Home Tips voor het vinden van een goede fysiotherapeut

Tips voor het vinden van een goede fysiotherapeut voor je kruisband revalidatie

Het vinden van de juiste fysiotherapeut voor je kruisband revalidatie is cruciaal voor een optimaal herstel!

Tips voor het vinden van een goede fysiotherapeut voor je kruisband revalidatie

Wanneer je een voorste kruisband blessure hebt opgelopen wil je hier zo goed mogelijk van herstellen. Je zal dus op zoek moeten gaan naar een goede kniespecialist die je hierbij kan helpen. Het vinden van de juiste fysiotherapeut voor je kruisband revalidatie is cruciaal voor een optimaal herstel!

Hoe vind ik een goede kniespecialist?

Veel mensen hebben geen idee waar ze moeten beginnen als het gaat om het zoeken naar de beste fysiotherapeut voor hun VKB herstel. Deze zoektocht kan ook best lastig zijn aangezien je een blessure hebt die je nog nooit eerder hebt gehad. Een gescheurde voorste kruisband is een zware blessure die vraagt om een gespecialiseerde aanpak. Wil je een goed herstel, dit kan met een operatie of zonder een operatie, dan is de kwaliteit van (de operatie en) de revalidatie cruciaal!

kruisband training

Het behandelen van een voorste kruisband blessure dient altijd geïndividualiseerd te worden.

Wanneer je een voorste kruisband blessure hebt opgelopen wil je hier zo goed mogelijk van herstellen. Je zal dus op zoek moeten gaan naar een goede kniespecialist die je hierbij kan helpen. Het vinden van de juiste fysiotherapeut voor je kruisband revalidatie is cruciaal voor een optimaal herstel!

Jij bent de regisseur

Juist, jijzelf bent de regisseur van je eigen herstel dus jij mag bepalen wie jou gaat helpen met je revalidatie. Ga zelf op zoek naar specialisten die goed bij je passen, die je goed kunnen informeren, die jij vertrouwt en waarmee jij een klik hebt. Door een optimale betrokkenheid, samenwerking en motivatie ben je zelf helemaal op de hoogte van het plan dat bij je past en word je zelf de specialist in je eigen herstel. Een huisarts, sportvereniging, zorgverzekeraar, familie, vrienden of zaakwaarnemer zullen allemaal goede tips hebben maar uiteindelijk is het jouw revalidatie.

fckruisband header shirt na operatie
veldrevalidatie horde

Waar moet ik op letten?

Herstellen van een voorste kruisband blessure is complex. Met het simpel volgen van een protocol zal je het niet redden. FC Kruisband vindt dat niet elke fysiotherapeut gekwalificeerd is om voorste kruisbandletsels van begin tot eind te behandelen. Dus daarom is het erg belangrijk om een fysiotherapeut te vinden die veel kennis en ervaring heeft.

Tips

Tips voor het vinden van een goede fysiotherapeut voor je kruisband revalidatie

Heb jij een voorste kruisband blessure en wil jij een goed herstel. Met de volgende tips op deze pagina krijg jij een beter inzicht in de kwaliteit van je fysiotherapeut.

Stel vragen aan je orthopeed

Vraag je orthopeed welke fysiotherapeut hij/zij kan aanbevelen?

Met welke fysiotherepeut of praktijk werkt de orthopeed goed mee samen? En waarom?
Vraag ook naar zijn/haar advies of er praktijken zijn die je moet vermijden? En waarom?

Stel kritische vragen aan je fysiotherapeut en vraag hem/haar zeker het volgende:

Kent de fysiotherapeut je orthopeed?

Het is erg prettig als je fysiotherapeut goed contact heeft met je orthopeed. Als er klachten of pijntjes zijn kan er dan snel geschakeld worden tussen orthopeed en fysiotherapeut? Is de fysiotherapeut bekend met de operatie technieken en uitvoeringen van de orthopeed zodat er tijdens de revalidatie goed gewerkt kan worden? Is het postoperatieve protocol bekend van de chirurg bij je fysiotherapeut?

Wat is je ervaring met voorste kruisband revalidaties?

Hoeveel jaar ervaring heeft de fysiotherapeut met met voorste kruisband revalidaties? Heeft hij/zij ervaring met je sport die je beoefend? De kruisband revalidatie duurt ongeveer een jaar. Je bent dus 1 jaar lang, 2 tot 4 keer per week, aan het werk met deze persoon. Een goede klik, of juiste een goede aanvulling, om je doelen te bereiken is belangrijk. Je fysiotherapeut is tevens je coach de komende maanden.

