Carlos Fortes: 'Ik heb nooit zo'n lange nacht meegemaakt'

Carlos Fortes: 'Ik heb nooit zo'n lange nacht meegemaakt'

20 januari 1998

 

De overtreding heeft Carlos Fortes nooit meer teruggezien op tv-beelden, maar de situatie staat hem nog helder voor de geest. Kwam de afgelopen dagen ook weer meermalen bij hem terug, nu hij zich in het Rotterdamse Dijkzigt ziekenhuis moest melden voor de uiteindelijk toch onvermijdelijke operatie.

,,Schuin van achteren werd ik getrapt, ik voelde meteen dat het fout zat,” herinnert hij zich zijn eerste gedachten na de zware overtreding, alweer ruim vier maanden geleden in de return voor het UEFA Cup-treffen van Vitesse met Braga. ,,Dat incident vergeet ik nooit meer.”

Hij had ernaar uitgekeken, naar zijn eerste wedstrijd in zijn geboorteland Portugal. ,,En dan dit,” verzucht Carlos Fortes (23) nog maar eens, terwijl hij zijn gekwetste knie betast. Een afgescheurde voorste kruisband en een stukje uit de binnenmeniscus, luidde de diagnose.
Een operatie leek aanvankelijk niet nodig. ,,Met een kijkoperatie is de meniscus hersteld. Daarna ging het goed met de revalidatie,” zegt de linkerspits van Vitesse, die afgelopen zomer Sparta transfervrij verliet. ,,Ik trainde met Ruud Daniëls, de fysiotherapeut van Sparta, ik had geen last meer.”
,,In de winterstop had ik besloten een paar dagen rust te nemen. Daarna zouden we de trainingen op het veld en de krachttraining opvoeren. Ik zou voluit gaan. Maar opeens voelde ik iets vreemds in de knie, alsof er iets scheurde. Toen heb ik voor mezelf meteen de knoop doorgehakt. Laten we maar gaan opereren, heb ik toen gezegd.”

Operatie
Clubarts Verbeek van Vitesse had in eerste instantie al gepleit voor operatief ingrijpen, maar collega Casper van Eijck van Sparta dacht de blessure met revalidatie te kunnen overwinnen. Fortes: ,,De kans is groot dat het zonder operatie ook lukt, vertelde Van Eijck mij. Dan liever zo proberen, heb ik toen gezegd.”

Het ging niet. ,,Maar,” zegt Fortes, ,,ik heb er ook nu nog geen spijt van. Ja, het scheelt me twee maanden, maar ik heb het geprobeerd. Het is Jerry Smith van Sparta ook gelukt. Achteraf kun je zeggen dat hij zijn kruisband afscheurde, omdat hij een verkeerde beweging maakte en er doorheen ging. Ik heb een schop gekregen. Misschien zit daar wel het verschil in de aard van de blessure. Maar nu weet ik zeker dat het goed komt.”
Youri Mulder heeft volgens Fortes aangetoond, dat direct ingrijpen ook niet ideaal is. ,,Hij is meteen geopereerd, terwijl de knie nog niet tot rust was gekomen. Dat is niet verstandig geweest. Eerst moet het vocht eruit. Mulder heeft nu na vijf maanden een terugslag gekregen.”

Eigen spier
Vorige week donderdag ging Carlos Fortes alsnog onder het mes bij Rien Heijboer in Dijkzigt. Ter vervanging van de afgescheurde kruisband is een spier uit de knie aangebracht.

,,Volgens Heijboer de beste manier. Ik hoorde van John van den Brom dat bij hem een spier uit de hamstring is gebruikt. Maar die schijnt na verloop van tijd te kunnen uitrekken. Dat is voor hem niet zo erg, hij is al 31, maar als je, zoals ik, nog wat langer meemoet, dan is deze spier het meest betrouwbare. Alleen heb ik nu een groot litteken, terwijl je bij Van den Brom bijna niets ziet.”

De ergste pijn is inmiddels verdwenen. ,,De eerste twee dagen na de operatie was het echt afzien. Vooral in de eerste nacht, nadat de verdoving was uitgewerkt, stierf ik van de pijn. Ik heb nooit zo’n lange nacht meegemaakt.”
Vandaag of uiterlijk morgen mag hij naar huis. ,,Eerst moet ik vier tot zes weken met krukken lopen, daarna ga ik in Zeist revalideren, samen met John van den Brom. Er staan zes maanden voor. Het begin van het nieuwe seizoen zal ik dus niet halen, al weet je nooit hoe snel de genezing verloopt.”

bron: Rotterdams Dagblad, 1998 

Deel dit artikel

Meer nieuws

productie tigo fck docu kruisband blessure
Het mentale aspect van de voorste kruisbandblessure bij amateursporters
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Return to running too quickly after ACL surgery
Blog #8: Starten met hardlopen na een voorste-kruisbandoperatie