Jacco Zijl

Orthopedisch chirurg Jacco Zijl bekijkt samen met de sporter/ patiënt wat nodig en mogelijk is om terug te keren op het gewenste sportieve niveau.
21 jaar
Ervaring
220
Kruisband operaties gem. per jaar
Orthoparc NL in Bosch en Duin
Bedrijf
Bosch en Duin, Utrecht
Locatie
Specialisten / Operatie / Jacco Zijl
Gespecialiseerd in:
 • Voorste en achterste kruisbandreconstructies
 • Uitgebreide bandreconstructies van de knie
 • Behandeling van sportletsels
 • Sporttraumatologie
 • Speciële arthroscopische chirurgie
Lees meer
Orthopedisch chirurg Jacco Zijl is, ook vanuit zijn eigen sportieve achtergrond, zeer begaan met de zorg voor sportblessures en bekijkt samen met de sporter/ patiënt wat nodig en mogelijk is om terug te keren op het gewenste sportieve niveau.

Jacco Zijl legde zowel het Nederlandse als het Amerikaanse artsexamen met succes af. Hij werd opgeleid tot orthopedisch chirurg in het Universitair Medisch Centrum Utrecht, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam en het Medisch Centrum Alkmaar. Per 1 mei 2023 werkt hij bij Orthoparc NL in Bosch en Duin nabij Utrecht. Waar hij zich volledig richt op sport-orthopedie. Van januari 2003 tot mei 2023 was hij lid van de maatschap Orthopedie van het st Antonius ziekenhuis te Nieuwegein en Utrecht.

Jacco Zijl heeft zich binnen de Orthopedische Chirurgie volledig gespecialiseerd in de sporttraumatologie/ sportgerelateerde aandoeningen. Met name bandreconstructies in en om de knie. Orthopedisch chirurg Jacco Zijl voert naast 200 voorste kruisband reconstructies per jaar, ook vele multi-ligamentaire reconstructies in de knie uit. Met name voor deze ingrepen en achterste kruisband reconstructies, worden patiënten uit andere ziekenhuizen en klinieken naar Jacco verwezen. Gezien deze functie als tertiair verwijscentrum presenteren patiënten zich vaak met meerdere afwijkingen in het kniegewricht. Niet zelden is er, naast schade aan de ligamenten, ook sprake van kraakbeenschade of meniscusproblematiek.

Patiënten kunnen met alle klachten die hieraan gerelateerd zijn, optimaal behandeld worden in Orthoparc.
“Sporters zijn geen doorsnee-patiënten; ze zijn meestal erg goed geïnformeerd over de verschillende soorten behandelingen en ook sterk gemotiveerd om snel te herstellen. De eerste vraag van een sporter is vaak: ‘Hoe lang duurt het? Wanneer ben ik weer wedstrijdfit?’ Wij begrijpen dat heel goed”, zegt orthopedisch chirurg Jacco Zijl.

Jacco heeft een nauwe relatie met sportartsen, fysiotherapeuten en andere orthopedisch chirurgen werkzaam binnen de sport-orthopedie en kan hierdoor in samenspraak met de verschillende disciplines, optimale zorg voor de sporter leveren. De lijnen zijn kort tussen orthopedisch chirurg, fysiotherapeut en sportarts. De sporter kan rekenen op een snelle en goede diagnose en bijbehorend advies voor het herstel.

Het sportspreekuur in Orthoparc is populair: vele sporters weten Orthoparc te vinden. Jacco Zijl: “Daarbij gaat het niet alleen om topsporters, want ook voor recreanten is een snelle en goede diagnose belangrijk. Voor veel mensen is sport een belangrijke uitlaatklep, ze putten er energie uit en ze vinden het vervelend als ze hun passie niet meer kunnen volgen.”

Jacco Zijl werkt als orthopedisch chirurg samen met veel landelijke sportbonden.
Jacco Zijl is verbonden aan de medische staf van FC Utrecht, maar ook aan landelijke sportbonden zoals o.a. de handbalbond, de honkbal- en softbalbond, de judobond, de Nederlandse Ski Vereniging en de korfbalbond. Verder werkt hij samen met diverse regionale sportverenigingen.
Jacco Zijl is uittredend voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie (NVA). Hij geeft als orthopedisch chirurg al jaren onderwijs aan collega orthopedisch chirurgen en fysiotherapeuten zowel nationaal als internationaal. Zo is hij o.a. faculty member voor de gevorderde knie cursussen vanuit de NVA en docent voor de cursus state of art knierevalidatie van het Nederlands Paramedisch instituut.

Vanuit deze rol, in combinatie met het voortdurend uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, is Jacco Zijl continu bezig met het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor de sporter met een blessure; in het bijzonder de patiënt met bandletsel(s) aan de knie.

Een afspraak maken voor de gespecialiseerde sportpoli van Jacco Zijl in Bosch en Duin kan via de polikliniek Orthopedie van Orthoparc: 088–8910010 of via info@orthoparc.nl.
“Orthopedisch chirurg Jacco Zijl is, ook vanuit zijn eigen sportieve achtergrond, zeer begaan met de zorg voor sportblessures en bekijkt samen met de sporter/ patiënt wat nodig en mogelijk is om terug te keren op het gewenste sportieve niveau.”

Werkervaring

 • 2023 - Heden - Orthoparc NL in Bosch en Duin
 • 2003 | 2023 - st Antonius ziekenhuis
 • 2006 | 2012 - Bergman Clinics

Lidmaatschappen van beroepsorganisaties

 • European Society of Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy (ESSKA)
 • International Society of Arthroscopy, Knee Surgery and Orthopaedic Sports Medicine (ISAKOS)
 • Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie (NVA)
 • Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV)
 • Nederlandse Vereniging voor Orthopaedische Traumatologie (NVOT)
 • College voor Clubartsen en Consulenten (CCC)
 • Federatie voor Medisch Specialisten (FMS)