Home Kruisbandletsel Preventie voorste kruisband blessure

Preventie

Voorste kruisband blessure

Preventie voorste kruisband blessure

Inderdaad, voorkomen is beter dan genezen! Maar hoe kunnen we dit doen?
Preventie voor voorste kruisband blessures wordt op dit moment niet of nog veel te weinig gedaan.

Volgens wetenschappers is het belangrijk om trainers en coaches mee te krijgen. Bewegingswetenschapper Anne Benjaminse zegt het volgende in dit artikel: “Coaches moeten meer oog krijgen voor preventie. Ze kunnen meer inzetten op brede motorische ontwikkeling, bijvoorbeeld door gevarieerde warming-ups. Daar ontbreekt het nu aan. Veel clubs doen ‘droge’ krachtoefeningen zoals planken en lunges. Die duren nogal eens te lang of zijn te saai, en doen geen recht aan wedstrijdsituaties.

Bij preventie van de voorste kruisband blessure gaat het niet alleen om kracht, maar vooral om coördinatie. Om het herkennen van situaties en hoe je daarop anticipeert en reageert. Hoe ga je om met een aanval of schijnbeweging van de tegenstander? Wanneer ga je wel of niet het duel aan? Die koppeling in het brein tussen perceptie en actie krijgt bij preventie nog weinig tot geen aandacht.’

KNVB Blessurepreventie voor meiden van 12 tot 20 jaar

Ook al train je nog zo verantwoord, een blessure ligt altijd op de loer. Hoe je de kans op blessures zo klein mogelijk houdt lees je in deze artikelen. Bekijk ook de informatieve videos in de 3 delige serie van de NOS over de vele kruisbandblessures in het vrouwen voetbal.

nos knie artikel
veldrevalidatie horde

Warming-up App van de KNHB

“Je kunt bijvoorbeeld de spieren trainen rondom de knieën. Daar is onder andere in de Warming-up App van de KNHB aandacht voor. Daarnaast is coördinatietraining erg goed. En, wellicht moeilijker te trainen: multitasken. Verschillende impulsen en dan toch controle houden over de knie. Vaak ontstaat de blessure als de aandacht weg is. Dan is de controle ook weg. Vermoeidheid heeft daar ook mee te maken. In het algemeen moet er meer aandacht komen voor preventie. Denk bijvoorbeeld aan een risicoprofiel per speler. Waar is hij of zij gevoelig voor en wat kun je daar in de training aan doen? En looptraining wordt al veel gedaan, maar coördinatie-oefeningen zou je ook moeten inbouwen in een training. Dat zie je nog maar weinig.”

– Orthopedisch chirurg Henk van der Hoeven –
hockey.nl

Hoe verklein je de kans op een knieblessure?

  • Bouw de intensiteit en de omvang van je trainingen verstandig op, om overbelasting te voorkomen.
  • Doe oefeningen voor je bovenbenen om een (nieuwe) knieblessure te voorkomen.
  • Zorg voor een goede warming-up. Daarmee verminder je de kans op een blessure aanzienlijk, want je bereidt de spieren en de rest van je lichaam voor op de inspanning. Kijk voor een goede warming-up op www.voorkomblessures.nl.
  • Vermoeidheid verslechtert je coördinatie en vermindert je spierkracht, waardoor de kans op verstappen en verdraaien groter wordt. Zorg dus dat je conditie op peil is!

Sportzorg.nl –
mei 2017

Have your kids perform ACL prevention programs

Join(t) Forces

Het laatste nieuws

productie tigo fck docu kruisband blessure
Het mentale aspect van de voorste kruisbandblessure bij amateursporters
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Keeper Alblas scheurt voor derde keer zijn voorste kruisband
Return to running too quickly after ACL surgery
Blog #8: Starten met hardlopen na een voorste-kruisbandoperatie
Home Kruisbandletsel Preventie voorste kruisband blessure