Seizoen voorbij voor skiër Svindval en Ligety

Seizoen voorbij voor skiër Svindval en Ligety

23 januari 2016

Aksel Lund Svindal heeft aan zijn val op de Streif in Kitzbühel een zware knieblessure overgehouden. Na onderzoek in het ziekenhuis in Innsbruck bleek dat de Noor zijn voorste kruisband in zijn rechterknie heeft gescheurd. Ook raakte de meniscus zwaar beschadigd. Svindal is vanavond al geopereerd. Zijn seizoen is daarmee ten einde.

In eerste instantie leek de blessure nog mee te vallen bij de leider in het algemeen klassement. Svindal werd uit de vangnetten geholpen en kon zelf naar de overkant van de piste lopen. Een traumahelikopter was in de buurt, maar de afdalingsspecialist werd met een sneeuwscooter naar beneden gebracht. Bij een medische check, in het ziekenhuis van Innsbruck door chirurg Christian Fink, uren na de val kwam de zware blessure aan het licht. Hij werd direct geopereerd.

https://www.youtube.com/watch?v=EeP3Bfh0q24

Daarmee is zijn seizoen over. De Noor was bezig aan een ijzersterk seizoen en staat tot vandaag 107 punten voor op zijn grote concurrent Marcel Hirscher.

Ook de Oostenrijkers Georg Streitberger en Hannes Reichelt kwamen ten val op de Hausbergkante, dezelfde plek waar Svindal crashte. Reichelt hield slechts enkele blauwe plekken over aan zijn valpartij, Streitberger scheurde net als Svindal ook zijn kruisband.

Het zit Aksel Lund Svindal (32) niet mee. Vorig seizoen miste hij ook al een deel van het seizoen door een achillespeesblessure. Zelf reageerde hij nogal laconiek: “Deze blessure komt nogal slecht uit midden in de winter, maar ‘that’s life’. Ik zal ermee moeten leren omgaan.” Naar verluidt zal Svindal zo’n negen maanden uit de roulatie zijn.

 
UPDATE

25 januari 2016

De Noorse topskiër Aksel Lund Svindal is niet van plan zijn carrière te beëindigen, ook al is hij het komende jaar uitgeschakeld door een zware knieblessure. “Ik wil doorgaan, een ander plan is er niet”, zei de 33-jarige Svindal, die zaterdag onderuit ging tijdens de Hahnenkammrennen in het Oostenrijkse Kitzbühel en de voorste kruisband van zijn rechterknie afscheurde.

De Noorse leider van het algemeen klassement in de wereldbeker is inmiddels geopereerd in Innsbruck. “Als ik erop terugkijk, was het op het randje wat we deden. Maar als je aan de start staat, wil je het beste van jezelf geven”, aldus Svindal.

Svindal moet het strijdtoneel verlaten als leider van het wereldbekerklassement. Hij heerste dit seizoen op de afdaling en de super-G. Op de afdaling veroverde hij twee keer de wereldtitel en op de Winterspelen van 2010 (Vancouver) won hij goud op de super-G.
Svindal heeft minimaal negen maanden nodig om terug te keren. Eerder overwon hij enorme crashes. Zo lag hij na een zware val in Beaver Creek tien dagen in coma en kreeg hij een kunstmatige darmuitgang aangemeten, om vervolgens een jaar later op de afdaling en Super-G te zegevieren op dezelfde piste in het Amerikaanse skioord.
Vorig seizoen keerde hij na een gescheurde achillespees na drie maanden al terug op het WK in Vail. Meteen daarna beeindigde hij zijn seizoen weer. Dit jaar stond hij fris aan de start met zeven seizoenszeges.
 

27 januari 2016

De Amerikaanse topskiër Ted Ligety komt deze winter niet meer in actie in de wereldbeker. De regerend olympisch- en wereldkampioen op de reuzenslalom heeft woensdag zijn voorste kruisband afgescheurd tijdens een training in het Duitse Oberallgaü.

‘Mr Giantslalom’ is direct naar de VS afgereisd voor nader onderzoek, maar hij gaat ervan uit dat zijn seizoen erop zit. “We weten allemaal dat skiën een gevaarlijke sport is, maar ik heb altijd gedacht dat ik kon voorkomen het seizoen voortijdig te moeten beëindigen. Helaas is dat nu wel zo.”

Ligety maakte zijn onheil bekend via Facebook en plaatste er zelfs video van zijn uitglijder bij.

We all know ski racing is a dangerous sport but I always thought I could avoid a season ender. Unfortunately today I…
Geplaatst door Ted Ligety op woensdag 27 januari 2016

https://www.youtube.com/watch?v=O4kFsT7oIYc

Dat seizoen verliep voor de regerend olympisch en wereldkampioen op de reuzenslalom tot nu toe erg wisselvallig. Hij boekte één zege en werd één keer tweede en staat zesde in het wereldbekerklassement van de reuzenslalom.

Deel dit artikel

Meer nieuws

productie tigo fck docu kruisband blessure
Het mentale aspect van de voorste kruisbandblessure bij amateursporters
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Return to running too quickly after ACL surgery
Blog #8: Starten met hardlopen na een voorste-kruisbandoperatie