Hoeveel voorste kruisband revalidaties behandel je per jaar?

Aantallen zeggen niet alles maar geven een goede indicatie over de specialisatie van iemand. Minimaal 8 VKB revalidaties per jaar is het minimum wat ons betreft dat een fysiotherapeut doen. Meer is vaak beter.

Iedere voorste kruisband revalidatie verloopt anders. Vaak ook heel anders dan de diverse revalidatie protocollen die er te vinden zijn. Hier in staat dan hoe en voorste kruisband revalidatie eruit zou moeten zien maar in de praktijk verloopt het vaak per individu anders dan in het boekje.

Reden hiervoor is o.a. het soort operatie, andere klachten, keuze graft, omgevingsfactoren, motivatie, revalidatie opbouw en discipline zijn vaak verschillend. De biologie van het herstel heeft wel veel overeenkomsten.

Het is super belangrijk dat je fysiotherapeut met al deze factoren over weg kan. Hoe zit het met pijntjes? Zijn deze normaal? Hoe zit het met deze zwelling in de periode? Hoe hard of zwaar mag je trainen? Waar liggen de afkap momenten voor een volgende fase? Hoe kan de fysiotherapeut zijn programma op maat aanpassen? Dit zijn allemaal belangrijke vragen (en er zijn nog veel meer vragen) die constant in de revalidatie voor bij gaan komen. Een fysiotherapeut met veel ervaring kan je hier goed in begeleiden. Vandaar dat het dus belangrijk is voor jou om te weten of je fysiotherapeut ervaring heeft en jaarlijks genoeg voorste kruisband revalidaties behandeld.

Hoe wordt er getraind?

Wordt er individueel of in groepsverband getraind? Het is fijn dat er voldoende individuele begeleiding is voor jou. Dat iemand met je bezig is en dat diegene je goed begrijpt. Belangrijk ook dat je het gevoel hebt dat er genoeg tijd wordt besteed aan jou herstel.

Maar het is ook erg fijn om juist in groepsverband en dus met andere lotgenoten op te trekken die in dezelfde situatie zitten. Dit kan alleen als je bij een fysiotherapeut revalideert die veel mensen met een kruisband blessure per jaar ziet omdat er anders geen juiste groepssamenstelling kan worden gemaakt. Met een juiste samenstelling (mensen in dezelfde fase van hun herstel) kan je ook andere oefeningen doen dan wanneer je alleen revalideert. Een ander voordeel kan zijn dat het je stimuleert, en het je een goed perspectief geeft, als je mensen al in de volgende fase al ziet trainen.

Elkaar motiveren en ervaringen delen tijdens de revalidatie is goed om te doen. Lotgenoten contact is stimulerend voor je voorste kruisband revalidatie. Vaak ontstaan er ook leuke contacten en vriendschappen.

Hoeveel fysiotherapeuten binnen de praktijk helpen je?

Mijn persoonlijke voorkeur is om niet heel veel fysiotherapeuten te zien binnen de praktijk. Als één fysiotherapeut het hele traject met je doorloopt zou dit prettig zijn.

Daarnaast is het ook belangrijk dat er een team is met kniespecialisten die je kunnen helpen zodat er bij vakantie en/of ziekte van je fysiotherapeut je revalidatie wel goed door kan gaan. Een ander voordeel is als er meerdere specialisten werken op één locatie dat zij elkaar kunnen vragen en helpen als er wat is. De kennis in zo’n praktijk is dan vaak net wat hoger dan waneer er een kniespecialist werkt tussen allerlei andere collega’s die niets met knieën doen.
Een revalidatie met meerdere fysiotherapeuten binnen de locatie kan voor de variatie en afwisseling ook weer positief zijn. Het belangrijkste hierbij is wel dat er korte lijnen zijn tussen de collega’s!

Hoe zien de faciliteiten er uit?

De revalidatie duurt ongeveer 1 jaar. Meerdere keren per week ben jij in de trainingsruimte. Welke faciliteiten zijn er in de trainingsruimte?

Allereerste is het goed als deze ruimte een inspirerende uitstraling heeft waar je energie van krijgt, dat traint fijn. Er zijn natuurlijk ook andere zeer belangrijke onderdelen die ook goed moet zijn. Denk aan de trainingsmaterialen en apparatuur wat wordt gebruikt, de ruimte om te kunnen bewegen en de lengte in tijd die je mag trainen .

