‘Loopscholing’ essentieel bij revalidatie Ruud van Nistelrooy.

‘Loopscholing’ essentieel bij revalidatie Ruud van Nistelrooy.

Juli 2002

 

Twee jaar na de ernstige knieblessure van voetballer Ruud van Nistelrooy maakt de voetballer furore bij zijn huidige club Manchester United. De club draait onder leiding van topscorer Ruud van Nistelrooy een geweldig jaar, zowel nationaal als in de Champions League. “Het lijkt erop alsof Ruud sterker uit zijn blessure terug is gekomen”, zegt Luc van Agt, inspanningsfysioloog en looptrainer bij Ruud’s oude club PSV.

Onder leiding van Luc van Agt en fysiotherapeut Marc van den Ingh revalideerde Ruud van Nistelrooy acht maanden lang van een ingrijpende operatie aan de afgescheurde kruisbanden in zijn rechterknie. Het spreekt voor zich dat (hard)lopen een essentieel onderdeel was van die maandenlange revalidatie.
Van Agt: “Voordat Ruud weer kon hardlopen waren we al weer een paar maanden verder. Daar is een heel traject aan vooraf gegaan: krachttraining, training van de stabiliteit, beweging terugkrijgen in het kniegewricht. Dat gaat ook stukje bij beetje. Zo kom je van bewegen uiteindelijk tot lopen, maar daar is toch wel een maand of drie overheen gegaan. Toen Ruud eenmaal klaar was om weer te gaan joggen, hebben we dat in eerste instantie op een vlakke gelijkmatige ondergrond gedaan waarbij nog weinig eisen aan de stabiliteit van de knie gesteld worden. Dus vaak op een lopende band.”

Video
Marc van den Ingh: “Eerst heeft Ruud nog een fase met brace en zelfs met brace en krukken gelopen, daarna zonder. Ook dat was al weer een heel belangrijke fase, want die brace gaf tenslotte de nodige steun.” De eerste fase was niets meer dan op en neer wandelen in de gang bij de afdeling fysiotherapie van het Geldropse St. Annaziekenhuis. “Die bewegingen hebben we op video opgenomen en geanalyseerd. Ook hebben we veel met spiegelcontrole gewerkt, zodat Ruud zelf kon zien wát er verbeterd moest worden. Toen dat een goede en redelijke kwaliteit had, zijn we –geheel in de geest van het opgestelde schema- overgestapt op sneller wandelen en joggen.”
Het wandelen en ‘t eerste voorzichtige joggen deed van Nistelrooy op de loopband. Van den Ingh: “Ik geef meteen toe, dat je aan het lopen op een loopband geen al te grote analytische waarde moet hechten. Je loopt er nu eenmaal anders op: de grond beweegt en jij gaat niet vooruit, het levert vaak wat verkrampt lopen op, maar het was voor Ruud’s revalidatie toch even het veiligste.”

Loopscholing
Het lopen op de band koppelden Van Agt en van den Ingh aan looptechnische oefeningen in de zaal, zoals trippling, hakken-billen, skipping, allemaal oefeningen om het looppatroon weer terug te krijgen. Van Agt: “Simpele loopscholing dus eigenlijk, die iedere hardloper bij zijn atletiekvereniging ook doet. Eerst wandelend, soms uit stand zelfs, en later joggend. Door de operatie zit er een beperking in het strekken en buigen van het been. Ook het bewegingsgevoel vanuit de knie is weg. De sensoren, die in de knie en de oude kruisband zaten zijn verstoord. Die geven hun signalen niet meer door. De terugkoppeling vanuit je hersenen naar je knie is verstoord. En dát moet weer terugkomen. Eerst zag dat er heel harkerig uit, maar al die loopscholing heeft dat weer beter gemaakt.”

Interval
Na verloop van tijd hadden Van Agt en Van den Ingh in de gaten dat de stabiliteit in het kniegewricht van Ruud van Nistelrooy terug is. Hij mocht naar buiten om de loopoefeningen nu op het veld uit te bouwen. “Het plan was om buiten al meteen met intervalachtige oefenstof te beginnen. Voetbal is nu eenmaal een intervalsport, dus hoe eerder we daarmee konden beginnen, hoe beter dat was”, zegt Van Agt. “Eerst zijn dat sessies van drie keer tien minuten lopen, later loopt dat op tot drie kwartier. De training in z’n geheel duurt misschien wel anderhalf uur, maar het hardlopen beperkt zich tot maximaal drie kwartier. Je moet denken aan de meest uiteenlopende intervalvormen. Rondom een voetbalveld lopen bijvoorbeeld, met aan de lange zijden een versnelling. Ruud is ook het bos in geweest, bijvoorbeeld een herstelloop op vrijdag. Hij liep dan heel rustig een kilometer of zes door het bos heen. Overigens is ook in deze fase al veel met de bal gewerkt, dingen als passen en trappen. Bovendien is consequent gewerkt aan het verbeteren van de voetbalspecifieke conditie.”
Op een gegeven moment kwam het tijdstip, waarop Ruud van Nistelrooy weer ècht voetbalgericht mocht gaan trainen. Van den Ingh: “De tijdslimiet voor de ingroei van de nieuwe kruisband zat erop, de stabiliteit van het gewricht was goed, de spierkracht was weer op sterkte, Ruud’s coördinatie was weer in orde, ik heb hem toen ‘overgedragen’ aan Luc van Agt, die hem verder heeft klaargestoomd om weer met de groep mee te kunnen gaan trainen.”

Investeren
Acht maanden na zijn knieoperatie maakte Ruud van Nistelrooy in maart 2001 zijn rentree in de hoofdmacht van PSV om een maand later een droomcontract te tekenen bij Manchester United.
Wie Ruud anno 2002 ziet spelen bij Manchester United, kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de speler sterker uit zijn blessure is gekomen. Van Agt en Van den Ingh vinden dat niet vreemd, want Ruud heeft in de maanden van zijn revalidatie zijn hele lijf goed onder handen genomen. Van Agt: “Hij deed niet alleen de krachttraining voor zijn zwakke knie, maar ook alle andere lichaamsonderdelen zijn in die maanden extra goed getraind. Hij heeft geïnvesteerd in een aantal facetten, waarin hij zichzelf kon verbeteren. Schouders, armen, borst, rug, al die onderdelen heeft Ruud in die acht maanden heel consequent getraind en daar plukt hij nu de vruchten van. Hij is enorm sterk geworden. Bovendien: Ruud heeft moeten terugknokken van een héél zware blessure. Daar is hij ook mentaal sterker van geworden.”

Tekst: Eddy Jansen 

Deel dit artikel

Meer nieuws

Return to running too quickly after ACL surgery
Blog #8: Starten met hardlopen na een voorste-kruisbandoperatie
engeland
Kruisband blessure voor Sven Botman
De blessuretijd PEC Zwolle start
De Blessuretijd terugblik – Editie PEC Zwolle