Van Ginkel maakt rentree na 983 dagen

Van Ginkel maakt rentree na 983 dagen

14 januari 2021

 

Wat een moment: Marco van Ginkel maakte zijn rentree na 983 dagen in de wedstrijd PSV – AZ (1-3). Na een lange revalidatie, met meerdere operaties, kon Marco van Ginkel (28) eindelijk weer officiële minuten maken.
“Het is emotioneel en mentaal heel zwaar geweest”, gaf hij na de wedstrijd toe.

Drie minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd was het zover en krijg hij van trainer Roger Schmidt enkele minuten speeltijd. Een moment waar Van Ginkel zo lang voor had gewerkt. Al het blessureleed was verdwenen. “Ik ben er trots op”, zei van Ginkel.

Een mislukte knie-operatie en een gevaarlijke infectie hielden hem veel langer dan hem lief was van de voetbalvelden. “Het is een lange periode geweest. Ik heb altijd geloof gehouden in een terugkeer. Ik heb veel meegemaakt, veel operaties gehad”, aldus de middenvelder.

“Vorige week tegen Ajax moest ik nog even wachten”. Zijn familie was een belangrijke factor om de lange weg naar herstel vol te houden. “Nu ik mijn eerste minuten heb gemaakt ben ik trots en mijn familie ook. Jammer dat niet de hele familie erbij kan zijn onder deze omstandigheden.”

“Ik train inmiddels alweer twee, drie weken helemaal mee. Die paar minuten tegen AZ smaken naar meer. Of ik al een hele wedstrijd kan spelen, weet ik nog niet. Ik weet wel dat ik meer kan dan de paar minuten die ik dit keer heb gespeeld.”

 

Op 6 mei 2018 speelde van Ginkel zijn laatste duel. Als huurling van Chelsea speelde hij met PSV in Eindhoven tegen FC Groningen. Van Ginkel had toen al last van een knie. Het herstel zou ruim twee jaar duren.

Een moeilijke periode. “Ik speelde de laatste wedstrijden al met pijn aan de knie”, vertelt Van Ginkel. In 2013 scheurde hij zijn voorste kruisband en daarna speelde van Ginkel zonder voorste kruisband in zijn rechterknie. “Het ging steeds minder, want je lichaam is daar niet op gebouwd.” In de zomer van 2018 volgde een operatie aan zijn knie om de kruisband te reconstrueren. Voor het herstel stond acht maanden.

“Eerst ging alles prima, maar na drie weken sloeg het noodlot toe. Ik kreeg te horen dat ik een infectie had. Vrij ernstig en vrij agressief. Ik werd ziek. En de knie werd helemaal dik. Ze wisten niet meteen wat het was, daar gingen wel twee weken overheen.” , vertelt Van Ginkel. Uiteindelijk kreeg Van Ginkel te horen dat zijn nieuwe kruisband beschadigd was.

Het was een grote klap. “Dan word je wel moedeloos. Als je hoort dat alles er weer uitgehaald moet worden, dat je opnieuw geopereerd moet worden, maar je weet niet wanneer. Mijn knie moest gespoeld worden om de infectie eruit te krijgen. Dus ben ik drie keer geopereerd in zes dagen. Dat was wel een hele happening”, vertelt Van Ginkel met enig understatement.

BRON: NOS.nl

Chelsea betaalde zeven jaar geleden bijna tien miljoen euro voor de middenvelder aan Vitesse. Van Ginkel kwam in al die seizoenen slechts elf minuten in actie in de Premier League namens de Londenaren. Hij werd in de tussentijd verhuurd aan AC Milan, Stoke City en PSV.

 

Deel dit artikel

Meer nieuws

productie tigo fck docu kruisband blessure
Het mentale aspect van de voorste kruisbandblessure bij amateursporters
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Return to running too quickly after ACL surgery
Blog #8: Starten met hardlopen na een voorste-kruisbandoperatie