Trainingsmaterialen
De voorste kruisband revalidatie duurt ongeveer een jaar. Meerdere keren per week ga je trainen en herstellen. Het is dan belangrijk dat je gevarieerd kan trainen en dat je wordt uitgedaagd om je doelen te bereiken. Afwisseling in je training zorgt vaak ook voor extra fun. De kruisband revalidatie bestaat niet  alleen uit  krachttraining met apparaten en zware gewichten.

Je wil goed en gevarieerd kunnen trainen. Dit kan onder andere met losse gewichten, met de Tidal tank / aquabags/  waterzakken, met materialen voor stabiliteit en voor reactievermogen. Tegenwoordig zie je ook veel andere innovatieve middelen zoals BFR training of het gebruik van electro stimulatie met de Compex of het herstellen in de eerste fase met het Game Ready pro system.

Trainingsruimte
Een goede, grote en vrije trainingsruimte is belangrijk. Hier train je veel voor o.a. je looppatronen, springoefeningen en het rennen. Vaak vind je hier ook de juitste materialen voor sprong oefeningen.

Behandelingstijd
In Nederland duurt een behandeling bij de fysiotherapeut vaak 20 tot 30 minuten. Voor een kruisband revalidatie is goed en langer trainen belangrijk. Bij een gespecialiseerde praktijk/fysiotherapeut is het vaak mogelijk om langer te trainen voor jezelf en gebruik te maken van de trainingsmaterialen. Wil je thuis goed trainen dan vind je in de webshop ook nog diverse trainingsmaterialen om te gebruiken.

Wordt er veldrevalidatie aangeboden?

Van fysiotherapiepraktijk naar een sport veld. Deze stap is erg groot! Veldrevalidatie of revalidatie op de ondergrond, en in de omgeving, van je sport is dan ook een vereiste volgens FC Kruisband voor een voorste kruisband revalidatie!

Voor een goede return to sport is opbouwen naar complexe trainingsvormen cruciaal. Trainen in een herkenbare omgeving is goed. Dit geeft vertrouwen voor je zelf en je knie. Looppatronen, sportspecifieke situaties, chaos creëren en eventueel je angst eruit trainen doe je o.a. in de laatste en belangrijke fase! Goede kniespecialisten hebben een sportveld, vaak een samenwerking met de lokale sportclub, ter beschikking.

Welke testen en metingen worden er gedaan?

De voorste kruisband revalidatie is niet op tijd gebaseerd maar gebaseerd op het behalen van criteria. Een voorste kruisband revalidatie bestaat uit meerdere fases en die zijn weer gekoppeld aan criteria. Het is belangrijk om tussentijds de fases en deze criteria te beoordelen om je einddoel te behalen. Met behulp van diverse testen en doelen kan er nog beter gericht getraind worden. De resultaten van de testen en de evaluaties kunnen inzicht geven in je herstel en kunnen je extra motiveren. Het behandeltraject kan ook bijgestuurd worden wanneer dit nodig is. Voorbeelden van bekende testen zijn vragenlijsten en hoptesten.

Isokinetisch testen is ook een belangrijk onderdeel. Door middel van een Biodex test wordt o.a. kracht gemeten in beide benen en spiergroepen. Dit is een vrij duur apparaat en vind je niet bij iedere fysiotherapie praktijk. Een goede kniespecialist werkt hier wel mee. Dit kan dan zijn door een samenwerking in de omgeving waar je naar toe kan gaan of ze hebben op de locatie zelf dit apparaat.

biodex sgr

Testen en meten

De meest betrouwbare manier om spierkracht van je quadriceps en hamstrings te meten, is door gebruik te maken van een isokinetische dynamometer (bijvoorbeeld een Biodex of Cybex).

Vind een goed medisch team

Nu je deze tips hebt gelezen weet je hoe belangrijk het is om een goed medisch team om je heen te verzamelen zodat je alles uit je revalidatie kan halen.

Via FC Kruisband vind je een overzicht van goede kniespecialisten in Nederland.

cropped-fckruisband_geenachtergrond.png
logo teamACL

TeamACL

Op Team-ACL.nl (ACL is VKB) vind je een overzicht van goede professionals in Nederland en in de hele wereld die je kunnen helpen met je voorste kruisband revalidatie.

Uiteindelijk ben jezelf verantwoordelijk voor jouw succes!
Succes na je kruisband blessure... jij ook!?

Goed voorbereid zijn voor je herstel?

Hier vind je alle producten voor een goed herstel.

fc kruisband revalidatie kleding
Home Tips voor het vinden van een goede fysiotherapeut