggehaald.’

Over enkele dagen denkt Mulder de training al weer te hervatten. ‘Op 18 juli gaan we naar het Schwarzwald op trainingskamp. Daar wil ik bij zijn.’ De tegenslag heeft hij al weer verwerkt. ‘Ik wil mijn 35ste halen als voetballer. En als het kan nog een EK’tje spelen.’

Deel dit artikel

Meer nieuws

logo fck
PSG verdediger Hernández scheurt opnieuw kruisband
nederland
PSV verdediger Dest komende 9 maanden uitgeschakeld
engeland
Timber maakt rentree bij beloften Arsenal en scoort wonderschoon